„Muzika be sienų“ Druskininkams dovanojo muzikos šventę

Praėjusį trečiadienį Druskininkuose baigėsi muzikinė šventė – XXI Vasaros muzikos akademija-tarptautinis pianistų, pučiamųjų, styginių instrumentų, kamerinių, fortepijoninių ir vokalinių ansamblių, džiazo atlikėjų, koncertų fortepijonui, klavesinui su kameriniu orkestru konkursas-festivalis „Muzika be sienų“. Visą savaitę Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykloje buvo pilna muzikos garsų – įvairaus amžiaus muzikai iš Baltijos šalių, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Indijos, Rusijos ir kitų šalių ruošėsi pasirodymams konkurse bei koncertuose.

Konkursas-festivalis „Muzika be sienų“ Druskininkams dovanojo muzikinę šventę/Asmeninio archyvo nuotraukos

Šiais metais į Druskininkus atvyko dalyviai iš 11 valstybių – sulaukta vargonininko net iš Indijos. Pirmą kartą skambėjo arfos garsai – žavi ir talentinga atlikėja Oktavija Bylicka iš Lenkijos atvyko į Druskininkus specialiu automobiliu, kelis šimtus kilometrų gabenusiu šį karališką instrumentą. Specialiu transportu atvyko ir talentingasis perkusininkas Augustas Būrė, atsivežęs visą „gvardiją“ mušamųjų instrumentų. Konkurso atradimas – aštuonmetė Helene Wang Lan iš Švedijos, pakerėjusi visus puikiu dviejų instrumentų valdymu. Ji pelnė aukščiausius apdovanojimus dvejose kategorijose – ir kaip pianistė, ir kaip smuikininkė.

Šiemet konkursantus vertino trys solidžios tarptautinės žiuri komisijos – žinomi atlikėjai, profesoriai iš Švedijos, Vokietijos,  Prancūzijos, Lenkijos,  Lietuvos.

Pirmą kartą surengtas ir vargonininkų konkursas, kuriam svetingai duris atvėrė Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčia.

Gausiai susirinkusiuosius žavėjo ir trys vargonininkų žiuri narių – Drezdeno virtuozų – Irenos Budrytės-Kummer, Samuel Kummer, taip pat Jūratės Landsbergytės, muzikavusios ir solo, ir su puikia violončelininke Ramute Kalnėnaite, – koncertai.

„Muzika be sienų“ organizatoriai didžiuojasi, kad po ne vienerių metų derybų į Druskininkus pirmą kartą sutiko atvykti fortepijono legenda, Maestro Eugen Indjic (Prancūzija), magiškais garsais atidaręs konkursą-festivalį M. K. Čiurlionio meno mokyklos salėje. Tikra laimė buvo klausyti vieno geriausio F. Chopin muzikos interpretatoriaus atliekamą Sonatą b-moll bei mazurkas. Klausėmės ir unikalios E. Indjic paskaitos apie F. Chopin mazurkų interpretaciją.

Surengti ir konkurso-festivalio komisijos narių koncertai. Ypatinga dovana – specialiai Druskininkams skirtas naujas Nacionalinės premijos laureato prof. Petro Vyšniausko ir prof. Aleksandros Žvirblytės projektas „Dedikacija Druskininkams“, sužavėjęs druskininkiečius ir svečius iš įvairių šalių.

Daug puikios muzikos buvo bendrame projekte su Lietuvos kompozitorių sąjunga „Vainikas Čiurlioniui“ – įvairių šalių kompozitorių kūrinius atliko meno meistrai: P. Vyšniauskas, Marianne Jacobs, Maximilian Bylicki, A. Žvirblytė, Valentinas Kaplūnas, Inga Vyšniauskaitė. Koncertą daugelį metų puošdavo žymaus druskininkiečio Alfonso Šuliausko tapybos darbai bei dvasinga kalba. Jam išėjus Anapilin, gražią tradiciją tęsia p. Vida Šuliauskienė Ji šiemet pristatė įdomų A. Šuliausko metalo ir medžio darbą, skirtą Arūno Tarabildos atminimui.

Tradicinis žiuri narių koncertas M. K Čiurlionio memorialiniame muziejuje „M. K. Čiurlionis, jo amžininkų kūryba ir epocha“ taip pat buvo kitoks nei visuomet – pirmą kartą skambėjo ir violončelės bei saksofono garsai.

Daugelį metų dailininkas A. Šuliauskas tapydavo konkurso dalyvių bei komisijos narių portretus. Nuo praėjusių metų šią tradiciją tęsia Saulius Rudzikas. Jo šiemet nutapyti Alanos Šport, Rugilės Melytės, Helene Vang Lan, Ingos Liukaitytės-Kang portretai puikuosis Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje bei Lietuvoje.

Visi Druskininkai buvo kupini jaunųjų festivalio virtuozų, kurie demonstravo savo meistriškumą įvairiose sanatorijose, muziejuose, po atviru dangumi miesto aikštėje, muzikos.

Šiemet pirmą kartą jaunieji atlikėjai galėjo dalyvauti tik festivalyje – nenorintieji konkuruoti grojo koncertuose, gilino žinias meistriškumo pamokose ir edukaciniuose renginiuose.

Vienas iš konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ tikslų – neįgaliųjų ir profesionalių

muzikų suartėjimas. Kaip ir kiekvienais metais, didelio klausytojų dėmesio sulaukė koncertas Pramogų aikštėje – su Vilniaus muzikos mėgėjų orkestru (dirigentas – Tadas Šileika), muzikavo konkurso dalyviai, dalyvavo ir LSKD „Guboja“ atlikėjai.

Svarbus konkurso-festivalio „Muzika be sienų “ aspektas –

edukacija. Kasdien vyko atviros žiuri narių pamokos – pas žymius muzikus pasitobulinti galėjo kiekvienas konkurso ir festivalio dalyvis.

Kaip ir kasmet, festivalį papuošė iškiliausias M. K. Čiurlionio kūrybos žinovas prof. dr. Vytautas Landsbergis, jauniesiems muzikams suteikęs neįkainuojamų žinių apie mūsų genijaus kūrybą. Vyko puikūs autoriniai seminarai įdomia ir aktualia tematika: prof. dr. Ulf Henrich Goehle (Vokietija) aiškino apie smegenų veiklos produktyvumo didinimo būdus, improvizacijos meno mokė prof. P. Vyšniauskas, Katažina Bitovt nagrinėjo garso dažnių, spalvų suvokimą, Rolandas Aidukas – aktualius mokytojams atestacijos klausimus. Įdomių pranešimų buvo konkurso-festivalio mokslinėje-metodinėje konferencijoje, kurią vedė žymi muzikologė Rita Aleknaitė- Bieliauskienė.

Viena iš „Muzika be sienų“ misijų – atverti vartus į platų pasaulį jauniesiems talentams. Jau visas būrys talentingų lietuvaičių ir ne tik lietuvaičių koncertavo Danijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Gruzijoje, JAV, Lenkijoje, Rusijoje, įvairiose Lietuvos salėse, pasirodė su maestro Donato Katkaus vadovaujamu Šv. Kristoforo kameriniu orkestru.

Tradicija tęsiama ir šiemet – ryškiausiai įvairiose amžiaus kategorijose pasirodžiusieji koncertuos įvairiose pasaulio šalyse.

Fabio Romano (Vokietija) surengs rečitalį Vilniuje, arfistė Oktavija Bylicka (Lenkija) koncertuos tarptautiniame M. K. Čiurlionio muzikos festivalyje Vilniuje. Koncertus Sakartvele surengs Aleksandr Bogdanov (Rusija-Vokietija) ir du Lietuvos atstovai – Augustė Pauliūtė ir Mindaugas Jonas Strauka. Žymiojoje Frauenkirche Drezdene koncertą surengs Magdi Safari Araghi (Indija-Vokietija). Į tarptautinį festivalį Lenkijoje 150 Eur kvietimus-stipendijas gavo Amelija Būrytė (Lietuva), Inga Liukaitytė-Kang, Cason Kang (Didžioji Britanija). Kvietimus-stipendijas dalyvauti tarptautiniame konkurse Maskvoje gavo Kaja ir Klėja Kašubaitės( Lietuva-Ukraina). Su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru Vilniuje koncertuos Ina Narkutė, Julian Gemanowitz, Augustas Būrė. Aštuoniems Grand Prix laimėtojams įteiktos piniginės Mecenato Gedimino Kuprevičiaus premijos .

Baigiamasis akordas nuskambėjo „Draugystės“ sanatorijoje, kurioje gausiai susirinkę klausytojai entuziastingai sutiko konkurso nugalėtojus.

Aleksandra Žvirblytė