Druskininkuose – legendinio kino dokumentalisto Audriaus Stonio kūryba

Gegužės 7 d. 17.30 val. Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykloje atidaroma vieno ryškiausių lietuvių kino dokumentalistų, režisieriaus Audriaus Stonio fotografijų paroda „Tai truko vos minutę“. Renginio metu taip pat bus rodomi A. Stonio filmai, o apie savo kūrybines vizijas pasakos bei publiką pokalbiui pakvies pats menininkas. Renginys nemokamas.

A. Stonys – vienas ryškiausių lietuvių kino dokumentalistų / Organizatorių nuotrauka


Audrius Stonys – Lietuvoje ir užsienyje pripažintas dokumentinio kino režisierius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. Jo filmai rodomi visame pasaulyje ir yra pelnę apdovanojimus net 19-oje tarptautinių festivalių. Režisierius taip pat yra Europos kino akademijos, Europos dokumentinio kino tinklo, tarptautinių kino festivalių žiuri narys.
Kino režisieriui būdingos įvairios kinematografinio ieškojimo formos, atveriančios vaizduotę trapumo ir poezijos pasauliui. Tarp autorinio kino gerbėjų pamėgtų jo filmų galima paminėti „Neregių žemę“, pelniusį prestižinį Europos kino akademijos prizą, kartu su Arūnu Mateliu sukurtą „Skrydį per Lietuvą, arba 510 sekundžių tylos“, „Moterį ir Ledyną“ ar kartu su latvių režisiere Kristine Briede nufilmuotą dokumentinę kino esė „Laiko tiltai“. Jis taip pat yra režisavęs tokias LRT žiūrovų pamėgtas laidas – „Legendos“ bei „Kine kaip kine“.
Be kūrybinės veiklos, A. Stonys taip pat dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, paskaitas skaito ne tik Vakarų, bet ir Indijos, Pietų Korėjos ar Bangladešo universitetuose bei menų akademijose.
Vilniaus miesto Jono Meko vizualiųjų menų centro inicijuotoje parodoje „Tai truko vos minutę“ M. K. Čiurlionio meno mokykloje bus atskleidžiama savita A. Stonio fotografinė refleksija, kurioje juntama autorinio dokumentinio kino patirtis ir filosofinis kasdienybės apmąstymas.
Autorius tarytum klaus ir pats bandys atsakyti: ar skiriasi kinematografinis ir fotografinis žvilgsnis? Kūriniai leis apčiuopti jautrų ir intymų autoriaus santykį su fotografuojama tikrove, žvilgsnių pokalbį abipus kameros.
Sugretinti šiuos – fotografinį bei kinematografinį – režisieriaus žvilgsnius leis ir parodos atidarymo metu pristatomi puikiai A. Stonio kūrybą atspindintys filmai. Žiūrovai pamatys 1998 metais sukurtą trumpą, tačiau poetinio humanizmo estetika išsiskiriančią ir ramybės vaizdais kerinčią kino impresiją „Uostas“.
Renginio metu taip pat bus parodyti 2014-aisiais kino ekranus išvydęs filmas „Avinėlio vartai“, mėginantis įvardyti ir atskleisti krikšto paslaptį. „Šis filmas yra apie Dievo ir žmogaus susitikimą. Tas susitikimas gali būti labai trapus, vos juntamas, bet jei kino kamerai pavyksta tai užfiksuoti, dėl to verta stengtis“, – viename interviu yra sakęs režisierius A. Stonys.
Pasak režisieriaus, filmo idėja gimė Šv. Kazimiero provincijos broliui Gediminui Numgaudžiui: „Filmavome Jordano upės vandenis, į kuriuos, rodydamas mums kelią, paniro Jėzus Kristus, taip pat ankstyvųjų krikščionybės krikštyklų akmenis, kuriuos lietė pirmųjų krikščionių rankos. Dauguma esame krikštyti, bet retai susimąstome, kas yra tas vanduo, kas yra tas ant galvos pilamas aliejus, dėl ko taip daroma ir kaip“.
Kino kritikė Živilė Pipinytė pastebi: „Audriaus Stonio filmai atrodo labai asmeniški, nors režisierius tiesiogiai ir nekalba apie save. Matyt, todėl, kad jie skamba kaip dialogas su savimi ar vidinis monologas, tik Stonys vengia žodžių ir dažniausiai kalba vaizdais.“
Parodos pristatymo metu, po filmo peržiūros, susirinkusi publika turės išskirtinę galimybę ne tik susipažinti su režisieriaus kūryba, bet ir pabendrauti su pačiu menininku.

Vilniaus Jono Meko vizualiųjų menų centro ir Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos informacija