Druskininkų tikslas – kultūrinio turizmo vystymas tarptautiniu lygiu

Ilgametes kultūrines tradicijas turintis Druskininkų kurortas jau daug metų siekia kultūrinį turizmą intensyviai vystyti tarptautiniu lygiu.  Dar 2000-aisiais patvirtintose strateginėse Druskininkų vystymo kryptyse buvo numatyta, kad prioritetinė sritis kurorte bus kultūrinis-konferencinis turizmas. Daugiau kaip penkiolika metų ši sritis yra aktyviai vystoma, kultūrinis gyvenimas Druskininkuose šiandien kaip niekad įvairus ir intensyvus, tačiau žinomiausias Lietuvos kurortas iki šiol neturi modernios, tarptautiniams renginiams pritaikytos erdvės. Visgi Druskininkai tikisi iki 2020-ųjų išspręsti šią problemą, o būsimas Druskininkų kultūros centras jau dabar pristatomas kaip Lietuvos vizitinė kortelė.

kultura-1

Siekia unikalumo ir funkcionalumo

Kultūros ministerijos manymu, tokios svarbos projektas kaip Druskininkų kultūros ir kongresų centras, turėtų būti pripažintas valstybei svarbiu projektu. Šiuo metu Vyriausybei jau pateiktas prašymas,  kad Druskininkų kultūros centro projektas būtų pripažintas valstybei svarbiu projektu. Taip pat paskelbtas tarptautinis atviras techninio projekto parengimo konkursas.

Pagrindinės Druskininkų kultūros centro funkcijos  – koncertai, teatras, kinas, didelės apimties konferencijos.

 

Parengus techninį projektą, statybos darbai preliminariai galėtų būti atlikti per 2018-2019 metus, bendra projekto vertė – 15  mln. eurų, į šią sumą įeina ir techninio projekto parengimas, ir moderni kultūros centrui reikalinga įranga, ir statybos darbai. Skaičiavimai parengti, išanalizavus analogiškus projektus Lietuvoje ir užsienyje.

Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, kalbėdamas apie būsimus Kultūros ir kongresų rūmus, pažymi, kad Druskininkuose visiems objektams keliami aukšti unikalumo, funkcionalumo, kokybės reikalavimai, todėl ne išimtis ir būsimi Kultūros ir kongresų rūmai. „Nenorime statyti paskubomis ir bet kaip, o vėliau dėl to turėti problemų. Visi projektai, ar tai būtų Vandens parkas, ar Snow Arena, ar Lynų kelias, Druskininkuose įgyvendinti siekiant aukščiausios kokybės. Šiandien tai – sėkmingi, žinomi ir lankomi objektai. Taigi kalbant apie Kultūros ir kongresų rūmus, atidžiai išanalizavome ir Lietuvos, ir užsienio pavyzdžius – norime, kad šiuolaikiškas, modernus kultūros centras atitiktų aukščiausius reikalavimus bei papildytų ir darniai įsilietų ne tik į Lietuvos, bet ir į tarptautinę kultūros infrastruktūrą“,  – sako R. Malinauskas.

kultura-2

Trūksta tik Kultūros ir kongresų rūmų 

Druskininkų kultūros centrą planuojama įrengti kurorto centre, buvusios „Nemuno“  sanatorijos koncertų salės vietoje. Sklypas užimta 2,5 ha.  Apie 6 tūkst. kv. metrų pastate planuojama įrengti didžiąją ir mažąją daugiafunkcines sales, kino salę, erdves repeticijoms, galeriją, maitinimo paskirties, technines, administracines  ir kitas patalpas. Pagrindinės Druskininkų kultūros centro funkcijos – koncertai, teatras, kinas, didelės apimties konferencijos.  Šalia Kultūros centro planuojama įrengti parką.

Automobilių stovėjimo vietų klausimą planuojama išspręsti naudojant jau sukurtą infrastruktūrą: bus naudojamos kurorto centre jau įrengtos automobilių stovėjimo vietos, erdvios Druskininkų Vandens parko bei Parko tilto automobilių ir autobusų stovėjimo aikštelės, automobiliai taip pat galės būti statomi tam skirtose vietose artimiausiose gatvėse.   „Dabar svarbiausias darbas – susitelkti ties Kultūros centro projekto finansavimu ir įgyvendinimu, o visa kita masiniams renginiams reikalinga infrastruktūra Druskininkuose šiandien dienai jau sukurta. Išspręsti visi maitinimo, apgyvendinimo, laisvalaikio praleidimo, automobilių stovėjimo bei kiti klausimai. Kitur pastačius objektą, imama galvoti, ką daryti toliau, tuo tarpu Druskininkuose turime kitokią situaciją – pastačius šiuolaikiškus Kultūros ir kongresų rūmus, infrastruktūra būtų išpildyta iki galo“,  – akcentuoja kurorto meras.

 

Pasiūlymai bendradarbiauti – ir iš Lietuvos, ir iš užsienio

Dar neįrengus Kultūros centro, jau sulaukiama siūlymų bendradarbiauti  ir iš Lietuvos, ir iš kaimyninių šalių. Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO valdyba mato Druskininkus kaip partnerį vystant didelės apimties konferencinius renginius, taip pat būta bendradarbiavimo pasiūlymų iš miestų-partnerių, todėl šis objektas svarbus ne tik Druskininkams, kaip kurortui, bet ir visai Lietuvai – kaip galimybė rengti tarptautinius, aukšto lygio renginius, priimti geriausius šalies ir užsienio atlikėjus.

Tikisi Vyriausybės palaikymo

Druskininkų savivaldybė tikisi Vyriausybės palaikymo. Apie ambicingą projektą jau ne kartą buvo kalbėta Kultūros ministerijoje, kur sulaukta supratimo, pritarimą reiškia ir kultūros srities atstovai, laikantys Druskininkus Lietuvos kultūros židiniu.

Jeigu Vyriausybė šiais metais priimtų teigiamą sprendimą, kitais metais Druskininkų kultūros centro projektas būtų įtrauktas į 2017-2019 metų Valstybės investicijų programą, trijų metų eigoje galima tikėtis turėti šiuolaikišką, inovatyvų, visai Lietuvai reikalingą objektą.

 

Nenorime statyti paskubomis ir bet kaip, o vėliau dėl to turėti problemų. Visi projektai, nesvarbu, ar tai Vandens parkas, ar „Snow“ arena, ar Lynų kelias, Druskininkuose įgyvendinti siekiant aukščiausios kokybės. Šiandientai – sėkmingai veikiantys, žinomi ir lankomi objektai. Taigi, kalbėdami apie Kultūros ir kongresų rūmus, atidžiai išanalizavome ir Lietuvos, ir užsienio pavyzdžius – norime, kad šiuolaikiškas, modernus kultūros centras atitiktų aukščiausius reikalavimus ir darniai  įsilietų ne tik į Lietuvos, bet ir į tarptautinę kultūros infrastruktūrą.Dabar svarbiausias darbas – susitelkti į kultūros centro projekto finansavimą ir įgyvendinimą, o visa kita masiniams renginiams reikiama infrastruktūra Druskininkuose šiandien jau sukurta. Išspręsti visi maitinimo, apgyvendinimo, laisvalaikio praleidimo, automobilių stovėjimo bei kiti klausimai. Kitur pastačius objektą, imama galvoti, ką daryti toliau, o Druskininkuose turime kitokią situaciją – pastačius šiuolaikiškus Kultūros ir kongresų rūmus, infrastruktūra būtų sutvarkyta iki galo.

Ričardas Malinauskas
Druskininkų savivaldybės meras