Druskininkiečiams ir kurorto svečiams – gurmaniška muzikos, šviesų ir gerų emocijų fiesta

„Švenčių Druskininkuose reikia kuo daugiau, nes jos traukia žmones atvykti pas mus. Renginiai turi būti išskirtiniai, kad galėtume konkuruoti su kitais šalies miestais ir kurortais“, – teigė Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas. Tai, kas vyko Druskininkuose per Turizmo dienas praėjusį savaitgalį, ir buvo viena iš tokių išskirtinių švenčių, pakėlusių kurorto kultūrinio turizmo kartelę į aukščiausią lygį ir sukvietusi į Druskininkus tūkstančius svečių iš Lietuvos bei užsienio. Tai buvo maloni staigmena ir druskinkiečiams, parodžiusi, koks fantastiškas miestas gali būti garsų ir šviesos sintezės pagalba, panaudojant moderniausias technologijas ir kūrybingą fantaziją.

Tris dienas ir vakarus vykusios Turizmo dienos pateikė labai įvairią programą/Roberto Kisieliaus nuotraukos

Šviesų magija perkėlė į kitą pasaulį

Tris dienas ir vakarus vykusios Turizmo dienos pateikė labai įvairią programą, kiekvienas iš jos dalyvių galėjo surasti sau priimtiną koncertą, ekskursiją, jaukų pasisėdėjimą ežero pakrantėje ar prie grojančio fontano, pasivaikščiojimą po Vijūnėlės parką, pasitinkant ir palydint muzikuojantį autobusiuką. 

Tačiau didžiausio susidomėjimo sulaukė šventei pateikta šviesų fantasmagorija. Po praėjusiais metais išbandytų šviesos efektų Vilniaus alėjoje, šiemet šventės organizatoriai sumanė daug kitų įdomių sprendimų – išradinga šviesos dinamika nušvito beveik visa centrinė kurorto dalis – nuo Pramogų aikštės iki Druskonio amfiteatro. Norint pasigrožėti visais šviesos prasminiais taškais, teko užtrukti beveik valandą. Įdomu tai, kad šviesos instaliacijos nesikartojo, kiekviena iš jų turėjo savo prasmę ir originalią išraišką.

Kurorto svečiai ir druskininkiečiai kiek ilgiau sustodavo prie meniniais kontūrais nuspalvintų savivaldybės, miesto muziejaus pastatų, prie „Kolonados“ – danguje  ir ant medžių „pribarstytų“ žvaigždynų, Gydyklų parke kabančių mistinių figūrų, kai kurių lankytojų pavadintų „pragaro duobe“, „laiptais į dangų“.

Ypač didelio vaikų susidomėjimo sulaukė Vilniaus alėjoje beveik 4D stilistika šviečiantys vartai, per kuriuos labai norėjosi pereiti, galbūt, į kitą dimensiją.

Labai išraiškingai atrodė lazerių kuriama spalvotų šviesos pluoštų kompozicija prie Druskonio amfiteatro, kurios fragmentai projektavosi ant šalia esančios įkalnės.

Spalvas papildė muzika

Vienas iš solidžiausių šios šventės koncertų buvo brolių Bazarų atliekamos kompozicijos pagal M.K.Čiulionio „Zodiaką“. Garsėjantys sugebėjimu derinti įvairius muzikos stilius broliai Bazarai su „Zodiaku“ buvo girdimi ne tik Pramogų aikštėje, kur gyvai scenoje koncertavo, bet ir visoje Vilniaus alėjoje. M.K.Čiurliono kūrybos įkvėpta brolių Bazarų muzika tapo sudedamąja šviesų kuriamo stebuklo dalimi – ji  skambėjo per visoje Vilniaus alėjoje išdėstytus garso monitorius ir sustiprino emocinį reginio efektą.

M.K. Čiurlionio buvimo ženklų šioje fiestoje buvo ir daugiau. Aktorių Tertelių šeima, įsitaisiusi permatomoje „kolboje“, šalia mūsų genijaus paminklo, skaitė Konstantino ir Sofijos laiškus, o aktorių skaitomiems tekstams „akomponavo“ šviesos efektai, nuspalvindami išraiškingomis spalvomis M.K.Čiurlionio paminklą ir danguje projektuodami čiurlioniškų paveikslų potėpius, kuriuos sustiprindavo muzikinio fontano srovė, dinamiškai šokdama pagal „Jūros“ partitūrą. 

Bažnyčioje – jaukus koncertas

Šviesų magijos teko ir Druskininkų bažnyčiai.  Raudonų plytų bažnyčios fasadas, gavęs raudonų prožektorių šviesos, tapo dar ryškesnis ir išraiškingesnis.  Jaukiomis ir dinamiškomis spalvomis nusidažė bažnyčios vidaus skliautai, kurdami šventinę nuotaiką.  Į bažnyčią atėję žmonės kalbėjo, jog būtų nuostabu, jei toks apšvietimas bažnyčioje būtų pakartotas per Kalėdas ar Velykas.

Vis solidesniu kultūros židiniu tampanti Druskininkų bažnyčia šeštadienio vakarą sulaukė gausybės lankytojų, kurie atėjo pasiklausyti M.K.Čiurlionio meno mokyklos jaunųjų muzikantų ir choro „Druskininkai“ koncerto. Bažnyčioje tą vakarą galėjai pamatyti ir tų druskininkiečių, kurie paprastai nesilanko akademinės muzikos koncertuose.

Labai šiltai visų susirinkusiųjų buvo sutiktas choras „Druskininkai“, kuris, nors ir su kukliu vyriškų vokalų sąstatu sugebėjo nepriekaištingai intonuoti ir užkariauti žiūrovų simpatijas.

Akademinės muzikos gurmanai tą savaitgalį „Eglės“ salėje galėjo pasiklausyti Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamo simfoninio orkestro ir solistų pasirodymo, o populiariosios muzikos fanatai –nemokamo skandalingojo atlikėjo Egidijaus Dragūno koncerto „Snow Arenoje“.

Prieš šias Turizmo dienas socialiniuose tinkluose, pranešimuose spaudai buvo rašoma, jog Druskininkai paskutinį rugsėjo savaitgalį taps Lietuvos turizmo sostine. Panašu, tai buvo šiek tiek per kukliai pasakyta. Ko gero, Druskininkai ne tik vieną savaitgalį, bet ir visus metus galėtų būti tituluojami Lietuvos turizmo sostine.

IŠ PIRMŲ LŪPŲ

Alina ir Remigijus Petroniai iš Alytaus:

„Į Turizmo dienas Druskininkuose atvažiuojame jau trečius metus iš eilės. Visada čia atrandame ką nors nauja ir įdomaus. Planavome čia pabūti iki sutemų, tačiau, kai pamatėme, kokiomis spalvomis vakare nušvito Druskininkai, buvome tiesiog apstulbę ir žavėjomės nuostabiomis šviesomis iki išnaktų. Tai tiesiog stebuklingas reginys, to dar nebuvome niekur matę.“

Domantas ir Jurgita iš Kauno:

„Į Druskininkus atvažiavome sužinoję, kad čia koncertuos mūsų pamėgtieji broliai Bazarai, nes esame jų kūrybos gerbėjai. Koncertas pagal „Zodiaką“ maloniai nustebino, bet dar labiau sužavėjo tai, kad jų muzika labai derėjo prie miesto apšvietimo. Džiazavo Bazarai, džiazavo ir šviesos pagrindinėje Druskininkų alėjoje. Totalus kaifas!“

Jerzy Glowackij su šeima iš Augustavo:

„Su šeima dažnai atvažiuojame į Druskininkų vandens parką. Ir šį savaitgalį čia atvykome papramogauti. Buvome maloniai nustebinti, kai sužinojome, jog čia vyksta turizmo šventė. Pas mus, Lenkijoje, per Kalėdas taip pat gražiai apšviečiamos gatvės ir aikštės, tačiau tokių šviesos efektų, kokius pamatėme čia, dar nebuvo tekę matyti. Šios stebuklingos iliuminacijos labai patiko ir mūsų vaikams, tiesiog negalėjome jų atitraukti nuo prie ežero pastatytos ir lazeriais apšviestos konstrukcijos. Gerai, kad viešbutį buvome užsisakę iki sekmadienio, tai šeštadienį iki išnaktų vaikštinėjome po šviesų jūrą. Ačiū šiam miestui už puikias emocijas“.

Elena Jokimaitienė, pensininkė iš Vilniaus:

„Kadangi esu aistringa M.K.Čiurlionio talento gerbėja, tai labai dažnai mano poilsio ir gerų emocijų paieškų maršrutas suka link Druskininkų. Savaitgalį mane sužavėjo stebuklingas kurorto apšvietimas. Nors penktadienį buvo vėsu, bet neatsisakiau progos paklausyti aktorių skaitomų Čiurlionio ir jo žmonos Sofijos laiškų. Nors aktoriai sėdėjo po stikliniu gaubtu, tačiau jautriai ir nuoširdžiai skaitomi jų tekstai tikrai mane sušildė, o meistriškai pritaikytas apšvietimas dar labiau sustiprino čiurlionišką dvasią. Pagalvojau, jog, ko gero, Druskininkuose tokie nuostabūs dalykai vyksta dėl virš šio miesto tvyrančios Čiurlionio auros.“