Druskininkuose – savaitgalis japonišku ritmu, skirtas Čiune Sugiharos metams paminėti

Rovena Kvaraciejūtė

Antrą spalio savaitgalį druskininkiečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę pajusti japoniškos kultūros subtilybes. Visi renginiai buvo skirti Japonijos diplomato Čiune Sugiharos 80-osioms veiklos Kaune metinėms paminėti.

Arbatos ceremonijos meistrė Raimonda Strazdienė svečius vedė Sado, lietuviškai, arbatos keliu. Ji pademonstravo jau penkis šimtmečius japonų puoselėjamą arbatos gėrimo ceremoniją, kurios visi ritualai atliekami remiantis keturiais pagrindiniais principais – tyla, švara, ramybe ir pagarba.

Rudeninių spalvų žaismą svečiai galėjo pajusti Japonijos nuotraukų parodos „(ne)Nostalgiškas ruduo“ atidaryme, kurios autorius VDU dėstytojas, Azijos studijų centro darbuotojas Arvydas Kumpis padėjo pasinerti į japoniško rudens magiją ir atskleidė japonų santykio su gamta subtilybes. Paroda iki lapkričio 8 d. veikia Miesto muziejaus galerijoje.

Kendo instruktorius Ričardas Žilaitis svečius pakvietė žengti kardo keliu. Jis atskleidė, kad Kendo – ne tik kovos, bet ir savęs pažinimo bei tobulėjimo menas, suteikiantis galimybę tapti tikru savuoju AŠ. Norintieji pajusti japoniško kovos meno filosofiją galėjo dalyvauti Kendo treniruotėje.

Duskininkiečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę pajusti japoniškos kultūros subtilybes/Rovenos Kvaraciejūtės ir Arvydo Kumpio nuotraukos

„Ikebana – gyvenanti gėlė“, – sakė Ikebanos mokytoja Laima Vanagienė, kūrybinėse Ikebanos, gėlių aranžavimo dirbtuvėse svečius kvietusi pastebėti kiekvieno augalo tobulumą ir išskirtinumą, padėjusi įsigilinti į gėlių aranžavimo subtilybes, vadovaujantis japoniška filosofija.

Japoniškas savaitgalis buvo graži įžanga pradėti spalio 12-16 dienomis įvairiuose Lietuvos miestuose organizuotą Sugiharos savaitę. Aktyviai šioje savaitėje dalyvavo ir visos Druskininkų savivaldybės mokyklos. Dar rugsėjį „Atgimimo“, „Saulės“, Viečiūnų mokyklų ir „Ryto“ gimnazijos bendruomenės prisijungė prie japoniškų gervelių lankstymo akcijos. Lankstiniai buvo panaudoti dizainerio Roberto Kalinkino specialiai šiai progai sukurtai 10000 gervelių instaliacijai, kurią norintys gali pamatyti Kauno „Akropolio“ prekybos centre. Pirmadienį mokyklos kartu su įvairiomis respublikos įstaigomis dalyvavo visuotinėje japoniškoje mankštoje, transliuotoje per LRT. Kitomis dienomis „Atgimimo“ mokykloje ir „Ryto gimnazijoje“ įvairių dalykų ugdymo turinys buvo papildytas japoniška tematika, buvo organizuotos parodos ir pristatymai. Savaitės kulminacija buvo pasiekta spalio 15 d. surengtoje tarptautinėje nuotolinėje konferencijoje „Aš – mes – pasaulis“, kurią organizavo „Atgimimo“ mokykla kartu su Kauno J. Dobkevičiaus progimnazija ir Kauno pedagogų kvalifikacijos centru. Konferencijoje dalyvavo įvairios  šalies mokyklos ir keletas Japonijos mokyklų. Pirmoje konferencijos dalyje „Sugihara – vakar, šiandien, rytoj“, kaip garbės svečiai, dalyvavo Japonijos ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasaki su žmona Yuko Yamasaki . Druskininkų savivaldybei atstovavo „Atgimimo“, „Saulės“ pagrindinių mokyklų, Viečiūnų ir Leipalingio progimnazijų ir „Ryto“ gimnazijos moksleiviai.