„Draugystėje“ surengtas XVII-ojo tarptautinio festivalio-konkurso „Muzika be sienų“ laureatų koncertas

Antradienį sanatorijos „Draugystė“ Raudonojoje salėje druskininkiečiai ir kurorto svečiai drauge su jaunaisiais atlikėjais, jų pedagogais tapo įsimintos ir unikalios muzikos šventės dalyviais.  Šiųmečio, XVII-ojo tarptautinio konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ uždarymo ceremonija ir laureatų koncertas pritraukė ypač gausią auditoriją.

Sveikindama susirinkusiuosius, sanatorijos „Draugystė“ direktorė Violeta Kaubrienė pasidžiaugė, kad šįkart klausytojų salė pilna kaip niekad – ir garbingų svečių, ir jaunųjų muzikantų: „Perduodama visiems Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko žodžius, džiaugiuosi, galėdama įvardinti, kad tarptautinis konkursas-festivalis tapo tradicija, paverčiančia Druskininkus, M. K. Čiurlionio miestą, mažute kultūros Meka, į kurią pasidalinti savo meistriškumu, patirtimi ir jaunųjų talentų pasiekimais suvažiuoja pasaulinio garso kūrėjai ir pedagogai. Druskininkų kurortas yra puiki vieta ir kūrybai, ir poilsiui. Linkime, kad visi dalyviai, patyrę daug malonių akimirkų, pasisėmę žinių, kūrybinių idėjų ir Druskininkų bei druskininkiečių širdžių šilumos, garsintų Druskininkų vardą ir Lietuvoje, ir už jos ribų“. Ji palinkėjo, kad festivalis „Muzika be sienų“ ir toliau sėkmingai gyvuotų,  o jo geografija plėstųsi. Tarptautinio konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ sumanytoja, meno vadovė prof. Veronika Vitaitė, koncerte pristačiusi šiųmečio festivalio laureatus, šio festivalio organizatorių, visuomeninės organizacijos „XXI AMŽIAUS MUZIKA IR ŠVIETIMAS, Lietuvos muzikų draugija“ vardu padėkojo visiems festivalio rėmėjams – organizuojant tokio masto renginį, reikia ne tik nuoširdaus ir nuoseklaus įdirbio, bet ir aplinkinių palaikymo bei paramos. Ji sakė esanti dėkinga visiems bendraminčiams, palaikantiems meno svarbą, taip pat Druskininkų įmonėms, privatiems asmenims, be kurių šis renginys nebūtų įmanomas.

Šiųmetiniame festvalyje pirmą kartą sulaukta ir delegacijos iš Kinijos/Ramunės Žilienės nuotrauka

 

„Muzika be sienų“ sumanytoja prof. V. Vitaitė padėkojo jau septyniolika metų prie renginio organizavimo prisidedančios ir jį remiančios sanatorijos „Draugystė“ direktorei V. Kaubrienei ir įteikė jai keraminę skulptūrėlę-širdį, simbolizuojančią dėkingumą/Ramunės Žilienės

 

Konkursas-festivalis „Muzika be sienų“ atveria galimybes jauniesiems talentams siekti kūrybinės karjeros/Ramunės Žilienės nuotrauka

XVII-ojo tarptautinio konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ Grand Prix laimėtojai:

Pianistai Ivan Šemčiuk (Ukraina-Lenkija), Gabrielė Sutkutė (Lietuva); džiazo vokalistė Milija Stankevičiūtė (Lietuva); pianistai Simonas Poška (Lietuva); Darija Chananova (Rusija); Vladimir Ivanov (Rusija); ansamblių kategorijoje – klarnetininkų duetas, Stasys ir Rokas Makštučiai (Lietuva-Prancūzija); instrumentinis trio: Eliza Evalde, Luizė Bake (saksofonai), Ieva Sloka (fortepijonas, Latvija). Pinginiai prizai įsteigti visuomeninės organizacijos „XXI AMŽIAUS MUZIKA IR ŠVIETIMAS, Lietuvos muzikų draugija“ ir mecenato Gedimino Kuprevičiaus lėšomis. Po koncerto svečiai ir laureatai susitiko šventinės vakarienės kavinėje „Mūza“.

„Muzika be sienų“ jungia konkursus, koncertus ir plačią edukacinę veiklą. Kasmet plečiasi ir renginio dalyvių geografija. Šiemet norą dalyvauti konkurse-festivalyje pareiškė daugiau nei 100 dalyvių iš Skandinavijos, Kazachstano, Gruzijos, Rusijos, Karelijos, Baltarusijos, Lenkijos, Ispanijos, Prancūzijos, Kosta Rikos. Pirmą kartą sulaukta dalyvių iš Kinijos.

Klausytojus džiugino solistai, kamerinių ansamblių ir pianistų-solistų su kameriniu orkestru pasirodymai. Nuo praėjusių metų  atsirado ir styginių, pučiamųjų, vokalistų solinės kategorijos, tad muzikavo ir solistai-smuikininkai, fleitininkai, obojininkai, saksofonistai. Konkursas-festivalis „Muzika be sienų“ jau ne vienam davė puikų startą į plačiuosius vandenis. Menininkams, ypač jauniems, yra svarbu būti išgirstiems, pastebėtiems, pasidalinti savo meninėmis vizijomis su kaip galima didesniu kiekiu žmonių. Geriausiųjų laukia galimybė surengti koncertus Vokietijoje, Danijoje, Gruzijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, pasirodyti su Šv. Kristoforo orkestru, vadovaujamu Donato Katkaus. „Muzika be sienų“ yra puiki proga tobulinti meistriškumą žymių profesorių pamokose. Daug abipusės ir žmogiškos, ir meninės patirties suteikia bendradarbiavimas su neįgaliais atlikėjais, globojamais Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“. Konkurso-festivalio dalyviai koncertavo ir kitų Druskininkų sanatorijų ir sveikatinimo centrų salėse, Pramogų aikštėje, taip pat M. K. Čiurlionio, Miesto muziejuose.

 

„Mano Druskininkai“  informacija