Konkursas-festivalis „Muzika be sienų“ Druskininkų erdves pripildys muzikos garsų

Rugpjūčio 11-18 dienomis Druskininkų miesto gyventojus ir svečius jau dvidešimt pirmą kartą sukvies vasaros muzikos akademija-tarptautinis konkursas-festivalis „Muzika be sienų“. Tai – išskirtinis renginys, sujungiantis konkursus, koncertus ir plačią edukacinę programą.

Druskininkiečiams ir miesto svečiams bus pasiūlyta įvairi koncertinė programa, kurioje bus galima pamatyti pasaulinio garso muzikantus/Asmeninio archyvo nuotrauka

Ir šįkart rengiami pačių įvairiausių specialybių – solistų -pianistų, styginių, pučiamųjų, klavesinistų, vokalistų, džiazo atlikėjų, kamerinių ansamblių ir pianistų su kameriniu orkestru – konkursai Šiemet pirmą kartą konkurse varžysis ir vargonininkai, kurie muzikuos Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje. Nepaisant visų pandeminių kelionių ribojimų, norą dalyvauti konkurse pareiškė muzikai iš 11-os šalių: Lietuvos, Estijos, Švedijos, Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos. Pirmą kartą sulauksime dalyvių iš Kanados ir net iš Indijos. Konkurso dalyviams talkins kamerinis orkestras, vadovaujamas Tado Šileikos. Šiemet bus ir naujienų – scenoje skambės arfa bei mušamieji, o jauniesiems atlikėjams, norintiems tobulėti, bet nenorintiems konkuruoti, suteikiama galimybė dalyvauti tik festivalyje – groti koncertuose bei semtis žinių edukacinėje programoje.

Konkursas-festivalis „Muzika be sienų“ visuomet skyrė didelį dėmesį didžiojo mūsų tautos genijaus M. K. Čiurlionio kūrybos sklaidai, taigi ir šiemet vyks prof. Vytauto Landsbergio seminaras bei meistriškumo pamokos, tradiciniai projektai „M. K. Čiurlionis, jo amžininkų kūryba ir epocha“, kuriame M. K. Čiurlionio ir amžininkų kūrinius atliks garsūs atlikėjai iš Lietuvos, Švedijos, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos. Su Lietuvos kompozitorių sąjunga rengiamame projekte „Vainikas Čiurlioniui“ klausytojai turės galimybės ne tik susipažinti su naujausiais lietuvių kompozitorių opusais, bet ir išgirsti retai Lietuvoje atliekamus kaimyninių šalių kūrinius, kuriuos atliks žiuri nariai, ankstesnių konkursų laureatai. Daug metų šį koncertą pristatydavo bei jo metu savo darbus eksponuodavo žymus druskininkietis dalininkas Alfonsas Šuliauskas. Žymiam menininkui išėjus Anapilin, jo darbus pristatys jo žmona Vida Šuliauskienė.

Dailininkas Saulius Rudzikas taip pat pratęs gražų A. Šuliausko darbą – pieš konkurso dalyvių bei žiuri narių portretus.

Druskininkiečiams ir miesto svečiams bus pasiūlyta įvairi koncertinė programa. Pirmą kartą į Druskininkus atvyksta pasaulinė garsenybė, legendinis pianistas Eugen Indjic (Prancūzija) – vienas iš garsiausių F. Chopin muzikos interpretatorių pasaulyje. Jis ne tik grojo festivalio atidarymo koncerte, bet ir rugpjūčio 12 d. 14 val. M. K. Čiurlionio meno mokykloje rengiamame seminare dalinsis F. Chopin mazurkų interpretavimo paslaptimis.

Rugpjūčio 15 d. „Draugystės“ sanatorijoje du žymūs Lietuvos menininkai – saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir pianistė Aleksandra Žvirblytė pristatys naują projektą „Dedikacija Druskininkams“ – specialiai festivaliui bei Druskininkų miestui parengtą programą, kurioje su Druskininkais susijusių autorių kompozicijos persipins su spontaniškai gimstančiomis improvizacijomis.

Vargonų muzikos gerbėjai rugpjūčio 12 d. 20.30 val. laukiami aukščiausio lygio meistrų pasirodymuose Švč. Mergelės Marijos Škapliernės bažnyčioje. Ten girdėsime Drezdeno virtuozus Ireną Budrytę-Kummer ir Samuelį Kummer, rugpjūčio 13 d. 20.30 val. koncertuos žymi Lietuvos vargonininkė Jūratė Landsbergytė drauge su konkurso-festivalio dalyviais. Rugpjūčio 16 d. Jūratė Landsbergytė drauge su puikia violončelininke Ramute Kalnėnaite pateiks programą „Baroko atspindžiai“.

Vokalinės muzikos mylėtojai rugpjūčio 12 d.20 val. laukiami SPA Vilnius vyksiančiame koncerte „Neapolio melodijos“ – tenoro Aleksandro Bogdanovo (Rusija) bei pianistės Olgos Kreiter (Estija) parengta italų neapolietiškų dainų programa.

Konkurso-festivalio dalyviai iš Lietuvos, Lenkijos, Indijos, Jungtinės Karalystės, ir kitų šalių koncertuos Druskininkų sanatorijose bei muziejuose.

Tęsiamas bendradarbiavimas su Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“: žymūs profesoriai iš Lietuvos ir užsienio dirbs su neįgalias muzikais, konkurso – festivalio dalyviai drauge su neįgaliais atlikėjais surengs koncertą miesto Pramogų aikštėje.

Muzikos mokyklos patalpose vyks ne tik konkursas, bet ir plati edukacinė programa: mokslinė-metodinė konferencija, seminarai atlikėjų psichologijos, fiziologijos, interpretacijos klausimais. Žymiausi profesoriai iš Lietuvos, Vokietijos, Prancūzijos su jaunaisiais pianistais dalinsis atlikėjų meno paslaptimis atvirose pamokose, seminaruose. Rugpjūčio 18 d. 17 val. visi laukiami sanatorijos „Draugystė“ Raudonojoje salėje sužinoti, kas tapo konkurso nugalėtojais ir laimėjo puikius koncertinius prizus – pasirodymus su ir su orkestru, ir įvairiose pasaulio šalyse, tądien bus galima paklausyti nuotaikingo uždarymo koncerto.

Kviečiame visus Druskininkų miesto gyventojus, svečius lankytis konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ renginiuose.

Detali informacija apie renginius – www.musicwithoutlimits.lt

Aleksandra Žvirblytė