Senųjų jotvingių palikuonis svetingai sukvietė Leipalingis

Leipalingis kasmet vis labiau tampa jotvingių tapatybės sostine. Paskutinį liepos savaitgalį surengta Jotvingių šventė šiame krašte gyvenančius jotvingių palikuonis ir gausybę svečių iš visos Lietuvos jau trečią kartą subūrė Leipalingio dvaro prieigose ir pakvietė leistis į teatralizuotą istorinę kelionę.

Jotvingių šventė – Druskininkų kultūros centro (DKC) projektas, finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos, Druskininkų savivaldybės ir Leipalingio miestelio bendruomenės, skirtas miestelio istorinio identiteto išsaugojimui. Per kultūrines veiklas įvairiomis meno formomis siekiama išryškinti jotvingiškąjį charakterio bruožą – atkaklumą ir pasipriešinimą priespaudai, laisvės troškimą įvairiais istoriniais laikotarpiais.

Atspindėjo pokario

rezistencijos aktualijas 

Šiemetė Jotvingių šventė Leipalingyje pratęsė kelionę per istorijos tarpsnius ir aktualizavo prieškarinį ir rezistencinį laikotarpius. Ta proga dar ir šią savaitę prie Leipalingio dvaro galima apžiūrėti Alytaus kraštotyros muziejaus kilnojamąją parodą „Nepriklausomybės kovos Dzūkijoje 1919-1923 m.“

Daug dėmesio per šventę buvo skirta partizanų kovai ir aktyviam apylinkių gyventojų dalyvavimui antisovietiniame pasipriešinime, nusinešusiame daugybę gyvybių. Leipalingio, Druskininkų ir kitų miestelių bendruomenės dalyvavo pėsčiųjų žygyje į partizanų stovyklavietę, kurioje galėjo pamatyti partizanų gyvenimo akimirkas ir išgirsti partizanų dainas.

Istorijos ir literatūros mėgėjai turėjo galimybę diskutuoti su partizanų kovų tyrinėtoju, kelių knygų autoriumi Ernestu Kuckailiu, vienu iš pirmųjų atkurtos Lietuvos kariuomenės savanorių ir pirmuoju kariu, aprašiusiu savo kovinę patirtį. Susitikimo metu autorius pristatė naujausią knygą „Kelionė be bilieto“.

Vakaro programoje šventės dalyviai galėjo klausytis jautrios aktorių Vestos Šumilovaitės-Tertelienės ir Justo Tertelio poetinės kompozicijos, dažnai paremtos J. Tertelio asmeniniais atsiminimais, skirtos dviejų poetų porai  – Nijolei Miliauskaitei ir Vytautui P. Bložei.

Į roko operą – minios žmonių

Penktadienio vakarą Leipalingyje vainikavo roko opera „Priesaika“, kurią pagal Gedimino Jankaus Ir Nerijaus Petroko libretą sukūrė scenarijų ir režisavo Nerijus Petrokas, o ją atliko operos solistai Egidijus Bavikinas ir Liudas Mikalauskas kartu su patriotinio roko grupe „Thundertale“.

Pasiklausyti šios roko operos susirinko pusės tūkstančio žmonių minia – ne tik žiūrovai iš Druskininkų krašto, bet ir gausybė svečių iš įvairių Lietuvos kampelių.

Žiūrovai buvo sujaudinti roko muzikos forma papasakota, tikrais faktais paremta pokario kovotojų už Lietuvos laisvę istorija.

Kad šis reginys žmonėms patiko, įrodė ir tas faktas, kad po koncerto gausybė klausytojų pageidavo nusifotografuoti atminčiai su operos artistais prie specialiai šiam kūriniui išleisto didžiulio plakato.

Pagerbė „Leipūną“

Šeštadienį Jotvingių šventė Leipalingyje atvėrė kūrybinės laisvės erdves – suaugusieji ir vaikai galėjo piešti ant vandens, susikurti originalų aksesuarą – ženkliuką, pasigaminti laisvės aitvarus, nuspalvinti mandalą, minkyti molį, susipažinti su raugo keramikos subtilybėmis ar giliaspaudės grafikos technika ir sukurti unikalų grafikos kūrinius.

Jotvingių šventės šeštadienio programos kulminacija – Leipalingio laisvalaikio salės tautinių šokių kolektyvo „Leipūnas“ kūrybinės veiklos 30-mečiui skirtas koncertas. Visose teatralizuotose švenčių programose su malonumu dalyvaujantis „Leipūnas“ gausiai susirinkusiems kolektyvo gerbėjams parodė išskirtinę programą, kartu su svečiais iš Želsvos – tautinių šokių kolektyvu „Žaltytis“, folkloro ansambliu „ Serbenta“, šauniais armonikieriais.

Po koncerto kolektyvo vadovė Asta Čmukienienė sulaukė gausybės sveikinimų, padėkos žodžių ir jūros gėlių – tai dar kartą įrodė, kad kolektyvas yra mylimas, gerbiamas ir visiems labai reikalingas.

Leipalingio bažnyčia paminėjo 200 metų sukaktį

Sekmadienį Leipalingio Šv. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia paminėjo 200 metų sukaktį paminėjo Šv. Onos atlaidais. Šv. Mišias aukojo vyskupas Rimantas Norvila. Prieš mišias buvo pašventintas koplytstulpis, skirtas Šv. Juozapui ir pristatyta knyga „Leipalingio bažnyčia 1821-2021 m.“

Po mišių surengtas Ritos Preikšaitės (mecosopranas) ir Beatos Vingraitės (vargonai) koncertas.

Sveikinimus gražios sukakties proga pasakė kraštietis kunigas Robertas Grigas, Seimo narys Zenonas Streikus, Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojas Linas Urmanavičius, progimnazijos direktorė Asta Černiauskienė, parapijos atstovai. Po mišių vyko kermošius ir susirinkusius linksmino kapelos „Savi“ ir „Seirija“.

Šventės akimirkas įamžino Živilė Laužikienė

„Mano Druskininkai“ informacija