Kada mes galėsime sugrįžti į tikrą sceną?

Spalio 19 dieną surengtame tarptautiniame XI-jame šiuolaikinio šokio konkurse-festivalyje „Neramių sielų mugė 2021“ dalyvavo šokių kolektyvai iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Tarp dalyvių – ir Druskininkų šiuolaikinio šokio studija „Decima“. Konkursas turėjo vykti gyvai, tačiau spalio pirmomis dienomis gavome pranešimą, kad dėl COVID-19 pandemijos jis organizuojamas nuotoliniu būdu.

Vyriausios studijos merginos su šokiu „Tu privalai būti tokia kaip visos“ laimėjo pirmąją vietą/Asmeninio archyvo nuotrauka

Skubiai buvo pakeisti ir atsiųsti konkurso nuostatai. Mums teko didelis iššūkis – kokius šokius nusiųsti nuotoliu būdu rengiamam konkursui? Buvo galima siųsti tik aukštos kokybės vaizdo įrašą, be jokių trukdžių. Nusifilmuoti didelėje scenoje su apšvietimu neturėjome jokios galimybės, todėl teko ieškoti kokybiško vaizdo įrašo savo archyvuose. Kolektyvo vadovas turėjo pasirašyti, kad sutinka ir patvirtina, jog atsiųstą nufilmuotą šokių vaizdinę medžiagą ir dalyvių nuotraukas organizatoriai gali naudoti interneto portaluose, socialinėse paskyrose, žiniasklaidoje ir kitose viešojoje erdvėje, kuri reikalinga konkurso reklaminei sklaidai.

Konkurse galėjo dalyvauti tik dvi amžiaus grupės – 11-14 m. ir 15-19 m. Džiaugiamės, kad abi šiuolaikinio šokio studijos „Decima“ grupės buvo puikiai įvertintos. 11-14 m. amžiaus grupėje šokis „Mamos suknelė“ buvo įvertintas trečiąja vieta, o vyriausios studijos merginos su šokiu „Tu privalai būti tokia kaip visos“ laimėjo pirmąją vietą.

Kai merginoms atnešiau atsiųstus diplomus ir pasakiau, kad pakeliui atkeliauja ir iškovotos taurės, džiaugsmo bei šūksnių nepamačiau ir neišgirdau. Kai nematai kitų kolektyvų pasirodymų, nepajauti scenoje patirtų emocijų, negali įvertinti, kaip tavo choreografija buvo atlikta ir įvertinta, lyginant su kitomis choreografijomis. Atsiveria tuštuma. Dingo beprotiškas jaudulys, laukiant rezultatų paskelbimo ir nesimatė blizgančių akių, džiaugsmo ašarų ir šilto šokėjų apsikabinimo. Niekas neprašė palaikyti taurių ir su jomis įsiamžinti nuotraukoje. Menui reikalingas žiūrovas ir grįžtamasis ryšys!

Visus metus nedalyvavome jokiame konkurse, ne kartą klausiau kolegų, kaip jie gali nuotoliniu būdu paruošti aukšto meistriškumo šokėjus ir dalyvauti nuotoliniu būdu organizuojamuose konkursuose? Atsakymas vienas – vaikams to reikia. Ir mes pabandėme, bet didelio džiaugsmo ir žingsnelio, žengto dar aukštyn, nepajautėm. Norisi tik garsiai ištarti: „Kada mes galėsim sugrįžti“?

Rūta Dvorkinienė,
šiuolaikinio šokio studija „Decima“ vadovė