Atidaryta paroda „Gėlė iš atviruko“ dailininkui Rimantui Laniauskui (1937-2014) atminti“

Penktadienio popietę gausus druskininkiečių ir kurorto svečių būrys rinkosi Muziejaus galerijos kiemelyje. Juos draugėn sukvietė parodos „Gėlė iš atviruko“ dailininkui Rimantui Laniauskui (1937-2014) atminti“ atidarymas.

Gausus druskininkiečių ir kurorto svečių būrys dalyvavo parodos „Gėlė iš atviruko“ dailininkui R. Laniauskui (1937-2014) atminti“ atidaryme/Alvydo Lukoševičiaus nuotraukos

Šviečiant kaitriai saulei, kiemelio garsus užliejo dainininko Franko Sinatros 1969 metų dainos „Mano kelias“ (ang. „My Way“) lietuviškoji versija. Dainą atliko Muziejaus galerijos kultūrinės veiklos koordinatorius Ovidijus Miniauskas. „Aš Jums dėkingas“, – šiais paskutiniais akordais išdainuotais žodžiais Ovidijus pasveikinimo R. Laniausko draugus, kūrybos gerbėjus ir taip tartum perdavė paties dailininko valią. Amerikiečio dainininko F. Sinatros daina skambėjo neatsitiktinai. Vienas iš R. Laniausko kūrybos tyrinėtojų rašė, kad Laniausko kūryba panaši į dainą: „Jis paveikslus išdainuoja, pridėdamas jiems lyrikos, spalvinio turtingumo“. Atidarymo svečius pasveikinęs Druskininkų miesto muziejaus direktorius Gintaras Dumčius, oponuodamas Ovidijaus žodžiams apie parodą, pilną moteriškumo, gėlių ir spalvų, sakė: „R. Laniausko žodynui buvo būdingi du pagrindiniai žodžiai: „kariauti“ ir „žaisti“. Tad nereikia pamiršti, jog tos gėlės buvo pieštos buvusio profesionalaus JAV karo policininko“. Tokia pakylėta nuotaika svečiai buvo palydėti į vidų, edukacinėje klasėje išklausė VDA docento, vitražo dailininko Židrūno Mirinavičiaus paskaitą apie Lietuvos išeivijos dailę Amerikoje.

R. Laniausko portretą, sudėliotą iš Muziejui dovanotų dailininko dokumentų, fotografijų, iškarpų ir kitų daiktų, pristatė projekto vadovė, Muziejus vyriausioji fondų saugotoja Roma Dumčiuvienė.

Parodų salėje svečiai apžiūrėjo Rimo gėlių paveikslus. Pasisotinę vaizdu ir dalindamiesi užplūdusiomis emocijomis, parodos lankytojai buvo pakviesti prisiminti dailininką, įamžintą jo bičiulio bei kaimyno, LRT režisieriaus Romualdo Jarašausko sukurtame filmuke. Pagal paties Rimanto Laniausko Amerikoje puoselėtą tradiciją – pavaišinti atidarymo dalyvius kavute, penktadienį galerijos kiemelyje svečiams buvo pasiūlyta pabūti drauge ir pabendrauti, gurkšnojant kavą.

Kiekvienas renginio dalyvis išėjo ne tik pilnas įspūdžių, naujų žinių, bet apdovanotas Muziejaus specialiai šiam projektui išleista išplėšiamų atvirukų su Rimo gėlėmis knygele. Tokią dovaną gaus kiekvienas Galerijos lankytojas, iki rugpjūčio 25 dienos aplankęs parodą „Gėlė iš atviruko“.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Druskininkų savivaldybė.

Druskininkų miesto muziejaus informacija