Festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ jau pasiekė pusiaukelę

Birželį prasidėjęs tradicinis tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ jau pasiekė pusiaukelę. Devynioliktą kartą organizuojamas renginys kiekvieną šeštadienį sutraukia į įvairias kurorto erdves minias klasikinės muzikos gerbėjų.

2021 metais festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ sumanytojas ir ilgametis rengėjas Lietuvos muzikų rėmimo fondas festivalio organizavimą perdavė į Druskininkų rankas, o festivalio vairą perėmęs Druskininkų kultūros centras puikiai sugebėjo tęsti prestižinio renginio tradicijas.

Šeštadienį Druskininkų į bažnyčioje surengtą koncertą žiūrovus pakvietė pats garsiausias Lietuvos klasikinės muzikos kolektyvas – Lietuvos kamerinis orkestras/Laimučio Genio nuotrauka

Koncertavo legendinis orkestras

Praėjusį šeštadienį Druskininkų bažnyčioje surengtas šeštasis festivalio koncertas buvo ypatingas. Žiūrovus į koncertą bažnyčioje pakvietė pats garsiausias Lietuvos klasikinės muzikos kolektyvas – Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam daugelį metų vadovavo vienas iškiliausių Lietuvos dirigentų Saulius Sondeckis.

Šis orkestras dėl savo ypač aukšto muzikavimo lygio buvo vienas pirmųjų kolektyvų, dar sovietmečiu pradėjęs gastroliuoti užsienyje. Orkestras per savo 61-erius gyvavimo metus su koncertais aplankė visus žemynus, koncertavo garsiausiose pasaulio koncertų salėse.

Įdomu tai, kad šis elitinis kolektyvas, kuriam dabar vadovauja S. Krylovas, Druskininkų bažnyčioje koncertavo pirmą kartą. Orkestro solistas, garsus smuikininkas Džeraldas Bidva džiaugėsi gera bažnyčios akustika ir muziką suprantančiais klausytojais, kurių šeštadienį į koncertą susirinko rekordinis skaičius –tiek, kad netilpo bažnyčioje net stovėti.

Koncerto metu skambėjo trys kameriniam orkestrui adaptuoti M. K. Čiurlionio preliudai, taip pat – W. A. Mozarto ir A.Vivaldi kūriniai. Publika buvo sužavėta, orkestras buvo iškviestas groti bisui.

Apsilankė šimtai klausytojų

Tarp koncerto klausytojų buvo ir Druskininkų svečių iš Izraelio, kurie neslėpė susižavėjimo orkestro koncertu.

Kurorto viešnia iš Izraelio Sofija sakė, kad, ilsėdamasi Druskininkuose, buvo maloniai nustebinta, kai pamatė, kad Lietuvos kamerinis orkestras koncertuos Druskininkų bažnyčioje: „Šio nuostabaus kolektyvo, kai jam dar vadovavo maestro Saulius Sondeckis, klausiausi sovietmečiu, dar gyvendama Maskvoje. Prieš 40 metų dirbau muzikos mokytoja, tad teko lankytis šio nuostabaus kolektyvo koncerte. Ir tada, ir dabar šis kolektyvas man paliko neišdildomą įspūdį. Nuostabu, kai geriausi Europos kolektyvai koncertuoja Druskininkuose, dar ir nemokamai!“

Šeštadienį į Druskininkus atvykusi Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė, susitikusi su Savivaldybės mero pavaduotoju Linu Urmanavičiumi ir Kultūros centro direktore Rimute Viniarskaite, aptarė Druskininkų ir Nacionalinės filharmonijos tolesnio bendradarbiavimo galimybes, naujų muzikos festivalių rengimą mūsų kurorte.

„Man visada malonu atvykti į Druskininkus, kuriuose verda aktyvus kultūrinis gyvenimas. Maloniai stebina aukšto profesinio lygio meno kolektyvų pasirodymai šiame kurorte ir miesto vadovų norai dar aukščiau iškelti kultūrinio gyvenimo kartelę. Kiek galėsime, visada padėsime Druskininkams, rengiant prestižinius muzikos festivalius, kurie suteikia galimybę druskininkiečiams ir kurorto svečiams mėgauti aukščiausio lygio atlikėjų pasirodymais“, – sakė R. Prusevičienė.

Festivalio programa – spalvinga

Festivalio gerbėjai jau turėjo galimybę klausyti Čiurlionio kvarteto ir solisto A. Apšegos koncerto, nuotaikingo Kauno fortepijoninio trio ir skaitovo G. Prunskaus pasirodymo. Bažnyčioje koncertavo vargonininkė J. Landsbergytė su sūnumi V. Oškiniu (fleita), Druskininkų muziejuje pasirodė klarnetistas E. Kuleševičius, kuriam akomponavo G. Cinauskas.

Didelio druskininkiečių ir kurorto svečių susidomėjimo sulaukė bažnyčioje koncertavęs rankinių varpų ansamblis ARSIS iš Estijos.

Žiūrovus maloniai nustebino muzika, kurią atliko estų muzikantai, į pagalbą pasitelkę per pusantro šimto įvairaus dydžio varpelių.

Festivalis jau įpusėjo, tačiau žiūrovų dar laukia daug įdomių koncertų – bažnyčioje koncertuos Vilniaus kvartetas su kylančia vokalo žvaigžde A. Pilibavičiūte, vargonuos K. Kuzmickaitė iš Vokietijos ir vilnietė D. Encienė, kartu su jomis pasirodys vokalistės D. Tiškovaitė ir R. Šilinskaitė.

Pramogų aikštėje druskininkiečių ir kurorto svečių laukia lietuvių kompozitorių solo dainos ir duetai, kuriuos atliks žinomos solistės R.Tallat-Kelpšaitė ir R. Preikšaitė.

Druskininkiečiai ypač laukia savo žemietės, garsios pianistės G. Gedvilaitės solinio koncerto, kurį ji skirs savo tėvams, žinomiems Druskininkų kultūros veikėjams.

Festivalį vainikuos finalo koncertas per M. K. Čiurlionio gimtadienį – Kauno valstybinio choro pasirodymas.

Jau planuoja kitų metų repertuarą

Be koncertų festivalio programoje yra numatyti filmai, ekspedicijos, paskaitos, stovyklos, konkursai – visa plati festivalio programa yra sudėta į unikalų leidinį, kuriame kiekvienam iš festivalių renginių yra skiriama po viena atskirą atviruką.

Kultūros centro direktorė R. Viniarskaitė sakė, kad organizuoti tokias garbingas tradicijas turintį renginį buvo didelė atsakomybė ir tikras iššūkis. Įpusėjus festivaliui, direktorė džiaugėsi, jog viskas vyksta pagal planą, o festivalio koncertai sutraukia minias klausytojų: „Malonu, kad festivalio koncertų paklausyti į Druskininkų bažnyčią susirenka minios žmonių.

Norintieji sunkiai sutelpa bažnyčios erdvėje, tai rodo, kad festivalis kelia didelį druskininkiečių ir kurorto svečių susidomėjimą. Jau pradedame galvoti apie ateinančių metų festivalio programą, kad klausytojams galėtume pateikti naujų vardų ir netikėtų muzikinių projektų, norime dar aukščiau pakelti festivalio profesionalumo kartelę. Aktyviai bendraujame su Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovais, kurie ketina mums pasiūlyti naujų ir įdomių programų kitų metų festivaliui.“

Direktorė nuoširdžiai dėkoja Druskininkų bažnyčios klebonui Vaidui Vaišvilui už geranorišką pagalbą ir bendradarbiavimą, rengiant šį išskirtinį renginį.

Parengė Laimutis Genys