„Menų kalvėje“ – „Esaties balzamas II“

Druskininkų amatų centro „Menų kalvė“ ekspozicijų salėje iki liepos 1 dienos veiks dailininkės Elmos Šturmaitės darbų paroda „Esaties balzamas II“. Parodos atidarymas praėjusį šeštadienį subūrė daug druskininkiečių, autorės bičiulių, mokinių, kolegų ir daugybę kitų svečių, savaitgalį viešėjusių Kurorto šventėje.

E. Šturmaitė: „Dailininkui svarbiausia -– likti savimi“/Roberto Kisieliaus nuotrauka

E. Šturmaitė – Lietuvos dailininkų sąjungos, Kauno akvarelininkų grupės „Vanduo ir spalva“, Druskininkų dailininkų asociacijos narė. Dailininkė aktyviai dalyvauja įvairiuose kūrybiniuose pleneruose, tarptautinėse akvarelės bienalėse, daugiau nei 200 kartų jos kūrybos darbai eksponuoti bendrose respublikinėse, tarptautinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje. Dailininkė – žinoma, mokinių gerbiama pedagogė. 1976-aisiais kartu su kitais dailininkais pradėjo steigti tuometę Druskininkų dailės mokyklą ir vėliau joje 40 metų mokė jaunąją kartą meno paslapčių. Kaip mokytoja ekspertė, ji surengė ir dalyvavo daugybėje įvairių kūrybinių stovyklų, jos mokiniai yra pelnę įvairių laimėjimų daugelyje renginių, parodų, konkursų Lietuvoje ir užsienyje.

E. Šturmaitė kuria akvarelės, tekstilės, tapybos srityje. Iš viso yra surengusi 45 autorines parodas. „Esaties balzamas II“ – jubiliejinė E. Šturmaitės paroda, pažyminti gyvenimo sukaktį, kurioje eksponuojami naujausi, 2018-2019 metais akvarelės, aliejaus, akrilo ir mišria technika sukurti darbai. Ši ekspozicija „Menų kalvėje“ yra parodos „Esaties balzamas I“ prasminė tąsa – pastaroji paroda šių metų balandį-gegužę buvo eksponuojama Kauno valstybinės filharmonijos erdvėse.

Pristatydama ekspoziciją „Esaties balzamas II“, E. Šturmaitė įvardija: „Dailininkui svarbiausia – likti savimi, atsiliepti į kūrybinį šauksmą. Kurdamas, negalvoji apie sėkmę. Yra idėja, yra noras ją realizuoti. Tai būsena, kurią sudėtinga apsakyti. Kūrimo procesas vyksta tyloje ir savasties būsenoje, kur darbas brandinamas ilgesnį ar trumpesnį laiką. Patį autorių rezultatai gali tenkinti arba ne, bet geriausias vertintojas yra laikas, kuris sudėlioja viską į savo vietas, kartais net netilpdamas į esamą laikmetį.“

Šiemet išleista dailininkės E. Šturmaitės asmenybę bei kūrybą reprezentuojanti knyga „Spalvotos mintys“/Roberto Kisieliaus nuotrauka

– Kodėl šios parodos pavadinimas „Esaties balzamas?

– Domiuosi filosofija, gerą dešimtį savo gyvenimo metų gana intensyviai gilinausi į įvairią filosofinę literatūrą. Esatis, kaip sąvoka, sutinkama daugelio filosofų, pavyzdžiui, Vydūno, R. Ozolo pamąstymuose. Ir įdomu tai, kad ji apibūdinama skirtingai. Man esatis – tai tarsi buvimas ir dabartyje, ir jau ateityje… Arba – praeities atkėlimas į dabartį, į laikotarpį čia, dabar. Balzamas – tai, kas labai koncentruota, kas skatina savotiškai įrodyti aplinkai, kodėl esi. Manau, menininko pašaukimas juk yra susijęs ir su tuo, kad jis turi dalintis savo kūryba su aplinka, bendruomene. Tad šioje parodoje savotiškai ir dalinuosi esatimi, atskleisdama, parodydama tai, kuo gyvenu.

– Jūsų kūrybos žinovams, gerbėjams šioje ekspozicijoje gal buvo kiek netikėta pamatyti tapytus portretus?

–Tiesiog „pažaidžiau“ portretais. Kita vertus, įdomu stebėti žmones, visi tokie skirtingi. Įdomu pastebėti tuos skirtumus, įvairovę ir viena ar kita kūrybine forma ją užfiksuoti.

– Ar jau turite naujų kūrybinių planų?

– Norėčiau kiek atsikvėpti po pastarąją savaitę surengto tarptautinio akvarelės simpoziumo „Kuriant Baltijos tiltus“. Artėja naujos parodos, bienalės, kuriose ruošiuosi dalyvauti. Artimiausiu metu reikia pristatyti darbus į tarptautinę vizualaus meno bienalę „Meno matas. Įvykių horizontas“ Alytuje, – paroda bus rengiama Kultūros ir komunikacijos centre. Liepą surengti autorinę parodą mane pakvietė Tauragės Krašto muziejus. Jau reikia galvoti ir apie artėjančią tarptautinę akvarelės bienalę „Baltijos tiltai“, organizuojamą kitąmet, Kauno Paveikslų galerijoje.

Parengė Ramunė Žilienė