Druskininkuose gimusi itališka svajonė: kai susitinka ledai, mada ir šeimos šiluma

Druskininkuose, kur pušynai kvepia ramybe, o kiekvienas gatvės vingis alsuoja istorija, gimė jauki, netikėta ir be galo itališka svajonė. Verslininkai Ilona ir Rytis Vainai – žemaitė ir dzūkas – po vienu stogu sujungė dvi aistras: autentišką itališką gelato ir elegantišką madą. Jų įkurtas šeimos verslas kviečia ne tik pasimėgauti tobulo skonio ledais, bet ir pasinerti į šiltą, jaukią atmosferą, kurioje kiekvienas svečias tampa tarsi šeimos narys.

Vainų šeima drauge su gelato meistru iš Italijos Gian Franko (kairėje) kviečia pasimėgauti tobulo skonio ledais pasinerti į šiltą, jaukią atmosferą, kurioje kiekvienas svečias tampa tarsi šeimos narys / Laimos Rekevičienės nuotrauka

Ši netikėta koncepcija gimė iš noro sukurti erdvę, kurioje klientai galėtų ne tik pasimėgauti autentiškais desertais, bet ir atnaujinti savo garderobą, patiriant malonių emocijų ir pajusti jaukią atmosferą.

Vainai, įkvėpti meilės Italijai, jos kultūrai ir, žinoma, maistui, nusprendė šia aistra pasidalinti ir su druskininkiečiais. Verslo idėja brendo ilgai, o lemiamu postūmiu tapo atsilaisvinusios nuosavos patalpos.

Netrukus šeima susisiekė su savo draugu, italų ledų meistru Gian Franko, gyvenančiu legendinio Sanremo festivalio mieste. „Aš galiu jums pagaminti dar skanesnių ledų“, – pasakė jis, paragavęs lietuviškų gelato. Ir… atvyko. Ne tik kaip technologas, bet ir kaip šeimos draugas, nuo pat pradžių į šį projektą įdėjęs visą savo širdį.

Šis verslas – tai ne tik Ilonos ir Ryčio svajonė. Prie jo kasdien savo idėjomis, kūrybiškumu ir nuoširdžiu noru padėti prisideda ir jų vaikai – Karolis, Kamilė ir Žygimantas. Kiekvienas iš jų įneša savo dalelę: vieni padeda komunikacijoje, kiti kuria vizualus ar idėjas, dar kiti – tiesiog būna šalia, kai reikia pagalbos. Taigi naujoji ledainė – ne tik apie skonį, bet ir apie šeimos ryšį, bendrystę ir kartų bendradarbiavimą.

Apie tai, kaip kilo mintis atidaryti Druskininkuose itališkų ledų laboratoriją, pasikviesti profesionalų technologą iš Italijos, apie lietuviško pieno kokybę, skonių eksperimentus pasikalbėjime su I. Vainiene.

Apsisprendė akimirksniu

– Kas jus atvedė į Druskininkus?

– Visą laiką mėgome Druskininkus, tai – išskirtinė vieta. Esu tikra žemaitė, bet 40 metų su savo vyru dzūku Ryčiu gyvenu Alytuje. Prieš dešimt metų ir Druskininkuose įsigijome patalpas, iki šiol jas nuomojome įvairiems restoranams. Kaskart sunku buvo tas patalpas atiduoti nuomai, visada buvo planų patiems čia ką nors kurti.

Praėjusiais metais patalpas nuomojosi libanietis, įkūręs čia libanietiško maisto restoraną. Bet jam verslas nepavyko, po aštuonių mėnesių man pranešė, kad išeina. Vilniaus alėjoje turėjome drabužių butiką. Kadangi prasidėjo alėjos remontas, tai nusprendėme butiką perkelti į libaniečių atlaisvintas patalpas. O jose buvo likusi profesionali virtuvė. Supratome – negalime jos uždaryti, gaila. Tada ėmė rusenti mintis apie kokį nors itališką produktą, kurį galėtume čia pristatyti, nes mes kurį laiką gyvenome Italijoje, labai pamėgome itališką maistą.

Ilonai ir Ryčiui svajonę įgyvendinti padeda ir visi jų vaikai – Karolis, Kamilė ir Žygimantas / Asmeninio archyvo nuotrauka

– Ar itališki ledai buvo tas produktas, apie kurį svajojote? Ar prieš tai buvote dirbę maisto gamybos ar prekybos versle?

– Ne. Tai mums buvo visai nauja. Mes daugelį metų plėtojome automobilių pardavimo, autoservisų, auto nuomos verslus. Taip pat turime drabužių parduotuvę „MADRESS“. Taigi ledai yra visiškai nauja sritis – jie atsirado, kaip žaibas iš giedro dangaus. Italijoje visur, kur benuvažiuotum, norisi valgyti jų ledus, kurie ten vadinami gelato. Lietuvoje mums jų labai trūko.

– Kiek laiko svarstėte itališkų ledų verslo Druskininkuose idėją?

– Seniai žinojome, kad mūsų kelias ves į Italiją, tačiau tik tada, kai prie mūsų prisijungė licenzijuotas gelato technologas ir inžinierius Gian Franko Bianco, mūsų vizija įgavo realų pagrindą. Ėmėme gvildenti savo mintį, paskambinome jam ir paklausėme, ar jis sutiktų mums padėti ledų gamyboje, ar sutiktų atvažiuoti į Lietuvą? Jis sutiko.

Ir štai vieną dieną vyras man sako: „Turi dvi valandas, susikrauk daiktus ir važiuojam į Italiją“. Nebuvau įpratusi taip skubiai keliauti, net mašina buvo neparuošta vykti į Italiją, tačiau skubiai išvykome. Ten mūsų jau laukė Gian Franko, o iki tol jau buvome susiderinę dėl ledų gamybos įrangos įsigijimo iš Italijos pardavėjų.

Rūpi gera vaikų savijauta

– Ar buvote anksčiau ragavusi Gian Franko pagamintų ledų?

– Prisipažinsiu, pati ragavusi nebuvau, bet žinojau, kad visi džiaugėsi jo ledais. Pasitikėjau Gian Franko, nes jis turėjo dvidešimties metų ledų gamybos praktikos. Kai jų vėliau paragavau, supratau – jie tobuli! Italijoje suradome daug draugų ledų gamybos srityje, ten pasisėmėme daug naujų idėjų. Esame pirmieji Lietuvoje, įsigiję moderniausią itališką „Carpigiani“ įrangą, o ir ingredientai, išskyrus lietuvišką pieną, atkeliauja tiesiai iš Italijos, taip užtikrinant aukščiausią kokybę bei autentišką skonį. Pas mus – viskas iš Italijos: nuo ingredientų, šokoladų, baldų, šaukštelių iki žmogaus, kuris gamina ledus. Jis Druskininkų patalpose viską suprojektavo – nuo santechnikos iki smulkių detalių, pasirūpino veterinarijos leidimais. Jis mums viską padėjo sutvarkyti ir pasirengti darbui.

Sužavėjo jo žinios apie ledų receptūrą, ingredientų derinimus, nes, pasirodo, kai kurie ingredientai negali būti derinami dėl neigiamo poveikio sveikatai. Jis viską puikiai išmano! Gian Franko ypač rūpinasi vaikais – kad, pavalgius ledų, jiems neskaudėtų pilvukų, jam tai labai aktualu. Kai mažiems vaikams jis pateikia ledus, labai stebi tų vaikų emociją. Laimingų vaikų šypsenos jam suteikia daug džiaugsmo.

Ilonai ir Ryčiui svajonę įgyvendinti padeda ir visi jų vaikai – Karolis, Kamilė ir Žygimantas / Asmeninio archyvo nuotrauka

– Lietuvoje yra nemažai prekiaujančiųjų itališkais ledais. Kuo pas Jus gaminami ir pradavinėjami ledai yra ypatingi?

– Kad mūsų ledai būtų tobuli, pasirinkome investuoti į pačią geriausią įrangą, naudoti aukščiausios kokybės produktus. Pasterizuojame pieną, grietinėlę, kuriame ledus be saldiklių, glitimo, priedų, dažiklių, pieno miltelių, naudojame natūralų lietuvišką pieną, grietinėlę, šviežias uogas ir vaisius. Parodome, kad galime atsakingai gaminti ir pateikti sveiką produktą. Nors dirbame vos dešimt dienų, tačiau mūsų ledus jau įvertino daugybė klientų, žmonės pas mus nuolat sugrįžta ledų.

Mūsų tikslas – ne tik gaminti skanius ledus, bet ir kurti produktą, kuris atspindėtų aukščiausią kokybę ir meilę tam, ką darome.

Italas susižavėjo Lietuva

Prie mūsų pokalbio prisijungė ir Gian Franko.

– Gian Franko, ar Jums patinka Lietuvoje? Kokiose šalyse Jums yra tekę dirbti?

– Anksčiau apie Lietuvą labai mažai žinojau, jūsų šalis man – atradimas. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę atvykti į Lietuvą ir supažindinti lietuvius su savo gaminamais ledais. Kai pirmą kartą atvažiavau į Lietuvą apžiūrėti patalpų, įsimylėjau ir Lietuvą, ir Druskininkus. Čia viskas žalia, švaru, manau, kad Lietuva yra pažengusi toliau, nei Italija. Čia labai gera maisto, o ypač – pieno produktų kokybė. Kai tokia gera žaliava, tai yra galimybė pagaminti aukštos kokybės ledus. Esu gaminęs ledus Ispanijoje, Prancūzijoje, gimtojoje Italijoje. Savo gimtinėje ledus gaminau net 27-iems restoranams, paskui atidariau savo ledainę šalia Sanremo. Deja, per pandemiją teko ją uždaryti.

Ledai – tai ne tik desertas, bet ir emocija. Man ypač smagu matyti laimingus vaikus, ragaujančius mano gaminių. Beje, Italijoje yra atlikta daug tyrimų apie natūralių ledų teigiamą poveikį vaikų sveikatai. Lietuvoje yra didelis potencialas kurti sveikus ir natūralius ledus, naudojant vietines žoleles ir uogas. Tai, remiantis mokslininkų tyrimais, net gali būti prilyginama vaistams.

– Ko reikia, norint pagaminti skanius ledus? Kiek tai užtrunka?

– Kantrybės! Man buvo aktualu, kad čia, Druskininkuose man būtų sukurta ne darbo vieta, bet laboratorija, kurioje galėčiau eksperimentuoti ir kurti įvairius ledus. O laboratorijoje viskas turi būti balta ir idealiai švaru. Mano draugai lietuviai sugebėjo tai sukurti. Turint puikią įrangą, technologinių žinių, gerų produktų, ledų gamybos procesas užtrunka apie dvi valandas, o kartais tris kilogramus ledų pavyksta pagaminti per pusvalandį.

– Kokie ledai Jums pačiam skaniausi?

– Su lietuviškomis gervuogėmis.

– Koks Jūsų pagamintų ledų galiojimo laikas?

– Trys paros.

– Kokią nuomonę susidarėte apie Druskininkus?

– Druskininkuose jaučiuosi, kaip namie. Mane žavi žaluma, tvarka ir ramybė. Čia – kaip Šveicarijoje, galiu palyginti Jūsų kurortą su prabangiais Alpių miesteliais. Mane žavi šio krašto gamta, čia yra daug šviežių ir skanių uogų bei vaisių. Kadangi esu užkietėjęs grybautojas, tai čia turėsiu smagaus laisvalaikio. Man artimos lietuvių šeimos tradicijos, jos panašios, kaip Italijoje. Smagu, kad Druskininkuose lankosi daug šeimų su vaikučiais, tai, mano nuomone, svarbiausi mūsų klientai.

Lietuva per pastaruosius dešimtmečius padarė didžiulę pažangą ir daugeliu aspektų pralenkė mano gimtąją šalį.

Beje, aš ne tik gaminu desertus, bet ir aktyviai domiuosi lietuviška virtuve ir jos ingredientais. Čia atradau krapus – prieskonį, kurio anksčiau nebuvau ragavęs. Kartu su Ilona bei mano mama, kuri, beje, yra poetė ir ūkininkė, eksperimentuojame, kepdami sausainius su krapais.

Svarbiausia – gera emocija

– Ilona, išduokite paslaptį, kaip vis dėlto pavyko iš Italijos į Druskininkus privilioti tokio aukšto lygio profesionalą?

– Kai jis pirmą kartą atvyko į Lietuvą, jam čia patiko. Priėmė mūsų kvietimą, susikrovė daiktus ir atvyko. Mes priėmėme jį į savo šeimą. Jam čia patinka, jis nori čia atsivežti ir savo šeimą. Jo mama džiaugiasi, kad sūnus išvažiavo į Lietuvą.

Pastebėjome, kad Gian Franko svarbus ne biznis, bet emocijos, kurias patiria žmonės, valgydami jo pagamintus ledus, taip pat noras padėti mūsų šeimai sukurti kokybišką verslą. Jam svarbu pagaminti ne daug, bet itin kokybiško produkto. Kai paragavau Gian Franko pagamintų ledų, aš jau negalėčiau sugrįžti prie tų, kurie pardavinėjami parduotuvėje – net už dyką jų nevalgyčiau. Mes džiaugiamės, kad galime pateikti skanius ledus, dažnas lankytojas prisipažįsta, kad pirmą kartą tokius valgo. Beje, Gian Franko gamina ir gardžius ledų tortus.

Gian Franko – ne tik meistras, bet ir tėvas, turintis dvi dukras – Sireną ir Konstansą. Jis svajoja jas atsivežti į Lietuvą ir čia kurti visavertį gyvenimą. „Man svarbiausia – šeima. Jei mano vaikai čia jaustųsi laimingi – tai būtų viskas, ko man reikia“, – sako jis.

„Madress“ butike galima įsigyti rankomis iš itališkų, graikiškų ir prancūziškų audinių, su meile ir skoniu pasiūtų vienetinių drabužių / Roberto Kisieliaus nuotrauka

– Teko pastebėti, jog viena iš Jūsų patalpos dalių skirta drabužiams. Kas tai?

– Čia iš Vilniaus alėjos perkėlėme drabužių butiką, tai – mūsų šeimos verslas. Mes su dukra esame dizainerės, taigi siūlome įsigyti rankomis iš itališkų, graikiškų ir prancūziškų audinių, su meile ir skoniu pasiūtų vienetinių drabužių. Mes siuvame ne tik drabužius – mes kuriame emociją. Kai kas nors įsigyja mūsų kurtą aprangą, pavaišiname kava ir ledais. Taigi pas mus rasite ir ledų, ir madų. Tai – mūsų būdas sukurti šiltą ryšį su klientais. Norime šeimoms ir visiems, kurie pas mus ateina, sukurti gerą emociją. Tai mums svarbiau už pinigus! Juk gyvenime svarbiausia – geri žmonės, geri skoniai ir gera emocija.