Lietuva vasarą Druskininkuose pasitiko griausmingai ir su gyvenimo džiaugsmu

Praėjęs savaitgalis parodė, kad daugelio mūsų tautiečių, ištroškusių poilsio ir pramogų, keliai vedė į Lietuvos pietus – Druskininkų kurortą. Po pandeminių stabdžių ir dvejų metų pertraukos mieste vėl galingai suskambėjo tradicinė Druskininkų kurorto šventė, pakvietusi visą Lietuvą kartu pasitikti vasaros pradžią.

Druskininkiečiams ir miesto svečiams buvo parengta turininga, vaizdinga, labai muzikali ir įspūdinga šventė. „Pagaliau, kaip ir anksčiau, vasarą pasitiksime linksmai ir griausmingai!“, – kalbėjo Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.

Šventės pradžią paskelbė išradinga ir pašėlusiai linksma teatralizuota Druskininkų bendruomenės eisena, po dvejų metų pertraukos pagaliau sugrįžusi į kurortą / Druskininkų TVIC archyvo

Sugrįžo tradicinė eisena

Šventės pradžią paskelbė išradinga ir pašėlusiai linksma teatralizuota Druskininkų bendruomenės eisena, po dvejų metų pertraukos pagaliau sugrįžusi į kurortą. Keliasdešimt įstaigų, organizacijų, bendrovių, bendruomenių, pasitelkę fantaziją, gerą nuotaiką, pražygiavo M. K. Čiurlionio gatve, nuotaikingai bendraudami su šio įspūdingo reginio pamatyti susirinkusiais druskininkiečiais ir kurorto svečiais.

Kurorto šventės pradžios akcentu eisena tapo dar 1998 metais. Per tuos metus druskininkiečiai drąsiai ištarė esantys viena šeima, šoko rokenrolo ritmu, prisistatė ypač garsiai, skelbė, kad Druskininkai – jėga, kvietė visus į kurortą, drauge pasitiko 220-ąjį miesto gimtadienį, o 2018-aisiais nusilenkė atkurtai Lietuvai.

Šiemet eisenos dalyviams nebuvo pasiūlyta konkreti tema, juos suvienijo širdingas pasisveikinimas: „Sveiki sugrįžę!“ Eisenos priekyje buvo nešamas neseniai sukurtas naujasis Druskininkų ženklas, o pirmosiose eisenos gretose buvo galima pamatyti žygiuojantį merą Ričardą Malinauską, jo pavaduotoją Liną Urmanavičių, Druskininkų savivaldybės tarybos narius.

Koncertai – visiems skoniams

Visą savaitgalį kurorto svečiai buvo kviečiami pramogauti, mėgautis kultūriniais, muzikiniais ir kitais kurortinių paslaugų malonumais bei rasti pačių įvairiausių veiklų – nuo meditacijos, sporto gamtoje iki kūrybos ir patrakėliško siautulio koncertuose. Sau mėgstamą užsiėmimą, muzikos atlikėjus surado ir jauni žmonės, ir senjorai, ypač daug pramogų sulaukė vaikai.

Du vakarus Pramogų aikštės ir Druskonio scenose vyko tikras muzikos festivalis, ten skambėjo įspūdingi garsių Lietuvos muzikos atlikėjų koncertai. Muzikos šventė įsibėgėjo kartu su ilgaplaukių gitaristų grupe „Garbanotas“, penkių dzūkų atstovaujama lietuvių roko grupė „Sidabro“ atsinešė šėliones scenoje, pozityvą, dūksmą ir kvailiojimą. Keturgubo smūgio freestyle‘o tandemo „Freestarz“ rečitatyvo meistrai Banginis ir Jama savo mintis scenoje dėstė be jokio pasiruošimo, DJ‘ai Mamania, G&G plokštelių braižytojas, ir Swix‘as spontaniškai parinko hip-hopo instrumentalus. Devyni pašėlę vyrukai – „Mood Sellers“, arba „nuotaikos pardavėjai“ – tikri orkestro pankai. Vien tik pučiamaisiais ir mušamaisiais instrumentais jie surengė puikią diskoteką ir sukūrė crazy supermegacool nuotaiką.

Koncertinių vakarų kulminacijomis tapo mylimiausių atlikėjų – vis naujais hitais nenustojančio stebinti Justino Jaručio, geriausius visų laikų pasaulinius ir lietuviškus hitus atliekančio Martyno Kavaliausko, tik gyvai grojančio „Baltojo kiro“ pasirodymai. O dviejų muzikos asų – Algirdo Kaušpėdo ir Viktoro Diawaros – duetas „KanDIs“, originalių tekstų ir elektroninės muzikos deriniu, sustiprintu efektingu šviesų ir vizualinių projekcijų šou, sukūrė netikėtų emocijų.

Šeštadienio vakarą Pramogų aikštės scenoje aukščiausia nata suskambėjo elegantiškosios Monikos Liu pasirodymas, lydimas šviesų, lazerių ir vizualizacijų šou, kuris sutraukė bene gausiausią būrį klausytojų.

Skambėjo ir folkloras

K. Dineikos sveikatingumo parke, tikroje gamtos oazėje, skambėjo kito stiliaus muzika – ten surengtas folkloro festivalio „Skamba skamba kankliai“ svečių koncertas, kuriame keturi ansambliai –„Banga“ (Latvija), „Diabubu“ (Lenkija), „Noringe“ (Norvegija) ir moterų grupė iš Ukrainos „Babskyj kozačok“ – pristatė skirtingo muzikinio turinio ir stiliaus pasirodymus.

Nemuno krantinėje tradiciškai įsikūrė linksma ir spalvinga pramogų vaikams zona, duris atvėrė nepaprasta mokslinė laboratorija. „Atviro rato“ teatro aktoriai šeimas su vaikučiais pakvietė į spektaklį „Senelės pasaka“.

Vilniaus alėjoje ir pėsčiųjų takuose įsikūrę amatininkai ir prekiautojai pasiūlė įsigyti malonių smulkmenų ar skanumynų.

Ir visą savaitgalį Druskininkai ūžė – viešbučiuose trūko laisvų vietų, restoranai ir kavinės buvo pilnos lankytojų, koncertų scenos apgultos klausytojų, gatvėse ir aikštėse – minios atsipalaidavusių ir tarpusavyje bendraujančių žmonių. Visų nuotaika buvo puiki, jos sugadinti nepajėgė nelabai draugiškai nusiteikusi gamta. Lietuva vasarą Druskininkuose pasitiko griausmingai!

Druskininkiečiams ir miesto svečiams buvo parengta turininga, vaizdinga, labai muzikali ir įspūdinga šventė / Roberto Kisieliaus, TVIC archyvo nuotraukos

Šventės dalyvių įspūdžiai

Aušrinė ir Jokūbas iš Vilniaus: „Kai paskaitėme reklamą apie Druskininkų kurorto šventę ir pamatėme, kas ten koncertuos, supratome – turime ten važiuoti. Tiek įvairių grupių ir atlikėjų vienoje vietoje, per du vakarus! Tai – fantastiška! Mes labiausiai laukėme „Baltojo kiro“, Monikos Liu. O kokia nuostabi nuotaika čia vyrauja, sutikome daug pažįstamų iš Vilniaus, Kauno, kitų miestų, visi kaifuoja nuo Druskininkų. Mes čia ne pirmą kartą, bet tokio dydžio šventėje tikrai dar nebuvome. Pagarba Druskininkams“.

Raimonda ir Žilvinas iš Alytaus: „Į Kurorto šventę Druskininkuose važiuojame jau ne pirmus metus. Čia visada surandame ką nors įdomaus ir malonaus. Gaila, kad dvejus metus tos šventės nebuvo, tai buvome jos pasiilgę. Penktadienio vakarą specialiai atvažiavome į Druskininkus dėl miestelėnų šventinės eisenos. Kiek išmonės ir kūrybiškumo, kiek širdies ir fantazijos parodė druskininkiečiai, rengdamiesi šiai eisenai. Kai pamatai, kad kartu su visais eisenoje žygiuoja pats meras, įstaigų, mokyklų, vaikų darželių atsovai, supranti, kad Druskininkai – labai bendruomeniškas kurortas. Per šventę buvo tiek koncertų, kad neįmanoma į visus suspėti. Mes labiausiai laukėme Martyno Kavaliausko ir Justino Jaručio pasirodymų, likome labai patenkinti. Šventė puiki, Druskininkai sugeba stebinti“.

Akvilė ir Raimundas Eitmanavičiai iš Kauno: „Seniai norėjome atvažiuoti savaitgaliui į Druskininkus. Labai džiaugiamės, kad pataikėme į grandiozinį festivalį. Nakvynę užsisakėme prieš savaitę, tačiau didelio pasirinkimo jau nebuvo. Kartu atsivežėme ir savo paauglį sūnų, kuris sakė, kad čia bus daug gerų muzikinių grupių. Teko Tomą lydeti į jo mėgstamų grupių koncertus. Puiki nuotaika, jaunimas šėlsta, fantastiškas koncertų apšvietimas. Sekmadienį dar nuėjome į „Sveikatos ratą“. Galima sakyti, kad savaitgalis buvo atgaiva ir kūnui, ir sielai. Druskininkai parodė, jog ne blogiau už didmiesčius sugeba surengti tokio lygio šventes“.

Parengė Laimutis Genys