Vandens parko fojė – ukrainiečių, lietuvių ir lenkų paroda „Laisvė ir bunkeris“

Tarptautinė menininkų rezidencija „VisualArts Druskininkai“ – tai kasmet mūsų mieste vykstanti kūrybinė dailininkų stovykla, kurios vienas tikslų – į Dzūkijos regioną pritraukti skirtingų kartų profesionalius Lietuvos ir užsienio dailininkus. Rezidencija buvo organizuota ir 2022-aisiais, tik užsienio svečių sąrašą ir temą pakoregavo Rusijos karinė intervencija į suverenios Ukrainos Respublikos teritoriją. „Laisvė ir bunkeris“ – tokia tema buvo sumanyta tarsi nuojauta, o noras pakviesti menininkus apmąstyti laisvės ir bunkerio sąvokas įgavo naujas prasmes.

Be jokios abejonės, laisvės siekio tema svarbi visais laikais, o Dzūkijoje ji be galo ryški ir vis dar gyvai prisimenama, nes partizaninis pasipriešinimas čia buvo ypač gausus, aktyvus, ilgai trukęs. Tad menas, nors ir neturėtų būti politizuotas, šįkart, vykstant karui Ukrainoje, neišvengiamai tokiu privalo būti.

Parodoje pristatytus paveikslus galima įsigyti, o surinktos lėšos bus paaukotos Ukrainai paremti / Organizatorių nuotrauka

Projekto organizatoriai išgirdo Olesios Ostrovskos Liutos, Kyjivo Nacionalinio meno ir kultūros muziejaus komplekso „Mystetskyi Arsenal“ generalinės direktorės, kvietimą meno pasaulio žmonėms: „1. Priminkite sau ir kitiems, kad šis karas yra karas prieš visą civilizuotą pasaulį, laisvą mintį, demokratines vertybes ir tiesą. Į savo viešus pasisakymus įtraukite informaciją apie vykstantį Rusijos karą Ukrainoje – paminėkite šią invaziją meno ir literatūros renginiuose, kuriuose dalyvaujate arba lankotės. Kalbėkite apie tai savo parodose. 2. Rašykite ir dalinkitės bendrais viešais pareiškimais kaip kultūros ir visuomeninės organizacijos, institucijos bei industrinės asociacijos – mums reikia, kad rašytojai, leidėjai, knygų pardavėjai, menininkai ir muziejai tam naudotų savo platformas. Pasitelkite socialinę žiniasklaidą ir skleiskite informaciją bei solidarizuokitės, nepamiršdami grotažymės #StandWithUkraine. Padėkite mums teikti teisingus faktus tarptautinei žiniasklaidai ir dalytis informacija apie žmogaus teises bei politinių kalinių gyvenimą naudodami grotažymę #SolidarityWords. 3. Prašome viešai pasidalinti savo sėkmingomis kultūrinio bendradarbiavimo su Ukraina istorijomis. Pastaraisiais metais mūsų šalis padarė esminę pažangą meno ir literatūros srityse, ėmėmės reikšmingos kultūrinės diplomatijos ir Europos kultūros vertybių propagavimo. Norėtume išsaugoti šį svarbų vektorių ir apginti tai, ką abipusiai pavyko pasiekti. 4. Remkite taiką ir atkreipkite savo bendrapiliečių, žiniasklaidos bei politikų dėmesį, pasitelkdami savo biurų fasadus ir kitas laisvas erdves meninėms akcijoms su Ukrainos vėliavos spalvomis. 5. Akcentuokite šiuolaikinį Ukrainos meną ir aptarkite šiuolaikinių rašytojų, rašiusių ir teberašančių apie karą Ukrainoje, vykstantį Europoje aštuonerius metus, knygas. Mes, kaip lyderiaujanti meno institucija, norime suteikti jums visą savo turimą informaciją, todėl susisiekite su mumis.“

Todėl „VisualArts Druskininkai 2022“ rezidencija įsipareigojo kalbėti apie viso pasaulio pasipriešinimą diktatūrai ir terorizmui, o šiam tikslui įgyvendinti į Lietuvą pakvietė dailininkus iš Ukrainos , Lenkijos ir Lietuvos.  Šio projekto paroda „Laisvė ir bunkeris“, kurioje savo tapybą pristato Svitlana Bryniuk, Dmytriy Hunts, Tetyana Yagodkina, Larisa Pisha, Ivan Korol, Ewa Miazek, Lena Khvichia, Romualdas Balinskas, Saulius Rudzikas, vis dar veikia Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centre AQUA (Vilniaus al. 13, II aukšte). Parodoje pristatytus paveikslus galima įsigyti, o surinktos lėšos bus paaukotos Ukrainai paremti, pinigus pervedant į Ukrainos ambasados specialiąją sąskaitą (kreiptis į parodos kuratorių Saulių Rudziką tel. 8 687 64027).

Organizatorių informacija