Grupėje „Sidabro“ grojanti ir apskaitininke ketinanti tapti Gabija savo gyvenimą kuria Druskininkuose

Druskininkietė Gabija Raškauskaitė, puikiai besimokiusi dar gimnazijoje, šiandien švyti dar ryškiau. Ji – smuikininkė alternatyviosios muzikos grupėje „Sidabro“, Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialo apskaitininko specialybės mokinė bei kavos virtuozė, pas kurią skubama ne tik karšto gėrimo, bet ir prasmingo pokalbio ar patarimo. Gabija išties yra asmenybė, kurios norisi klausti ir klausytis – tiek jos minčių tėkmės, tiek muzikos garsų.

Alternatyviosios muzikos grupės „Sidabro“ smuikininkė G. Raškauskaitė pasirinko apskaitininkės specialybę Profesinio mokymo centre „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filiale/Asmeninio archyvo nuotraukos

– Gabija, Druskininkuose Jūs dirbate, mokotės, net subūrėte muzikos grupę „Sidabro“ ir su ja koncertuojate įvairiuose Lietuvos miestuose. Dar mokykloje ėmėte skleistis kaip drąsi, ryški, kurti nebijanti ir itin gabi mergina. Ar nedidelis kurortas neriboja Jūsų siekių, ambicijų?

– Tik pats žmogus gali save riboti. Mūsų visuomenė, deja, sukaustyta įvairių stereotipų. Daugelis žmonių elgiasi pagal tam tikrus modelius, kuriuos man labai įdomu stebėti, analizuoti. Pavyzdžiui, jaunimas po mokyklos baigimo mano, kad privalo išvykti studijuoti kitame mieste ar net šalyje. O kodėl? Nejau reikia nuo ko nors pabėgti? Druskininkuose aš atradau arba pati susikūriau tai, ko man reikia. Baigusi mokyklą, lengvai čia susiradau darbą. Muzikos grupę taip pat subūrėme čia, Druskininkuose, ir netoliese esančioje Merkinėje, o kai reikia koncertuoti kitame mieste, išvykstame. Gera ir po Lietuvą pakeliauti.

– Mokslai Jums puikiai sekėsi dar gimnazijoje. Kaip dabar realizuojate savo akademinius siekius?

– Nors veiklų turiu nemažai, vis dėlto panorau studijuoti. Supratau, kad verta išmokti specialybės, užtikrinančios stabilumą ir paklausios darbo rinkoje. Ieškojau tokios švietimo įstaigos, kuri būtų šiuolaikiška ir leistų man, dirbančiam žmogui, mokytis savu ritmu, nes mano laikas labai ribotas ir jis turi būti leidžiamas efektyviai. Kėliau nemažai reikalavimų, tačiau juos atitiko viena kurorte esanti švietimo įstaiga – pasirinkau apskaitininko specialybę Profesinio mokymo centre „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filiale. Mano nuomone, nedideliame mieste svajonės gali ne tik gimti, bet ir išsipildyti.

– Viena iš Jūsų svajonių, kuri kasdien auga ir pildosi, be abejonės, yra muzika. Kaip atrodo grupės „Sidabro“ kūrybinis procesas?

– Muzika yra nuostabi tuo, kad perteikia įvairias emocijas. Šiltus ir šviesius jausmus kelianti muzika atsiranda dėl mielų, gražių prisiminimų. Kita vertus, norint pasiekti kokybiškų rezultatų, tenka paplušėti. Grupėje „Sidabro“ mes bandome kurti ne tik kiekvienas sau, bet ir perprasti kitų idėjas. Grupės nariai yra iš Druskininkų ir Merkinės – mokomės bendradarbiauti ir įveikti ne tik tą nedidelį atstumą tarp dviejų miestų, bet ir tarp mūsų asmenybių.

– Kaip Jums sekasi rasti balansą tarp mokslų, menininkės gyvenimo ir asmeninės buities?

– Pastarąjį laikotarpį, kai galėjau vienu metu ir dirbti, ir mokytis, ir užsiimti muzika, drąsiai pavadinčiau visavertiškiausiu savo gyvenime. Dabar, kai dienotvarkė užversta repeticijomis, paskaitomis, išmokau planuoti laiką taip, kad, regis, paroje iš kažkur atsiranda dar pora papildomų valandų pailsėti.

– Jaunam žmogui labai svarbus palaikymas, pagalba. Kas padeda Jums judėti į priekį?

– Dažniausiai pasikliauju savo galva ir sprendimus priimu pati, tad man svarbu, kad būčiau su tokiais žmonėmis, kurie nebijo kartais kiek neįprastų, drąsių mano sumanymų. Laimė, mano šeima visuomet buvo ir bus tie žmonės, kurie pastūmėja tinkama linkme. Taip atsidūriau ir scenoje – mama mane, ketverių su puse metų mergaitę, nuvedė mokytis į muzikos mokyklą.

Be abejonės, palaikymo dar labiau reikia tada, kai augi, bręsti, o atsakomybių tik daugėja. Ėmusi mokytis apskaitininko specialybės, įsiliejau į profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialo bendruomenę. Mokymo procesas vyksta mišriu būdu, pamokose galiu dalyvauti ir nuotoliniu ir kontaktiniu būdu, tačiau tai nesukliudė pažinti, kokie nuostabūs, palaikantys ir šilti žmonės susibūrę šioje mokymo įstaigoje. Tiesą sakant, sugalvojau mokytis čia, nes pažįstami patikino, jog būtent profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filiale labai lanksčiai ir supratingai žiūrima į dirbančius moksleivius.

– Kokie yra Jūsų kasdienio įkvėpimo šaltiniai? O gal kuriate ir ateities planus, vizijas?

– Mane įkvepia Druskininkų miškai, vaikystėje skaitytos pasakos apie laumes ir raganas, gamtos stichijos bei kitų atlikėjų kūryba. Apie ateitį, žinoma, taip pat pagalvoju. Kai baigsiu mokslus ir pajusiu, kad laikas judėti apskaitininkės karjeros keliu, būtinai tai ir padarysiu. Į didmiestį bėgti neketinu. Šurmulys, įtampa ir žmonių maišalynė greitai palieka mane be energijos. O ką gali žmogus, kai jo siela pavargusi?

Dėkodami Gabijai už pokalbį, mes dėkojame ir už tikrumą bei savitumą ir, svarbiausia, – drąsą būti savimi. Derindama įvairias veiklas, jauna mergina tampa pavyzdžiu kiekvienam permąstyti savo ateitį, laužyti stereotipus, keisti gyvenimo kelią.

Nauji metai – pats geriausias laikas pagalvoti ir apie naują specialybę, neįgyvendintas svajones, karjeros pokyčius. Profesinį kelią atrasti padės profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialas, kuris jau nuo šių metų vasario 3 d. kvies pildyti prašymus mokytis apskaitininko specialybės. Prašymai teikiami svetainėje www.profesinis.lamabpo.lt
Mokslas finansuojamas valstybės lėšomis. Daugiau informacijos
telefonu +370 606 44313.

Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialo informacija