Nauja knyga – apie Druskininkų kraštą

Gegužės 8 d. į Druskininkų krašto klubo pirmininkės Alfredos Pigagienės sudarytos knygos pristatymą „Druskininkų kraštas“ (trečia dalis) Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje susirinko savo kraštu besidomintys druskininkiečiai ir kurorto svečiai. Knygos leidybą iš dalies finansavo Druskininkų savivaldybė. Bibliotekos direktorė Laima Žėkienė Druskininkų savivaldybės vadovų vardu pasveikino knygos autorę ir padėkojo už jos indėlį į krašto istoriją, įteikė jai skirtas atminimo dovanas.

A. Pigagienė džiaugėsi, kad visi jos kalbinti pašnekovai geranoriškai sutiko pasidalinti prisiminamais apie savo kaimus, ten gyvenusius ir dar gyvenančius žmones/Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

Knygos „Druskininkų kraštas“ trečiojoje dalyje – žmonių prisiminimai, istorijos iš Ratnyčios, Jaskonių, Latežerio, Kermušijos, Cimakavo, Neravų, Žiogelių bei Švendubrės. Pateikta Mašnyčių kaimo mokyklos istorija, 2017 m. Ratnyčioje gyvenusių žmonių bei Ratnyčios parapijos šviesuolių sąrašas, supažindinama su Druskininkų krašto šimtamečiais gyventojais. Nemaža knygos dalis skirta nuotraukoms. A. Pigagienė, padėkojusi Druskininkų savivaldybei ir žmonėms, prisidėjusiems sudarant knygą, sakė, kad krašto istorijos, nuotraukos mūsų paveldo išsaugojimui yra labai svarbios. Ji paragino visus dalintis savo istorijomis ir jas užrašinėti, kad tai būtų išsaugota ateities kartoms: „Knygoje kalba tie, kurių krūtinėse tiksi gyvenimo patirties laikrodžiai, vis dar pildosi jų išminties skrynelės. Reikia skubėti užrašyti, daugiau bendrauti su garbaus amžiaus senoliais. Gyvenimas toks trapus: akimirka – ir gyvybės siūlas nutrūksta… Džiaugiuosi, kad dar suspėjau pakalbinti šimtametę, jau dabar šviesios atminties Veroniką Gerasimavičienę, kuri, praėjus dviem savaitėms po mūsų nuoširdaus ir ramaus pokalbio spalvingą rudenį, regis, taip staiga atsisveikino su šiuo, žemiškuoju gyvenimu.“ Rinkdama medžiagą knygai, autorė aplankė daug sodybų, kalbino daugybę žmonių. Knygoje aprašytos ne tik šio krašto kaimų, jų gyventojų istorijos, bet ir šių laikų įvykiai. Knygos autorė sakė, kad rinkti medžiagą nebuvo sunku: gal todėl, kad čia gimė ir gyveno jos tėvai, seneliai, proseneliai. Šiame krašte, kuriame Alfreda aktyviai dalyvauja visuomeninėse veiklose, gimė ir gyvena ji pati.

Savo prisiminimais ir mintimis apie autorės indėlį į krašto istoriją pasidalino iš Jaskonių kaimo kilęs gydytojas, poetas Jonas Tertelis. Po knygos pristatymo A. Pigagienė atsakė į susirinkusiųjų klausimus, pasidalino kūrybiniais planais. Renginio metu muzikinę programą atliko vokalinio ansamblio „Druskelė“ (vadovė N. Vindbergienė) dainininkės.

A. Pigagienė yra išleidusi knygas „Druskininkų krašto klubas“ (2007 m.), „Cimakavas“ (2008 m.), „Druskininkų kraštas“; pirma dalis (2009 m.), „Druskininkų kraštas“; antra dalis (2014 m.) ir „Druskininkų kraštas“; trečia dalis (2018 m.).

 

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos Informacija