Festivalis „Muzika be sienų“ jau įsibėgėjo

Aleksandra Žvirblytė

Druskininkuose jau 22-ą kartą surengtas tradicinis, druskininkiečių ir miesto svečių pamėgtas renginys – tarptautinis muzikos konkursas ir festivalis „Muzika be sienų“. M. K. Čiurlionio muzikos mokykla, miesto sanatorijos, muziejai, Pramogų aikštė prisipildo puikios muzikos.

Įvairiose Druskininkų erdvėse koncertuos ir žiuri nariai iš daugybės pasaulio šalių / Organizatorių nuotrauka

Įdomias, spalvingas programas atlieka konkurso dalyviai – jauni virtuozai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos, Ukrainos, Danijos, Sakartvelo, Kazachstano. Pirmą kartą klausysimės ir dalyvių iš Slovėnijos, Kosovo pasirodymų. Miesto Pramogų aikštėje bus galima pamatyti „Muzika be sienų“ orkestro, solistų, taip pat ir gabių muzikai neįgaliųjų pasirodymą.

Į sceną lips ne tik jaunimas. Įvairiose Druskininkų erdvėse koncertuos ir žiuri nariai iš Baltijos šalių, Skandinavijos, Ukrainos, Lenkijos, Vokietijos, Danijos, Ispanijos, Švedijos bei Argentinos.

Įspūdingas renginio atidarymas rugpjūčio 15 d. buvo surengtas M. K. Čiurlionio meno mokykloje – ten lietuvis pianistas, daugelio konkursų laureatas Paulius Anderson atliko sudėtingiausius menine, technine prasme 12 F. Listo transcendentinių etiudų.

Specialus vakaras skiriamas ir daug metų su „Muzika be sienų“ praleidusių iškilių menininkų atminimui pagerbti. Muzikos garsais ir žodžiu prisiminsime dailininko A. Šuliausko, kompozitoriaus J. Andrejevo, improvizatoriaus O. Molokojedovo atminimą.

M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje žiuri nariai atiduos duoklę mūsų genijaus M. K. Čiurlionio ir jo amžininkų kūrybai. Vokalistė M. Vilar de Rohde (Argentina) pakvies į solinį koncerta „Amanacer“, profesoriai P. Vyšniauskas su A. Žvirblyte – į naujo CD „Dedikacija Vilniui“ pristatymą.

Įdomi ir renginio edukacinė programa. Garsių profesorių iš Lietuvos, Prancūzijos, Danijos, Vokietijos seminaruose bus nagrinėjama M. K.Čiurlionio muzikos interpretacija, pianisto darbas su garsu, atlikėjo fiziologijos, psichofiziologijos aspektai, jauno dainininko balso ugdymo metodika, pianisto technikos stabilumo ugdymo paslaptys. Vyks individualios pamokos, veiks jaunimo diskusijų klubas, kuriame su dalyviais debatus moderuos prof., dr. R.Aleknaitė-Bieliauskienė, muzikologas V. Januskevicius, pianistas P. Andersson.

Bus talentingų dalyvių iš Ukrainos, taip pat ukrainiečių – karo pabėgėlių, kurie mokosi muzikos Lietuvoje. Jie dalyvaus visoje renginio programoje nemokamai. Išgirsime kompozitoriaus M. Nataleviciaus kūrinio premjerą Ukrainos tematika, įsteigtas ir specialus prizas už geriausią ukrainiečio kompozitoriaus kūrinio atlikimą.

Palinkėkime konkurso dalyviams sėkmės, gražių pasirodymų, puikių įspūdžių iš nuostabios M. K. Čiurlionio Mekos – Druskininkų.