Priešventiniai Druskininkų ,,Bočių“ džiaugsmai

Šiemečiai lapkritis ir gruodis Druskininkų ,,Bočiams“ išsiskyrė renginių gausa. Po kelių metų pertraukos lapkričio 6-ąją Druskininkų miesto viešojoje bibliotekoje organizuotas susitikimas su Jo Eminencija Šiaulių vyskupu Eugenijum Bartuliu, kuris pristatė 2024 metų katalikišką kalendorių „Šventasis apaštalas Paulius Turkijoje“. Ir šįmet vyskupą sutikome su tautinių juostų tiltu, su muzika, klausėme svečio dvasingų pasakojimų apie kalendorių, artėjantį Adventą ir Šv. Kalėdas.

Druskininkų „Bočių“ pasirodymų ir advento vakaronių akimirkos / Asmeninio archyvo nuotraukos

Linksmas ir energingas vyskupas kartu su „Bočių“ ansambliu ,,Vijūna“ (vad. Gintaras Černiauskas) ir tautinių šokių grupė (vad. Zita Jančiauskienė) atliko dainą-ratelį „Viešpaties palaima visada telydi mus“, kurį prieš keletą metų šokėjus pats išmokė. Dėkojome vyskupui E. Bartuliui už viešnagę, už Ganytojo žodį, už kalendorius, kurie skleidžia sukauptus dvasinius ir meno turtus. Palinkėjome vieni kitiems Dievo palaimos, stiprios sveikatos. „Taip garbingai, originaliai ir pagarbiai sutikti vyskupą gali tik mūsų šaunieji „Bočiai“ ir jų pirmininkė Z. Jančiauskienė“, – po renginio sakė Viešosios bibliotekos direktorė Laima Žėkienė.

Vilniaus įgulos karininkų ,,Ramovėje“ lapkričio 11 d. surengtame XXIII-ajame tradiciniame tarptautiniame festivalyje „Paribio daina“ jau ne pirmą kartą prizinę vietą laimėjo „Bočių“ moterų vokalinis ansamblis „Druskelė“ (vad. Nijolė Vindbergienė). Šįmet į festivalį važiavo ir tautinių šokių grupė, vadovaujama Z. Jančiauskienės. Tarp šešiolikos dalyvių „Druskelei“ laimėjo II-ąją vietą ir diplomą.

Lapkričio 17 d. „Bočių“ linijinių šokių grupė koncertavo Kaišiadoryse. Lapkričio 24 d. „Bočiai“ vėl buvo kelyje – šįkart į Elektrėnų „Bočių“ 20-mečio šventę, kurioje susitiko Šiaulių, Jonavos, Birštono ir Druskininkų „Vijūna“ bei tautinių šokių grupė.

Druskininkų „Bočių“ pasirodymų ir advento vakaronių akimirkos / Asmeninio archyvo nuotraukos

Lapkričio 25 d. į jaukią Druskininkų jaunimo užimtumo centro salėje organizuotą „Advento vakaronę“ „Bočiai“ sukvietė mielus bičiulius – iš Lazdijų rajono, Krikštonių laisvalaikio salės, Varėnos rajono, Puodžių kaimo bendruomenės, taip pat Kazlų Rūdos senjorų klubo narius, Simno „Bočius“, Druskininkų kaimo kapelą „Ratnyčėlė“. Susitiko seni pažįstami ir bendraminčiai, tvyrojo puiki nuotaika, visi kolektyvai atliko savo repertuaro geriausius „Advento vakaronei“ tinkamus kūrinius. Visus apjungė patyrusi adventinių renginių vedėja Z. Jančiauskienė, kuri maloniu, linksmu žodžiu ragino visus suklusti ir paklusti. Sklido ypatinga šiluma, buvo juntamas išskirtinis dėmesys šalia esantiems, netrūko gero nusiteikimais ir šypsenų. ,,Šokis yra sielos daina, o muzika – sielos sprogimas… Geros sielos žmogus sušildo ir kitų širdis“, – po renginio mintimis dalijosi jo dalyviai.

Pakili nuotaika tvyrojo ir gruodžio 3 d. Balbieriškyje surengtoje advento popietėje „Už girių, girių“ ir gruodžio 6 d. Lazdijų švietimo centro vadovų organizuotoje popietėje.

Visose adventinėse vakaronėse dalyvauja „Bočių“ mišrus vokalinis ansamblis „Vijūna“ ir tautinių šokių būrelis. Visų vakaronių vedėja – Z. Jančiauskienė. Beje, pirmąją advento vakaronę 2001 m. ji surengė Veisiejuose. Dalijosi savo tėvų, kaimynų prisiminimais apie advento laiką, Šv. Kalėdų laukimą.

Su adventu siejama gausybė tikėjimų ir prietarų, tikima, kad žmogaus veiksmas gali nulemti gyvenimo sėkmę. Žiemos sutemos anksti suburdavo žmones į trobas. Užsiėmę įprastais žiemos darbais – namų ruoša, linų mynimu, verpimu, padargų ruošimu, virvių, botagų, pančių vijimu, moterys – verpimu, plunksnų plėšymu – žmonės kalbėjosi, bendravo, mindavo mįsles, sekė pasakas.

Kalėda – dainų personažas – dainuoja, kad atvažiuoja geležų ratais, diržų botagais, atveža lašinių paltį ir dešrų kartį. Iki Kūčių reikėjo sumokėti skolas, susitaikyti su kaimynais. Jaunimas burdavo, kokia ateitis jų laukia, aktuali buvo ir vestuvių tema, vyravo įvairūs šmaikštavimai, žodiniai humoristiniai, bet aštroki žodiniai pasikapojimai.

„Advento vakaronių“ metu lengvu pokalbiu, lyg žaisdama, visa tai perteikia jų vedėja Z. Jančiauskienė. Daugelyje dainų-ratelių – žmonių gyvenimo ir išgyvenimo vaizdai gretinami su gamtos motyvais. Skamba įtaigūs refrenai – kalėda, leliumai, publiką žavi smagūs žaidimai.

Vakaronių vedėja visada auditorijai padeda suvokti advento giesmių, ratelių, pokalbių unikumą ir senumą, pajausti jų melodijų ir tekstų magiją. Būdami tame veiksme, dalyviai patys pajaučia prasmę ir malonumą.

Visa tai patyrėme gruodžio 7 d. Viešojoje bibliotekoje surengtos advento vakaronės „Pasibelskime į širdis gerumu“ metu. „Ši programa, sukurta Druskininkų „Bočių“ pirmininkės Z. Jančiauskienės, – puiki dovana mums visiems“, – po renginio sakė bibliotekos direktorė L. Žėkienė. O mūsų vadovė buvo kukli: „Visiems kalbėjau iš širdies į širdį ir negaliu atsidžiaugti, kad buvau išgirsta.“

Vita Gimaitė