Druskininkietė pianistė G. Gedvilaitė vėl kviečia susitikti „Klaros Šuman salone“

Guoda Gedvilaitė-Goehle

Iš Druskininkų kilusi pianistė Guoda Gedvilaitė vėl kviečia susitikti „Klaros Šuman salone“, kuriame „atgis“ ir su publika susitiks kompozitoriai Klara ir Robertas Šumanai, Ferencas Listas, Frederikas Šopenas, taip pat rašytojai Žorž Sand, Aleksandras Diuma, Hansas Christianas Andersenas, dailininkas Eženas Delakrua ir kitos istorinės asmenybės.

„Klaros Šumann salonas“ Vilniuje 2017 m.: L. Gedvilas, G. Gedvilaitė, J. Aleknavičius ir R. Zubovas / Asmeninio G. Gedvilaitės archyvo nuotrauka

Salone skambės muzika, pamatysite neregėto grožio sukneles, šukuosenas ir apdarus. Jūs, klausytojai ir žiūrovai, ir patys tapsite 19 amžiaus salono dalyviais. Kviečiame įsilieti į mūsų kuriamą 19 amžiaus muzikinį spektaklį, atvykstant į šventinį vakarą, apsitaisius šventiniais drabužiais, pasipuošus žėrinčiais papuošalais.

Šio ciklo koncerte „Kolegos – konkurentai“ dalyvaus keturi pianistai iš viso pasaulio: lenkas F. Šopenas, vengras F. Listas, anglė Robena Anne Laidlaw ir vokietė Klara Vyk. Koncertą aplankys ir Jo Didenybė Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas IV su sutuoktine Bavarijos princese Elžbieta, kompozitorius R. Šumanas, rašytoja Ž. Sand ir dailininkas E. Delakrua. Vakaras nukels į 1839 metus, kai automobilių ir mobiliųjų telefonų dar nebuvo. Žiūrovai galės pasinerti į lėtą 19 amžiaus laiko tėkmę…

Pirmasis „Klaros Šumann salonas“ „Draugai. Šumanas ir Mendelsohnas“ surengtas 2017 m. Druskininkų „Eglės sanato

Clara Schumann – įkvėpimo šaltinis

2006 m.aš susižavėjau viena asmenybe, XIX amžiuje gyvenusia Vokietijoje – Leipcige, Diuseldorfe ir Frankfurte. Ji buvo didi pianistė ir kompozitorė, gabi menedžerė ir muzikos kūrinių redaktorė, romantiška rašytoja, visiškai atsidavusi muzikai ir savo vyrui – genealiam kompozitoriui, mylinti žmona ir 7 vaikų motina. K. Šuman – ypatingai poetiška ir subtili savo vidumi, savo esybe. Ji tapo man pavyzdžiu gyvenime ir muzikoje – kaip stipriai ir besąlygiškai mylėti žmogų, džiaugtis kiekviena akimirka gyvenime ir muzikoje, nepalūžti sunkiausiomis, beveik nepakeliamomis situacijomis gyvenime, mylėti muziką – giliai ir nepaviršutiniškai. Taigi visos šios stiprios emocijos įkvėpė mane dalintis didžiąja muzika ir jos paslaptimis būtent per jos – K. Šuman – personažą.

19 a. „Klaros Šuman salono“ idėją puoselėjau ilgai – visus 2016-uosius metus. Ir štai 2017-ieji prasidėjo mano sodintų ir ilgai brandintų vaisių derliumi – per vienerius metus su kolegomis sukūrėme ir Druskininkų, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos publikai pristatėme net tris skirtingas salono programas.

Pirmasis K. Šuman salonas „Draugai. Šumanas ir Mendelsonas“ surengtas 2017 m. sausio 18 d. Druskininkuose, „Eglės sanatorijoje“, sausio 19 d. – Vilniaus filharmonijos, o 21 d. – Kauno filharmonijos salėse. Pirmąjį saloną kartu kūrė ilgamečiai kolegos ir draugai – Čiurlionio styginių kvartetas ir pianistas Joris Sodeika.

Tais pačiais metais – gegužės 7-ąją – surengtas antrasis salonas „Kolegos-konkurentai“, kuriame rungėsi Listas, Talbergas, Šopenas ir Klara Vyk – juos įkūnijo įamžino Jurgis Aleknavičius, Lukas Gedvilas, Rokas Zubovas ir G. Gedvilaitė.

O gruodžio 28-ąją, įkvėpti ir sužavėti salono pasisekimo, su dainininkais Laimonu Bendaravičiumi ir Juste Jankauskaite-Bendaravičiene bei pianistu J. Sodeika pristatėme trečiąją salono programą –„Valso triumfas“, kuriame vaidinome F. Mendelsoną ir dainininkus Jetzt Trefftz ir Alois Ander.

2018 m. spalio 7 d. „Kolegos – konkurentai“ pristatyti Kauno filharmonijoje ir Vokietijos Bad Vildungeno mieste, prisijungus pianistams Simonui Poškai, Pauliui Andersson ir Aleksandr Kolodochka.

2019 m. gegužės 25 d. salonas persikėlė į Vokietijos Friedbergo miestą, 2019 m. gruodžio 28 d. nuskambėjo „Širdžių istorijos“ su Johanesu Bramsu, Josefu Joachimu ir Robertu Hausmanu, kuriuos įkūnijo pianistas Motiejus Bazaras, smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, violončelininkai Mindaugas Bačkus ir Gleb Pyšniak. Ir tada atėjo pandemija…

Išsiilgtas susitikimas

Džiaugiamės galimybe po dviejų metų pertraukos vėl susitikti ir kuriame toliau. Rugpjūčio 12 dieną „Klaros Šuman salonas“ atgims Druskininkų K. Dineikos sveikatingumo parke – bus parodyta programa „Kolegos – konkurentai“.

F. Šopeną, F. Listą, Robeną Anne Laidlow ir Klarą Vyk įkūnys R. Zubovas, P. Andersson, Elžbieta Liepa Dvarionaitė ir Guoda Gedvilaitė. Salone skambės pačių kompozitorių sukurta muzika, bus kur ir akis paganyti, nes salono lankytojus norime nustebinti ne tik pianistų virtuoziškumu, bet ir žadą atimančiu suknių, apdarų grožiu. Unikalią vasarinių istorinių suknelių kolekciją sukūrė Živilė Baronienė, gyvenanti ir dirbanti Kaune bei Frankfurte prie Maino.

Dėkoju Druskininkų gidų gildijos grupei „Artelė“, prisidedančiai prie šio renginio savo grožiu, apdarais ir energija, o Druskininkų kultūros centrui – už renginio organizaciją ir įkvepiantį bendradarbiavimą.

Visų labai laukiame rugpjūčio 12 dieną 19.30 val. K. Dineikos sveikatingumo parke!