Druskininkuose atidaryta nauja parodų erdvė – Muziejaus galerija

Praėjusį ketvirtadienį Druskininkuose vėl buvo simboliškai perkirpta atidarymo juostelė – duris atvėrė Druskininkų muziejaus galerija. Naujojoje parodų erdvėje tądien atidaryta Adomo Varno paroda „Portretai“, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui.

Druskininkuose vėl buvo simboliškai perkirpta atidarymo juostelė – duris atvėrė Druskininkų muziejaus galerija. Tądien atidaryta D. Akstino bei S. Jurskytės padovanotų A. Varno „Portretų“ ekspozicija, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui/Laimos Rekevičienės nuotraukos

Įgyvendinus Druskininkų savivaldybės inicijuotą projektą, miesto kultūrinį gyvenimą papildė dar vienas šiuolaikiškas objektas, atviras visiems druskininkiečiams bei miesto svečiams. Tai – dvigubo funkcionalumo erdvė: galerija ir edukacinės veiklos vieta, kurioje vyks edukacinės pamokos, nuo pat mažens auginsiančios naująją lankytojų kartą. Nauja miesto erdvė bus patraukli profesionalių menininkų ir tautodailininkų darbų parodomis, įvairiomis edukacinėmis programomis – nuo senųjų tradicinių amatų iki šiuolaikinių technologijų. Čia veiks funkcionali išmanioji klasė bei fotoveidrodis.

Galerijos atidaryme dalyvavo Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, mero pavaduotojas Linas Urmanavičius, LR Seimo narys Zenonas Streikus, rangovų įmonės direktorius Virginijus Almanaitis, Savivaldybės tarybos nariai, įstaigų vadovai, muziejų atstovai ir kiti svečiai.

Meras R. Malinauskas pasidžiaugė nauju meno traukos centru, kuris bus įdomus ne tik profesionaliems meno žinovams, bet ir netikėtai atradusiems šią naujų potyrių erdvę. „Malonu matyti visus susirinkusiuosius, labai džiaugiuosi, kad duris atvėrė dar vienas reikšmingas kultūros židinys, dar viena erdvė, pritaikyta ir profesionaliam menui, ir tautodailei, ir pradedantiems, ir pripažintiems menininkams. Visi čia atras puikią nišą. Ilgai laukėme šios galerijos ir pagaliau ji atvėrė duris. Sveikinu visus!“, – sakė Savivaldybės vadovas.

„Kai atidaromas koks nors kultūros ar meno objektas, visąlaik prisimenu gražų palyginimą, kad miestas arba valstybė yra tarsi žmogaus organizmas: raumenys, kaulai – kariuomenė, kuri gina valstybę, kraujas – finansai, ekonomika, smegenys – žinios, mokyklos, universitetai, o siela – menas ir kultūra. Labai džiaugiuosi, kad šiandien Druskininkuose padidės sielos bei dvasios, ir viskas bus dar gražiau“, – kalbėjo LR Seimo narys Zenonas Streikus.

Į atidarymo renginį atvyko ir Dominikas Akstinas bei Snieguolė Jurskytė – Lietuvos muziejininkams ir kitiems kultūros atstovams – pažįstama pora. O Druskininkų miesto muziejui jie – ypatingos asmenybės, bičiuliai, kurių dėka druskininkiečiai pirmą kartą Muziejaus ekspozicijoje pamatė senuosius Druskininkų atvirukus, tautodailininko Romano Krasninkevičiaus, dailininkų Osvaldo Jablonskio, Kazio Šimonio darbus, pogrindinės spaudos dokumentų ir leidinių parodą.

O 50-ties vienetų XIX a. pabaigos – XX a. pirmosios pusės Druskininkų vaizdų atvirukų pluoštelis, padovanotas Akstinų, buvo puikus startas Muziejui rinkti senąją kurorto ikonografiją.

Mecenatai perdavė Muziejui ir 40 metų kauptą kolekciją „Portretai“. Vieno iš šios kolekcijos autorių – A. Varno – piešinius galima pamatyti ir pirmojoje naujosios galerijos ekspozicijoje.