Kūrybinis sūkurys į biblioteką atpūtė „Vėjų teatrą“

Įpusėjo Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos vykdomas projektas „Knygos, kūrybos ir vaizduotės versmė“, jis turtingas įvairių įdomiausių veiklų. Siekiant supažindinti vaikus su lietuvių poetų kūryba, teatru ir muzika, liepos 8 dieną atvertas pagaminto namelio trečiasis langelis. Geriausiai pučiantis kūrybinis vėjas į biblioteką „atpūtė“ profesionalų teatrą vaikams – „Vėjų teatrą“.

Gausiai į biblioteką susirinkusiems lopšelio-darželio „Žibutė“ ugdytiniams ir visiems žiūrovams prisistatę teatro aktoriai Martyna ir Pijus/Viešosios bibliotekos archyvo nuotrauka

Teatro dekoracijomis papuoštoje scenoje parodytas spektaklis-teatralizuotas koncertas „Apie žuvis, ausis ir mamą“ pagal Mariaus Marcinkevičiaus eilėraščius vaikams. Gausiai į biblioteką susirinkusiems lopšelio-darželio „Žibutė“ ugdytiniams ir visiems žiūrovams prisistatę teatro aktoriai Martyna ir Pijus, pakvietė paskaityti Mariaus Marcinkevičiaus knygelę „Maži eilėraščiai mažiems“. Kūrybiški, muzikalūs aktoriai, gyvai grodami pianinu, gitara ir perkusiniais muzikos instrumentais, kartu su žiūrovais padainavo dainelę „Kad nebūtų nuobodu“. Atlikėjai vaikams pasakojo istorijas, kurios pasibaigdavo smagiomis, visų atliekamomis dainelėmis.

Žiūrovai klausėsi istorijos apie senelį, kuris keliavo, plaukė laiveliu, kol pasiekė marių krantą. Vaikai buvo įtraukti į spektaklio veiksmą ir sugalvojo istoriją, kaip senelis, kuris gyveno prie marių, metė tinklus, žvejojo, pagavo žuvį ir išvirė skanią žuvienę. Aktoriai kartu su vaikais dainavo ir linksmą dainelę apie senelį, kurio ausys lapsi, pypkė papsi, o dantys klapsi nuo šalčio.

Senelis nebuvo geras žvejys, bet pačių linksmiausių, geriausių istorijų pasakotojas. Aktoriai papasakojo istoriją apie šamą ir linksmai apie jį su vaikais padainavo dainelę. Atnešus kibirą arbatos, aktorė pasakojo, kaip senelis jai padovanojo meškerę ir išmokė gaudyti istorijas. Visi spektaklio žiūrovai įsivaizduojamomis meškerėmis „gaudė“ linksmas istorijas.

Istorijos keitė viena kitą. Visus sužavėjo pasakojimas apie skraidančią žuvį – lyną, kuris spektaklio metu „skraidė“ tarp žiūrovų. Linksmą istoriją lydėjo smagi dainelė apie lyną. Norintys išmokti žvejoti spektaklio žiūrovai aktorių buvo pamokyti, kaip iškelti meškerę, išsukti ir gaudyti laimikį. Visiems linksmo juoko sukėlė aktoriaus „sužvejota“ kepurė.

Mažieji susidomėję išklausė atlikėjų pasakojamą istoriją apie po ąžuolu stovintį mažytį namuką, po kiemą bėgiojantį mažytį šuniuką, prie židinio sėdintį mažytį nykštuką, pirštukuose judantį mažytį pieštuką, mažyčius eilėraščius rašantį ir paskaityti juos mažyčiams vaikams prašantį nykštuką. Istoriją vainikavo linksma atlikėjų ir žiūrovų atliekama nykštukų dainelė.

Pasitelkus teatro dekoracijas ir įvairius muzikos instrumentus, visi padainavo smagią dainelę apie dieduką, prisivalgiusį košės, sėdintį atsilošusį, kojomis „madaruojantį“ ir linksmai dainuojantį bei senuką, kuris nesukramto riešutų.

Įsimintina aktorių pasakojama ir atliekama istorija apie oro lėktuvėlį, kuris skrenda ir burzgia, jame sėdi susivėlęs vadas, tvirtai laiko šturvalą ir nuo veido vaiko lėktuvu skrendančias nepirkusias bilietų muses. Įtaigiai kalbėjo „skrydžio kapitonas“, kuris mokė užsisegti saugos diržus ir, išskėtus rankas, „skraidyti“. Apie šią istoriją, žiūrovams pritariant, padainuota dainelė.

Vaikai klausėsi istorijos apie žvejybą ir meškeres, užsimerkę įsivaizdavo, kad sėdi palapinėje prie ežero, bangos teliūškuojasi, skraido laumžirgiai, o ežere gyvena didelė žuvis – šamas.

Spektaklio žiūrovai buvo suskirstyti į 3 grupes. Vieni buvo kuojos, kiti – didelės kuojos, dar kiti – ešeriai. Visas gražus „žuvyčių“ būrys plojo, linksmai dainavo, trypė kojomis.

Smagaus, kupino istorijų ir dainų spektaklio-teatralizuoto koncerto atlikėjai pakvietė žiūrovus paklausyti paskutinės dainos – lopšinės. Vaikai atsipalaidavo, užsimerkė ir klausėsi jos, beveik miegodami.

Aktoriams už nuotaikingą, labai gerus prisiminimus palikusį renginį padėkojo žiūrovai ir viešosios bibliotekos direktorė Laima Žėkienė. Puikiems, muzikaliems, kūrybingiems, nuoširdiems atlikėjams Martynai Gedvilaitei ir Pijui Narijauskui ji įteikė atminimo dovanėles ir palinkėjo kūrybinės sėkmės.

Spektaklis paskatino mažuosius žiūrovus skaityti knygeles, lavino vaikų vaizduotę, pamokė suprasti ir išreikšti mintis, suteikė galimybę smagiai praleisti laiką. Mažieji žiūrovai, buvę puikūs klausytojai ir dalyviai, po spektaklio pajuto didelę edukacinę naudą – gyvai aktorių pasakojamos istorijos bei jų atliekama muzika, dainos, ritmas ir garsas vaikams svarbūs pasaulio pažinimo elementai. Spektaklio-teatralizuoto koncerto metu žiūrovai turėjo galimybę ne tik klausytis, bet ir kartu kurti istorijas, judėti, dainuoti. Išgirsti nesudėtingi testai jiems įsimins ilgam ir „švilpaus“ galvose dar ne vieną dieną.

Projekto veiklos tęsiamos. Liepos 14 d. jaunųjų skaitytojų laukia susitikimas su restauratoriumi, knygrišiu Rimu Supranavičiumi ir edukacinės-kūrybinės dirbtuvės „Rišu knygelę“.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Druskininkų savivaldybė.

Druskininkų viešosios bibliotekos informacija