Dzūkijos dainų lobynas – kompaktinėse plokštelėse

Druskininkų kraštą garsina ne tik unikalios gamtos versmės, bet ir tradicinės kultūros puoselėtojai. Centro „Dainava“ salėje buvo surengtos kompaktinių plokštelių „Druskininkų krašto muzikantai“ (iš serijos „Lietuvių liaudies instrumentinė muzika“) ir folkloro ansamblio „Stadalėlė“ kompaktinės plokštelės „Taip toli girdėta“ (iš serijos „Dainos iš visos Lietuvos“) sutiktuvės.

dzukijos lobynasSurengtas kompaktinių plokštelių „Druskininkų krašto muzikantai“ ir folkloro ansamblio „Stadalėlė“ kompaktinės plokštelės „Taip toli girdėta“ pristatymo renginys/Rimutės Viniarskaitės nuotrauka

Druskininkų krašto muzikantai“ iš serijos „Lietuvių liaudies instrumentinė muzika“ ir folkloro ansamblio „Stadalėlė“ kompaktinė plokštelė „Taip toli girdėta“ iš serijos „Dainos iš visos Lietuvos“ sutiktuvės.
Šias kompaktines plokšteles, bendradarbiaudamas su Lietuvos liaudies kultūros centru, 2015 metų pabaigoje išleido Druskininkų kultūros centras. Dzūkija – dainų lobynas, o kur daina, ten ir muzikantas. Kompaktinėje plokštelėje „Druskininkų krašto muzikantai“ įrašyta puikių armonikininkų – Kazimiero Žilionio, Romo Dudzinsko, Vidučio Milkevičiaus, Juozo Šarkausko ir Vytauto Čyžiaus – pagrota tradicinė muzika. Jų atliekamos polkų, valsų, šokių melodijos pasižymi virtuoziškumu, greita atlikimo technika, ritmo laisve, improvizacija. Šioje plokštelėje skamba solo atliekamos melodijos, taip pat Kazimiero, Romo ir Juozo trio atliekami kūriniai. Programos sudarytojas – Lietuvos liaudies kultūros centro muzikinio folkloro poskyrio vyriausiasis specialistas A. Lunys.
Druskininkų kultūros centro folkloro ansamblis „Stadalėlė“ (vadovė Lina Balčiūnienė) pristatė jau trečiąją per visą kūrybinės veiklos laiką išleistą kompaktinę plokštelę „Taip toli girdėta“. Visi „Stadalėlės“ nariai yra ir tautosakos pateikėjai, tad per daugiau nei 20 kūrybinės veiklos metų repertuare susikaupė apie 250 įvairaus žanro dzūkų krašto tradicinių liaudies dainų, šokių, ratelių ir instrumentinės muzikos, kurios užtektų dar keliems rinkiniams. Į šį muzikinį rinkinį įtrauktos „Stadalėlės“ vyriausiųjų, daugiausiai liaudies kūrybos pateikusiųjų ansambliečių – Elenos Baublienės, Joanos Tamulevičienės, Antano Vitkausko, Stasės Kvaraciejienės, Stasės Klimienės – dainos bei pasakojimai. Daugiausia išgirsite vestuvinių – piršlybų, pragėrų, jaunosios atsisveikinimo, gaubtuvių, kraičio išvežimo – dainų, nes ir ansamblis jas atlieka dažniausiai. Įtrauktos ir kelios jaunimo meilės, šeimos, darbo dainos.
Klausydamiesi plokštelės, išgirsite ir solinių dainų, kurios padeda plačiau atskleisti tradicinio solinio dainavimo niuansus, atlikėjo individualumą. Instrumentinę ir šokių muziką įgrojo tradicinės muzikos atlikėjai. Šios kompaktinės plokštelės sudarytojos – Lina Balčiūnienė ir Lietuvos liaudies kultūros centro vyriausioji specialistė etnomuzikologė Loreta Sungailienė.
Renginyje dalyvavusi Loreta Sungailienė nuoširdžiai padėkojo muzikantams ir „Stadalėlės“ ansambliečiams už nuoširdų tradicinės kultūros puoselėjimą bei sklaidą. Renginio pradžioje padainavusi žemaitišką liaudies dainą, Loreta pabaigai pasiūlė visiems padainuoti dzūkiškai. Tik užvedus dainą, ją jau dainavo visi susirinkusieji.

Lina Balčiūnienė