M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje atidaryta tapybos darbų paroda „Druskininkai dailininkų akimis“

M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje atidaryta Druskininkuose, viešbutyje „Regina“ 2003-2009 metais vykusių tapytojų plenerų metu sukurtų tapybos darbų paroda. Kaip sakė parodos rengėjas, „Reginos“ plenerų mecenatas Rimvydas Aniulis, tuo metu plenerų dalyviai kūrybinių inspiracijų surado Druskininkuose, o tai, ką jie tuo metu sukūrė, dabar galima pamatyti muziejaus erdvėse.

Kaip atsirado „Reginos“ paveikslų kolekcija? Kasmet rugsėjo viduryje dviem savaitėms į „Radium“ kvartalėlyje esančius viešbutį „Reginą“, „Vila Radium“ ir „Burmistro namą“ atvykdavo dešimt dailininkų. Ruduo pasirinktas neatsitiktinai. Druskininkai tokiu metu liepsnoja klevų spalvomis, poilsiautojai išvažinėja, sumažėja triukšmo, dailininkams atsiranda erdvės tapyti ir mieste, ir gamtoje, o individualistams – visos sąlygos padirbėti, užsidarius vienumoje. Spalvų užtaisas ir vietos dvasia suveikdavo, kaip geriausias kokteilis, inspiruojantis kūrybą bei skatinantis produktyvumą. Po plenerų kiekvienas dailininkas palikdavo po kūrinį viešbučiui, dar po vieną-du tapybos darbus savininkas nusipirkdavo asmeniškai. Per septynerius plenerų metus susikaupė nemaža kolekcija. Paveikslai buvo eksponuojami visose trijų pastatų erdvėse, ekspozicijos dažnai keisdavosi, buvo rengiamos ir autorinės plenero dalyvių parodos.

Šiuo metu vykstančios parodos tapybos darbų pagrindą sudaro iš R. Aniulio kolekcijos atrinkti Lietuvos dalininkų darbai, kūrybiškai atspindintys to meto Druskininkų miesto architektūrą ir kitas miesto ir jo apylinkių įžymybes. Parodoje galima pamatyti Raimondo Savicko ir Jolantos Snežko interpretacijas „Mėlynosios cerkvės“ tema, Arvydo Pakalkos kūrinius su Liškiavos vienuolynu, Druskininkų bažnyčia ir Grožio šaltiniu, Broniaus Gražio medinių vilų motyvus. Istoriniame „Radium“ kvartalėlyje jau nugriauto sovietinės katilinės kamino interpretacija kūrybiškai pateikta šviesaus atminimo menininko Aleksandro Vozbino darbe „Angelas, paliekantis seniausią Lietuvos kaminą“.

Iš viso parodoje eksponuojama aštuoniolika septynių žinomų Lietuvos dailininkų tapybos darbų. Paroda vyks iki liepos 14 d.

Organizatorių informacija

Užsakymo Nr. MDR-356-02