Viešojoje bibliotekoje – spektaklio „Miško seserys“ premjera

Pirmadienį Druskininkų savivaldybės viešoji biblioteka miesto gyventojus ir svečius pakvietė į teatro „Labas“ įkūrėjų Neringos Varnelytės ir Vitalijos Mockevičiūtės premjerą „Miško seserys“. Tai – spektaklis apie mažai kam žinomą moterų̨ kasdienybę, pasiaukojimą̨ ir atjautą rezistencinių kovų fone. Šviesus, kartais – juokingas, linksmas, kartais – graudus ir tragiškas pasakojimas žiūrovą nuvedė į 1944-1953-ųjų Dzūkijos kraštą ir atvertė stiprius ir ryžtingus Lietuvos moterų portretus. Būtent per moteris buvo pristatytas visas partizaninių kovų skrespjūvis: pergalės ir išdavystės, sunki buitis ir kilnus laisvės troškimas, žiaurūs kankinimai, griežtos karo lauko taisyklės.

Viešojoje bibliotekoje buvo galima pamatyti teatro „Labas“ įkūrėjų N. Varnelytės ir V. Mockevičiūtės premjerą „Miško seserys“/Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos archyvo nuotrauka

Moterų istorijos scenoje paraleliai spektaklyje pagyvinamos iš ekrano skambančiais gyvų to meto liudininkių atsiminimais. Spektaklyje pateiktas jau beišnykstantis Dzūkijos apeiginis tautosakos žanras – dzūkiškos raudos bei gyvai atliekamos partizaninės dainos dzūkiška tarme. Jas atlikę muzikantai Paulius Kovalenko ir Darius Mockevičius sulaukė gausių publikos aplodismentų.

„Partizaninė kova, kurios dvasia buvo gyva visus sovietinės okupacijos metus, nebūtų tokia, kokia buvo, be šalia veikusių ryšininkių, motinų, seserų, mylimųjų besąlygiško atsidavimo ir pagalbos. Jų dėka partizaninė kova Dzūkijoje turėjo išskirtinių bruožų – ištisi kaimai slėpė, maitino, rengė, gydė partizanus. O išdavysčių, ypač pirmaisiais metais, būdavo labai mažai. Bene brangiausias miško brolių ir seserų palikimas – dainos. Per jas galima atsekti visą pasipriešinimo istoriją – kiekvieną mūšį, kiekvieną netektį, kiekvieną viltį ir meilę“, – pasakojo V. Mockevičiūtė.

Kuriant spektaklį ir siekiant užtikrinti to laikotarpio įvykių objektyvų interpretavimą, kūrėjai konsultavosi su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro specialistais, istorikais, kultūrologais.

 Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos informacija