Jubiliejaus proga pasveikinta tautodailininkė M. Lukaševičienė pakvietė visus būti jautriems šalia esantiems žmonėms

Praėjusį trečiadienį Druskininkų viešojoje bibliotekoje 70-mečio proga pasveikinta tautodailininkė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė, liaudies meistrė, medžio drožėja Monika Lukaševičienė. Jai įteikta Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko padėka, sveikinimai ir gėlės.

70-mečio proga pasveikinta tautodailininkė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė, liaudies meistrė, medžio drožėja M. Lukaševičienė/Dianos Sinkevičiūtės nuotrauka

„Jūsų kūrybinė biografija – labai marga ir įvairi. Gera žiūrėti į visus jūsų nuveiktus darbus. Aš labai kviečiu visus susimąstyti apie tai, kiek daug jėgų ir širdies atiduota, juos kuriant. Juk kūryba nėra tik darbas. Tai – visas gyvenimas, kuris reikalauja stiprybės. Esate stipri kūrėja, stipri moteris. Ir ta stiprybė – ne tik fizinė jėga, kurios jums reikėjo tikrai nemažai. Tai – gebėjimas nepalūžti, siekti užsibrėžtų tikslų, puoselėti vertybes ir būti savimi. Didžiuojamės, kad Druskininkų bendruomenėje yra tokių talentingų žmonių kaip jūs. Būkite sveika, energinga, kurkite ir džiaukitės gyvenimu“, – jubiliatę pasveikino Turizmo, komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Vaiva Žagunienė.

Pati M. Lukaševičienė pasidalijo savo prisiminimais, nuveiktų darbų užkulisiais, kuriuos ne visi matė – daugelis grožėdavosi jos sukurtais darbais, ypač kryžiais, bet retas kuris susimąstydavo, kiek moteriai reikia stiprybės pagaminti 6,8 ar 10 metrų medinį kryžių. Tautodailininkei į pagalbą ateidavo šviesaus atminimo jos vyras, sukonstravęs įrenginių, iki šiol palengvinančių darbą.

M. Lukaševičienė atskleidė, kad per vieną vasarą yra sukūrusi net 10 kryžių – darbas buvo itin intensyvus. Jos darbais pažymėtos ir partizanų būstinės, įamžinti kiti svarbūs objektai.

Pasak menininkės, ji labai brangindavusi už atliktus darbus jai dovanotas gėlės. „Reikia gyvenime turėti tik tiek, kiek, eidamas gyvenimo vieškeliu, galėtum panešti“, – sakė M. Lukaševičienė ir pakvietė visus susirinkusiuosius atsigręžti į šalia esančius, būti jautriems ir dėmesingiems.

Ji yra surengusi 36 autorines parodas, dalyvavo 6 tarptautinėse ir konkursinėse parodose, vedė 7 edukacinius projektus, savo kūrinius eksponavo 68 parodose. Kūrėjos darbai yra pasklidę ir po užsienio šalis. 2011 m. M. Lukaševičienei buvo įteiktas Druskininkų kultūros puoselėtojo laureato diplomas ir premija.

1989 m. ji pastatė kryžių koplytstulpį Viečiūnuose, 2000 m. – Kryžių ir simbolį Švč. Sakramentui Ryliškių (Alytaus rajonas) bažnyčios šventoriuje, 3 dalių ansamblį Klepočių sudegintam kaimui atminti, 2003 m. – partizanų vado J. Vitkaus-Kazimieraičio nuorodą vadavietei įamžinti (Grūte, Druskininkų sav.).

Moteris sukūrė ir pastatė daug monumentalių antkapinių paminklų visoje Lietuvoje (Dzūkijos regione 10 ąžuolinių antkapinių paminklų, 14 – iš akmens).

Mėgstamiausias tautodailininkės užsiėmimas – audimas. Jos lovatiesės, rankšluosčiai, siaustės, skraistės, skaros, prijuostės, staltiesės ir staltiesėlės išaustos įvairiausiomis geometrinėmis formomis. Pasak Monikos, austų juostų „užtektų, visai Tėviškei apjuosti“. Tautodailininkė yra išaudusi ir margaspalvių gobelenų: „Duonutė“, „Rasa“, „Laimės žiburys“, „Saulėlydis“ ir kiti.