Druskininkai kultūros renginių neuždraus, jie vyks saugiai

Šalyje blogėjant epidemiologinei situacijai, daugėjant koronaviruso susirgimų skaičiui, kai kurios Lietuvos savivaldybės imasi kraštutinių saugumo priemonių ir administracijos direktorių įsakymais uždraudžia rengti rajonuose visus kultūrinius ir kitus viešus renginius. Beveik mėnesį nevyks jokie renginiai Kupiškio ir Lazdijų rajonuose. Druskininkai nesirengia imtis tokių drastiškų priemonių ir žada vadovautis sveiku protu.

Kultūros ministras Simonas Kairys išreiškė abejonę dėl ribojimų, kurių imasi kai kurių savivaldybių vadovai: „Ar tikrai yra tie sektoriai pasirinkti ir tie ribojimai įvesti ten, kur tikrai yra viruso židiniai didžiausi ir ta grėsmė yra didžiausia, aš taip tikrai nemanau. Labai nesinorėtų, kad tie sprendimai būtų labiau imitaciniai, įrodant, kad mes kažką darom.“

„Mano Druskininkai“ pasidomėjo, kokios pozicijos šiuo klausimu laikosi Druskininkų savivaldybės vadovai ir renginių organizatoriai.

Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojas Linas Urmanavičius informavo, jog kai kurie renginiai, kuriuos organizuoja savivaldybė, buvo atšaukti. „Atšaukėme Leipalingio dvaro atidarymą, turėjo vykti Ūkininkų šventė, ją taip pat atšaukėme. Atšaukiame masinius renginius, kurie turėjo vykti uždarose erdvėse. Galiu pasakyti tik apie savivaldybės organizuojamus renginius, privačių renginių mes nereguliuojam“, – sakė mero pavaduotojas.

Jis teigė, kad reikia riboti renginius ir užtikrinti saugumo sąlygas juose, vykdyti nustatytus reikalavimus.

L. Urmanavičius sakė, jog administracijos direktorės įsakymo dėl renginių draudimo dabar nesirengiama rašyti: „Manau, kad sveikas protas turėtų reguliuoti šią situaciją.“

Druskininkų kultūros centro direktorė Rimutė Viniarskaitė teigė žinanti apie kai kurių savivaldybių kategoriškus sprendimus dėl visų renginių uždraudimo, tačiau Druskininkuose to neketinama daryti.

„Lapkričio mėnesį pas mus įprastai yra daug mažiau renginių nei kitais mėnesiais, todėl nematau reikalo atšaukti numatytus, kurie dažniausiai būna kamerinio pobūdžio. Nenorime skriausti Druskininkų bendruomenės ir palikti ją visai be renginių. Tikiu mūsų žmonių sąmoningumu ir atsakingumu, todėl manau, kad galime saugiai rengti tam tikrus renginius“, – sakė Kultūros centro direktorė.

Praėjusį savaitgalį Druskininkų lauko erdvėse surengti „Šviečiančių moliūgų vakarai“, anot R. Viniarskaitės, buvo saugūs ir nekėlė užsikrėtimo rizikos.

Direktorė sakė, kad į kiekvieną renginį bus pažiūrėta individualiai, įvertinant galimybes užtikrinti jo saugumą, todėl, jos nuomone, nėra būtinybės šiuo metu priimti kategoriškus draudimus.

Parengė Laimutis Genys