Savaitgalį įvairiose Druskininkų erdvėse karaliavo linijiniai šokiai

Renginio organizatorius P. Lapinskas džiaugėsi, kad festivalis tampa vis populiaresnis ir šiemet sulaukė dar daugiau dalyvių / Laimos Rekevičienės nuotrauka

Praėjusį savaitgalį šokio entuziastus ir šokėjus į kurortą jau trečią kartą sukvietė druskininkietis, šokių studijos „Dosado“ vadovas Povilas Lapinskas, organizavęs jau trečiąjį tarptautinį linijinių šokių festivalį „Druskininkai šokio ritmu“.

Šiemetis renginys į kurortą sukvietė gausų dalyvių būrį – per tris dienas įvairiose kurorto erdvėse pasirodė beveik tūkstantis šokėjų iš Lietuvos ir užsienio šalių. Šokio ritmu judantys festivalio dalyviai dovanojo gerą nuotaiką ir jų pasirodymus stebėjusiems žiūrovams.

Penktadienį prie Druskonio ežero esančiame amfiteatre surengtas įspūdingas renginio atidarymas. Žiūrovai galėjo pasigėrėti šokių studijos „Dosado“ šokėjų – jaunimo, vaikų, merginų grupių – pasirodymais. Buvo parodyta ir 15-os linijinių šokių programa.

Šeštadienį nuo 10 valandos ryto šokėjus buvo galima pamatyti prie Vijūnėlės tvenkinio – ten surengtas 15-os šokių maratonas. Visi kolektyvai iš Lietuvos ir užsienio šoko paplūdimyje, smagiai leido laiką, maudėsi. O pavakarę festivalio kulminacija tapo finalinis 15-kos linijinių šokių pasirodymas pačioje Druskininkų širdyje kartu su miesto muzikiniu fontanu.

Renginio organizatorius P. Lapinskas džiaugėsi, kad festivalis tampa vis populiaresnis ir šiemet sulaukė dar daugiau dalyvių.

Šokio ritmu judantys festivalio dalyviai dovanojo gerą nuotaiką ir jų pasirodymus stebėjusiems žiūrovams / Roberto Kisieliaus ir Laimos Rekevičienės nuotraukos

– Povilai, ką Jums pačiam reiškia įgyvendinta svajonė? Dar prieš pirmąjį renginį sakėte, kad norėtumėte, jog Druskininkai taptų šokančių miestu…

– Iš tiesų labai noriu pasidžiaugti, nes renginys kaskart įgauna vis didesnį pagreitį, tampa vis populiaresnis, atvažiuoja vis daugiau kolektyvų. Pernai sulaukėme 16 kolektyvų iš Lietuvos ir užsienio, o šiemet atvyko jau 22 kolektyvai. Ir šalyje, ir už jos ribų apie mūsų festivalį ir Druskininkus garsas sklinda greitai. Juk esame pirmieji, pakvietę šokėjus šokti drauge su muzikiniu fontanu.

Tokio reginio daug kas nėra matęs, sulaukiu daug padėkų. Festivalio dalyviai iš užsienio žada ne tik patys atvažiuoti kitais metais, bet ir atsivežti dar didesnę komandą.

Šiemet renginyje dalyvavo šokėjai iš Nyderlandų, Anglijos, Latvijos, o kitąmet jų geografija turėtų plėstis.

– Linijiniai šokiai vis populiarėja. Galbūt todėl, kad čia atsiranda galimybė tiems, kas nori šokti, tačiau neturi šokių partnerio… Šiuos šokius, ko gero, dažniau šoka moterys?

– Noriu pabrėžti, kad linijiniai šokiai nėra skirti tik moterims… Šiemečiame festivalyje „Druskininkai šokio ritmu 2022“ šoko ir vyrai. Keturiuose lietuvių kolektyvuose yra linijinius šokius šokančių vyrų, vienas vyras buvo Nyderlandų šokėjų grupėje.

Šie šokiai vis populiarėja ir visame pasaulyje. Yra žmonių, kurie neturi šokių partnerio, bet yra ir tokių, kurie tiesiog nenori šokti poroje. Visi jie puikiai šoka po vieną ir mėgaujasi šokiu!

Linijiniuose šokiuose nėra nei amžiaus kategorijų, nei lyčių apribojimų. Juos gali šokti visi – ir maži vaikai, ir garbaus amžiaus senjorai.

Svarbu pagauti tą šokio emociją! Juk gera žmonėms šokti, važinėti po festivalius, bendrauti, susitikti ir drauge pabūti, leisti kartu laiką. O šokių festivaliai jungia žmones, jie jų laukia, ruošiasi, repetuoja. Jie turi dėl ko stengtis.

– Ar daug druskininkiečių šoka linijinius šokius?

– Noriu pasidžiaugti, kad druskininkiečiai vis dažniau skiria laiko sau, renkasi šokius, norėdami pajudėti, pajusti ritmą, atsipalaiduoti, išreikšti save per muziką.

Kuo toliau, tuo daugiau prisijungia žmonių. O po šiemečio festivalio sulaukiau labai daug žmonių, kurie pareiškė norą nuo rudens prisijungti ir šokti mano studijoje.

– Kokį festivalį matote artimiausioje ateityje?

– Noriu, kad festivalis būtų tęsiamas, kad kasmet jis augtų ir sulauktų vis daugiau dalyvių. Turiu nemažai sumanymų, kaip festivalį „Druskininkai šokio ritmu“ ir patį mūsų kurortą būtų galima dar labiau išpopuliarinti. Visa tai jau netolimoje ateityje bandysiu įgyvendinti.

Parengė Laima Rekevičienė