Druskininkų kultūros puoselėtojo premija skirta chorui „Druskininkai“

Druskininkų savivaldybė garbingiausią kultūros srityje apdovanojimą – Kultūros puoselėtojo premiją – nuo 2001 metų skiria labiausiai nusipelniusiems Druskininkų krašto meno žmonėms bei kolektyvams. Premija skiriama už reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą kultūros ir meno srityje.

Gruodžio 29 dieną sušaukto Druskininkų savivaldybės tarybos posėdžio metu buvo pritarta premiją skirti Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos kameriniam chorui „Druskininkai“. Choras įvertintas už aktyvią ir kūrybingą 8 metų veiklą, puoselėjant ir skleidžiant choro mėgėjų meną, kuriant menines programas, organizuojant koncertus druskininkiečiams bei kurorto svečiams, dalyvaujant ir reprezentuojant Druskininkų savivaldybę svarbiausiuose respublikiniuose bei tarptautiniuose festivaliuose, konkursuose.

Druskininkų savivaldybės garbingiausias kultūros srityje apdovanojimas – Kultūros puoselėtojo premija – skirta chorui „Druskininkai“ / Edgaro Tamkevčiaus nuotrauka

Kamerinis choras ,,Druskininkai” įkurtas 2015 m. vasario mėn. Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykloje. Nuo pat įsikūrimo pradžios kolektyvui vadovauja Inga Vagnoriūtė, koncertmeisteris Danas Juškevičius.

2018 m. ir 2023 m. chorui suteikta aukščiausia I-a mėgėjų meno kolektyvo kategorija.

Kamerinis choras ,,Druskininkai“ aktyviai koncertuoja Druskininkų savivaldybėje ir už jos ribų, organizuoja meistriškumo kursus, chorų festivalius, nepraleistos ir Dainų šventės Klaipėdoje, Varėnoje, Alytuje, Kaune ir Vilniuje. Choras taip pat koncertavo Vilniaus Rotušėje, Vilniaus Taikomosios dailės muziejuje, nuolatinis festivalio ,,Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ dalyvis.

Pirmoji choro išvyka į užsienį – 2015 m. lapkričio mėn. koncertinė kelionė į Olandiją, kurioje surengė bendrą koncertą su Alkmaar miesto bažnyčios choru – skambėjo Sergėjaus Rachmaninovo „Mišparai“ bei buvo pristatyta atskira lietuviška programa.

2018 m. choras vyko į Ukrainą, dalyvavo Tarptautiniame chorų festivalyje „Kaliada na Maizliach“ Ivano Frankivsko mieste bei koncertavo Lvovo cerkvėje su kitais miesto chorais.

2019-2020 m. choro vadovei išėjus motinystės atostogų, kolektyvui vadovavo žymus lietuvių kompozitorius ir dirigentas Laurynas Vakaris Lopas, kurio iniciatyva organzuotos pirmosios choro išvykos į Olandiją bei Ukrainą.

2021-2022 m. su Kauno, Vievio, Varėnos, Lazdijų, Rietavo chorais įgyvendintas bendras projektas – chorų festivalis „M. K. Čiurlionio keliu”. Festivalio koncertai vyko Kaune, Vievyje, Varėnoje, Druskininkuose, Rietave, Plungėje ir Palangoje.

2023 m. rugsėjo mėn. choras ,,Druskininkai” organizavo Respublikinį chorų festivalį „Vivat M. K. Čiurlionis!“ Festivalio koncertai vyko Ratnyčios ir Druskininkų bažnyčiose, juose giedojo Vilniaus, Varėnos, Lazdijų ir Druskininkų kolektyvai.

Kolektyvas rengia bendrus projektus su kitais Lietuvos ir užsienio atlikėjais (chorais iš Olandijos, Ukrainos, Švedijos, Norvegijos, Punsko, Vilniaus Bronio Jonušo muzikos mokyklos kameriniu orkestru ir kitais), organizuoja ir tobulinasi meistriškumo kursuose su Lietuvos operos solistais bei choro dirigentais (L. V. Lopu, Aiste Pilibavičiūtė, Aušra Liutkute, Gintare Barisaite-Mitkuviene, Jurijum Kalcu). 2023 m. spalio mėn. choras garsino Druskininkų miestą TV laidoje „Duokim garo!“.

Choras „Druskininkai“ savo profesionalumą įrodė Tarptautiniuose chorų konkursuose, kuriuose pelnė aukso ir sidabro diplomus:

• 2016 m. Sidabro diplomas Tarptautiniame chorų konkurse Rimini Italijoje;

• 2016 m. Sidabro diplomas Tarptautiniame chorų konkurse ,,Cantate Domino” Kaune;

• 2017 m. Aukščiausias Pirmojo laipsnio diplomas ir specialus prizas Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse;

• 2017 m. Aukso diplomas ir specialus prizas Tarptautiniame chorų konkurse Barczewo Lenkijoje;

• 2018 m. du Aukso diplomai Tarptautiniame chorų konkurse Bratislavoje, Slovakijoje;

• 2019 m. Sidabro diplomas Tarptautiniame chorų konkurse Krokuvoje, Lenkijoje;

• 2023 m. Sidabro diplomas Tarptautiniame Juozo Naujalio chorų konkurse Kaune;

• 2023 m. Aukščiausias Pirmojo laipsnio diplomas Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse;

• 2023 m. Sidabro diplomas Tarptautiniame chorų konkurse Opatijoje Kroatijoje.