Per Druskininkus nuvilnijo šilčiausia ir meniškiausia pavasario šventė „ART Velykos“

Praėjęs ilgasis savaitgalis Druskininkuose buvo nepakartojama atgaiva kūnui ir sielai visiems druskininkiečiams ir kurorto svečiams, gausiai atvykusiems pas mus švęsti Prisikėlimo stebuklo.

Savaitgalis, pirmiausia, išskirtinis buvo stebuklinga šiluma, apliejusia mūsų miestą, tai buvo šilčiausia vieta Lietuvoje – sekmadienį Druskininkuose užfiksuotas ir kovo mėnesio šilumos rekordas – oras įkaito iki 25,5 laipsnių.

Gydyklų parke buvo galima rasti visokių žaidimų ir vietų įspūdingoms šeimos fotosesijoms / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Maloni šiluma leido Druskininkuose šventes pasitikusiems žmonėms nusimesti paltus ir striukes bei įkvėpti šilto, pušimis ir sprogstančiais beržais prisotinto kurorto oro.

Įspūdingos velykinės instaliacijos

O dvasiai peno per šventes Druskininkuose irgi buvo daug. Neveltui šios šventės Druskininkuose buvo pavadintos „ART Velykomis“, nes Gydyklų parke dviem savaitėms apsigyveno tikras menas – įspūdingos kiaušinio formos skulptūros, eksponuojamos Gydyklų parke, šalia muzikinio fontano. Šiemet jų – dvylika.

Anot menininkų, linksmu, ryškiu stiliumi išmarginti dviejų metrų kiaušiniai simbolizuoja pabudimą ir atgimimą. Skulptūras „Art Velykos“ galerijai gatvės meno technika sukūrė šeši profesionalai. Jie sakė, kad kurti vaizdinius gatvės meno technika ne ant sienų ar kitų plokštumų, bet ant kiaušinio formos, neturinčios nei pradžios nei pabaigos, buvo įdomu.

„Dažnas menininkas, atvažiavęs su eskizu, suprato, kad dar yra trys pusės kiaušinio, kai užsidedi eskizą. Daugiau darbo, nauja patirtis, gera patirtis, išmoksti dirbti daug atsargiau, viskas varva, labai kai kurie slidūs paviršiai, tekantys, bet iš rezultato matau, kad bent kažkiek susitvarkėme“, – kalbėjo menininkas Gabrielis Žvirblis-Gzparrow.

Visi dvylika kiaušinių, kuriuos galima vadinti ir savitomis skulptūromis, yra labai skirtingi, atspindintys savitą jų autorių kūrybinį mąstymą ir polėkį. Juos menininkai kūrė visa savaitę, negailėdami nei laiko, nei jėgų.

Šie meno kūriniai įspūdingai atrodo ir dieną, ir naktį. Sutemus, kiaušiniai nušvinta stebuklingomis spalvomis ir kuria fantasmagorinę nuotaiką.

Prieš Velykas dideliais kiaušiniais pasipuošė Palanga, Jašiūnai, kiti Lietuvos miestai ir gyvenvietės, tačiau tik Druskininkuose galima pamatyti ne tradiciniais raštais margintus kiaušinius – gigantus, bet milžiniškus kiaušinius, profesionalių menininkų rankose virtusius tikrais meno kūriniais.

Atgijo Gydyklų parkas

Smagia švente druskininkiečiams ir kurorto svečiams tapo prieš Velykas vėl savo pramoginį sezoną pradėjęs, atnaujintą kūrinių repertuarą siūlantis Muzikinis fontanas. Ilgąjį savaitgalį jis ir sutraukė gausiausią miestiečių ir svečių būrį, ten beveik be perstojo skambėjo jo lankytojų pageidaujama muzika.

Mažuosius šventės dalyvius maloniai nustebino „Linksmasis striksių parkelis“, kuriame spalvotuose nameliuose įsikūrė ilgaausiai kiškučiai, šalia jaukiai ganėsi ožiukų ir ožkyčių šeimyna. Ne tik vaikai, bet ir suaugusieji ilgėliau sustodavo prie mielų gyvūnėlių, juos kalbino ir vaišino traškiomis morkomis.

Gydyklų parke buvo galima rasti visokių žaidimų ir vietų įspūdingoms šeimos fotosesijoms. Ten apsilankiusieji neatsispyrė pagundai dalyvauti margučių ridenimo varžybose – kas toliau ir tiksliau nuridens margutį. Kaip ir tikrose varžybose, čia būta ir juoko, ir ašarų.

Žonglierius Mantas šventės dalyviams suteikė puikių emocijų, ne tik pats demonstruodamas savo žongliravimo įgūdžius, bet ir visus aplinkinius pamokydamas šio meno paslapčių.

Traukė į Druskininkų bažnyčią

Druskininkiečiai ir kurorto svečiai nepraleido progos dalyvauti Druskininkų bažnyčioje švenčių proga aukojamose šv. Mišiose, kurias konsekravo visų druskininkiečių mylimas klebonas Vaidas Vaišvilas. Tie, kas savaitgalį lankėsi Druskininkų bažnyčioje, galėjo pastebėti, jog bažnyčia visa laiką buvo pilna lankytojų. Maloniai stebino tai, kad joje apsilankė gausybė jaunų žmonių, tarp kurių – nemažai mūsų kurorto svečių.

Šventė tęsiasi

Velykos Druskininkuose nesibaigė, šventė tęsis iki kito savaitgalio – Atvelykio. Norėdami pateisinti „ART Velykų“ pavadinimą, šventės organizatoriai pasirūpino, kad ir per Atvelykį Druskininkai alsuotų menu. Ateinantį savaitgalį suplanuota daug naujų parodų atidarymų, kūrybinių edukacijų „Menų kalvėje“.

Per Atvelykį vaikų laukia teatralizuotas rankinių lėlyčių pasirodymas, fotosesijos su veidrodiniais zuikučiais, dainuojamosios poezijos koncertas.

„ART Velykos“, kaip ir visi šiais metais Druskininkuose organizuojami renginiai, skiriamos 230-ies metų jubiliejų švenčiančiam kurortui.

Svečių įspūdžiai

Justinas, svečias iš Italijos: „Lietuviai, kaip visada, yra kūrybinga tauta. Atvažiavus į Druskininkus, smagu pamatyti skirtingas meno ekspresijas, čia puikiai sugebama pasiruošti kiekvienai šventei. Druskininkai moka puoštis, būtų gerai, kad ir kiti miestai taip pat prisidėtų prie švenčių kūrimo“.

Diana iš Vilniaus: „Čia tokia puiki atmosfera, įspūdingi margučiai, apima jaudinantis jausmas, kad šventė tikrai prasidėjo. Ir man, ir mano anūkei labai čia patiko, anūkė pirmą kartą pamatė tokio dydžio įspūdingus margučius. Šaunu!“

Rimantė ir Tomas iš Kauno: „Per šventes atvykome į Druskininkus aplankyti savo tėvų, taip pat žinome, jog druskininkiečiai moka rengti įspūdingas šventes. Pernai, per Velykas jau buvome matę tuos milžiniškus margučius, bet šiemet jų buvo dar daugiau, ir jie – labai įspūdingi, tikri meno kūriniai. Esame kitur matę didelių margučių, bet jie dažniausiai buvo šiek tiek kičiniai, o čia – tikras menas“.

Aurelija iš Alytaus: „Per Velykas į Druskininkus atvažiavau po pusantrų metų pertraukos. Žinoma, tie margučiai labai įspūdingai atrodo, ypač vakare, kai įjungiamas apšvietimas. Bet šįkart Druskininkuose mane labiausiai nustebino Druskininkų bažnyčia, kuri neatpažįstamai pasikeitė, atrodo, lyg iš naujo pastatyta. Tas jūsų klebonas, tai tikras stebukladaris, per trumpą laiką sugebėjęs taip gražiai sutvarkyti bažnyčią“.

Radavičių šeima iš Vilniaus: „Su vaikais į Druskininkus stengiamės atvažiuoti per šventes, nes čia stengiamasi ypatingai pasirūpinti svečių užimtumu. Vaikščiojome po milžiniškų margučių galeriją prie fontano, labai patiko, tačiau vaikams smagiausia atrakcija – spalvinguose nameliuose apgyvendinti triušiai ir besiganančios ožkos. Vaikams buvo didelis džiaugsmas paduoti ožkiukui morką. Manau, kad tai jie ilgai prisimins“.

Laimutis Genys