Viešojoje bibliotekoje – sapnų iliustravimo dirbtuvės, pono Kuko ir rūko pabaisų sutiktuvės

Įsibėgėjo Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos vykdomas projektas „Knygos, kūrybos ir vaizduotės versmė“. Projekto metu pagamintas namelis, kurio kiekvienas langelis simbolizuoja naujas veiklas. Birželio 2 d. atvertas pirmasis namelio langelis – bibliotekoje lankėsi dailininkė, knygų iliustruotoja, kūrybininkė, grafikos dizainerė Agnė Nananai (Agnė Kananaitienė).

Projekto metu pagamintas namelis, kurio kiekvienas langelis simbolizuoja naujas veiklas

Susitikime su „Atgimimo“ mokyklos mokiniais Agnė Nananai atskleidė visas knygų iliustravimo subtilybes: supažindino vaikus su iliustracijų kūrimu nuo knygos plano, eskizų bloknoto peržiūros, technikos bandymų iki galutinių iliustracijų sukūrimo, pademonstravo savo eskizų sąsiuvinį, papasakojo apie monotipijos techniką. Mokiniai domėjosi, kokia mylimiausia viešnios iliustruota knyga, nuo kada ji pradėjo piešti, ar mokėsi dailės mokykloje, kiek laiko per dieną skiria iliustruoti knygas, ar sunku sugalvoti iliustracijas, kokią knygą iliustravo ilgiausiai, ką dabar iliustruoja, kokia mėgstamiausia knyga.

Bibliotekoje lankėsi dailininkė, knygų iliustruotoja, kūrybininkė, grafikos dizainerė A. Nananai

Atsakiusi į mokinių klausimus, dailininkė pakvietė į kūrybines dirbtuvėles „Knygos iliustracijų atsiradimas“. Agnė garsiai perskaitė mėgstamiausią eilėraštį „Sapnas“ iš Justino Marcinkevičiaus knygos „Vaikų Žemė“ ir pakvietė mokinius iliustruoti eilėraštį – kiekvienam – savą sapną, prisiminti, ką šiandien sapnavo, labiausiai įstrigusį sapną arba tą, kuris labiausiai persekioja. Dailininkė išdalino lapus ir paruoštus atvirukus, pati kartu su mokiniais spalvotais pieštukais, kreidelėmis ir rašikliais kūrė sapno iliustracijas.

Mokiniai piešė kalnus, saulę, mėnulį, zombius, kalbančius gyvūnus, dainuojančias gėles ir kita. Nupiešę sapnus, įklijavo piešinius į atvirukus, juos papuošė tviskančiomis žvaigždėmis. Susitikimo dalyviai padėkojo dailininkei A. Nananai už šiltą susitikimą ir įdomias kūrybines dirbtuvėles, palinkėjo didelės kūrybinės sėkmės – sukurti dar daug gražių darbų ir iliustracijų knygelėms, įteikė savo rankų darbo atminimo dovanėlę dailininkei ir bibliotekai. A. Nananai bibliotekai padovanojo nuostabų savo darbą – pelėdžiuko paveikslą.

Birželio 4 d. atvertas antrasis namelio langelis – į biblioteką atvyko mylimiausias, populiariausias, skaitomiausias lietuvių vaikų rašytojas Tomas Dirgėla. Susitikime su rašytoju dalyvavę „Atgimimo“ mokyklos ketvirtų klasių mokiniai džiaugsmingai sutiko labai lauktą populiarųjį rašytoją.

T. Dirgėla pristatė knygą „Užkeiktoji pono Kuko knyga“, grojant šiurpiai muzikai, teatrališkai paskaitė knygos ištraukas. Vyko diskusija apie baimes, vaikai vardijo, ko labiausiai bijo: gyvačių, tamsos, vorų, aukščio, netgi brolio. Diskutavo, kaip įveikti baimes, koks jausmas yra baimė, kodėl bijoti yra gerai. Rašytojas pakvietė ketvirtokus į komandinį konkursą piešti rūko pabaisą. Vaikai buvo suskirstyti į tris komandas, joms išdalinti juodi lapai ir markeriai. Reikėjo nupiešti rūko pabaisą, kaip sakė rašytojas, – baisiai juokingą, juokingą ir baisią arba juokingai baisią. Užduočiai atlikti buvo skirta 10 minučių. Kol vieni piešė, kiti klausėsi muzikinio kūrinio, skirto visiems, kas bijo klouno. O komandoms rašytojas juokaudamas žadėjo prizų: puokštę gėlių nuo stalo, kolonėlę, kėdę.

Į biblioteką atvyko mylimiausias, populiariausias, skaitomiausias lietuvių vaikų rašytojas T. Dirgėla

Rašytojui paskaičius linksmą ištrauką iš knygos apie rūką ir atverstą knygą, komandos buvo pakviestos pristatyti savo piešinius. Pirmoji komanda nupiešė tiesiog rūko pabaisą, antroji – pabaisą, kuri visus suėda, o trečioji – pabaisą – agurką. Visi nepiešusieji mokiniai buvo komisija. Jie, keldami rankas, balsavo už piešinius. Antrą ir trečią vietas laimėjusios komandos gavo prizą – kramtomosios gumos, o pirmą vietą laimėjusios komandos prizas – patys siaubingiausi saldainiai, kurie labai ėda dantis, nes, pasak rašytojo, juose yra 300 procentų cukraus.

Po apdovanojimų surengta smagi klausimų-atsakymų spaudos konferencija, kurioje rašytojas atsakinėjo į vaikų klausimus: kaip kilo mintis rašyti knygas, kodėl nusprendė būti rašytoju, kiek metų rašo knygas vaikams, kiek knygų išleido… T. Dirgėla papasakojo, kad mėgo skaityti siaubo knygas, ypač – Stiveno Kingo, bet pats rašo ne tiek baisias, kiek linksmas knygas. Rašyti pradėjo, mokydamasis ketvirtoje klasėje, rašė eilėraščius, svajojo būti rašytoju. Ir svajonė išsipildė – jis jau parašė 21 knygą, dar penkios naujos knygos laukia leidykloje, vieną knygą parašo per 3-4 savaites, tarp knygų rašymo daro ne ilgesnę kaip 3 savaičių pertrauką. Knygas vaikams jis rašo 5 metus, vasarą jiems sukurs dar tris knygas. Vaikystėje skaitydavo dėl to, kad liepdavo. O kai į rankas pakliuvo A. Lindgren knygos, skaitymas pradėjo labai patikti.

Svečias sakė, kad tris metus groja rašytojų grupėje „Knygų vaikai“, Anykščiuose įkurtas siaubo kambarys pagal jo knygą „Užkeiktoji pono Kuko knyga“, jį visiems rekomendavo aplankyti. Susitikimo pabaigoje rašytojas pasirašė vaikų atsineštose knygose, aktyviausiems padovanojo knygų skirtukus. Vaikai T. Dirgėlai padovanojo lauko gėlių, darėsi su rašytoju asmenukes. Linksmas, kūrybiškas, muzikalus, fantastiškas susitikimas, padovanojo mokiniams daug džiaugsmo ir gerų emocijų, sužadino norą skaityti knygas. Visi nekantriai lauks naujų rašytojo knygų.

Projekto renginiai tęsis ir liepą. Liepos 8 d. laukia ,,Vėjų teatro“ spektaklis – teatralizuotas koncertas „Apie žuvis, ausis ir mamą“, o liepos 14 d. – susitikimas su restauratoriumi, knygrišiu Rimu Supranavičiumi bei edukacinės-kūrybinės dirbtuvės „Rišu knygelę“. 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Druskininkų savivaldybė.

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos