Meno mokyklą puošiančiuose vitražuose – M. K. Čiurlionio kūrybos atgarsiai

Praėjusį trečiadienį Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykloje surengtas restauruoto vitražo „Pavasaris“ ir naujo vitražo „Čiurlionio atspindžiai Druskininkuose“ pristatymas.

Susirinkusieji turėjo galimybę bendrauti ir su vitražų autoriais Konstantinu Eugenijumi Šatūnu bei Vincu Matoniu.

Druskininkų savivaldybė nuolat skiria dėmesį, kad švietimo įstaigose aplinka būtų tvarkinga, patogi, moksleivius ir mokytojus motyvuojanti kūrybingai siekti pasirinktų tikslų. Todėl įgyvendinami projektai, pagal kuriuos investuojama ne tik į efektyviam mokymui ir patogiam mokymuisi reikalingas priemones, bet ir atnaujinamos, puošiamos mokymuisi skirtos patalpos, kitos erdvės. Vis naujais vitražais Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykla puošiama nuo 2016 metų.

Vitražai, puošiantys erdvaus fojė langus, eksponuojami, įgyvendinant Druskininkų savivaldybės projektą „Druskininkų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokyklos infrastruktūros tobulinimas“ ir Druskininkų savivaldybės bei miesto muziejaus projektą „Druskininkų vitražo simpoziumas „Čiurlionio atspindžiai“.

Nuolatinėje ekspozicijoje M. K. Čiurlionio meno mokykloje dabar yra 6, naujai sukurti vitražai: „Čiurlionio atspindžiai Druskininkuose“ (autorius V. Matonis); „Čiurlionio atspindžiai“ (autorė Eglė Rakauskaitė), „Origami virš Nemuno“ (Rimvydas Mulevičius), „Gyvybė iš žemės gelmių“ (Nerijus Baublys), „Parafrazės su Čiurlioniu“ (Eimutis Markūnas), „Atspindžiai/vasaros simfonija-2015“ (Edita Utarienė) ir restauruotas vitražas „Pavasaris“ (autorius K. E. Šatūnas).

Lietuvos vitražininkų kartos, suformavusios modernaus lietuviškojo vitražo mokyklą, atstovo, daugelio modernių architektūrinių vitražų Lietuvoje ir užsienyje autoriaus, Lietuvos dailininkų sąjungos nario K. E. Šatūno klasikinio vitražo pavyzdys „Pavasaris“ mokyklą puošia dar nuo 1977-ųjų. Ilgainiui vitražas tapo nesaugus: suskilo, iškrito kai kurios stiklo detalės, išsigaubė atskiros vitražo kompozicijos dalys.

Siekiant vitražą ir toliau saugiai eksponuoti, reikėjo jį sutvirtinti, atnaujinti, restauruoti, sumontuojant į stiklo paketus.

Druskininkų savivaldybė mokyklai padėjo išspręsti šią problemą.

Kaip teigė restauruoto vitražo „Pavasaris“, esančio visuose mokyklos aukštuose, autorius K. E. Šatūnas, kadangi vitražas yra praeinamoje vietoje, jis siekė, jog susidarytų įspūdis, kad kiekviena vitražo spalva, linija būtų lyg judėjime, o žvelgiantieji į vitražą šį judėjimą galėtų tarsi kūrybiškai pratęsti, vaizduotėje laisvai kurdami savo vizijas.

Lietuvos dailininkų sąjungos narys, daugelio parodų Lietuvoje ir užsienyje dalyvis, vitražo „Čiurlionio atspindžiai Druskininkuose“ autorius V. Matonis, pristatydamas savo darbą, įvardijo, jog jam labai patiko dirbti M. K. Čiurlionio tema.

Menininkui artima ne tik M. K. Čiurlionio kūrybos filosofija – jis ir pats ankstyvąją vaikystę praleido Senojoje Varėnoje, kurioje gimė ir M. K. Čiurlionis.

Renginyje dalyvavo Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, jo pavaduotojas Linas Urmanavičius, mero patarėjai Irena Lynikienė ir Aivaras Kadziauskas, Miesto muziejaus direktorius Gintaras Dumčius, Švietimo centro direktorius Vytautas Gintutis, kitų Druskininkų savivaldybės įstaigų vadovai, Meno mokyklos bendruomenė, druskininkiečiai, besidomintys vitražo menu.

Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas pasidžiaugė, kad prieš ketverius metus Savivaldybės inicijuotas projektas sėkmingai vykdomas: „Ačiū kūrybingam jaunimui, kuris siekia tobulėti meno srityje, ačiū mokytojų kolektyvui už naujas mintis, idėjas. Puiku, kad tarp jų – ir iniciatyvos, susijusios su M. K. Čiurlionio gyvenimu, kūryba. Džiaugiuosi, kad galime nors maža dalele papuošti mokyklos aplinką.

Gražinkime, puoškime šią mokyklą, kuri tikriausiai daugeliui iš jūsų yra lyg antrieji namai. O kartu puoškime ir mūsų visų bendrus namus – Druskininkus.“

Druskininkų miesto muziejaus direktoriaus G. Dumčiaus nuomone, ypač vertinga tai, kad darbai – labai skirtingų autorių, todėl yra galimybė plačiau susipažinti su įvairiu vitražu.

Be to, ekspozicija mokykloje tęsia vitražo meno eksponavimo tradiciją Druskininkuose – čia visą laiką buvo daug vitražų.

O Meno mokykla dabar taip pat yra vienas iš traukos objektų, kuriame, besigrožint vitražais, galima rasti M. K. Čiurlionio kūrybos atgarsių, sąsajų. Kaip pabrėžė M. K. Čiurlionio meno mokyklos direktorė Ona Olšauskienė, vitražai ne tik puošia Meno mokyklos erdves, bet ir yra vertingi, kaip meninė edukacinė priemonė.

Renginio svečiams įteiktos atminimo dovanos: meno mokyklos mokinės Kotrynos Balčiūtės sukurtas vitražas (darbo vadovė – mokytoja metodininkė Onutė Zakarienė) ir keramikiniai, dekoruoti vitražiniu stiklu, atminimo medaliai, sukurti vyr. mokytojos Gulnaros Kupčinskienės.

Po vitražų pristatymų surengtas Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos mokinių koncertas.

Druskininkų M. K.Čiurlionio meno mokylos direktorė O.Olšauskienė pristatė vitražų autorius K. E. Šatūną ir V. Matonį/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Renginyje dalyvavo Druskininkų savivaldybės vadovai, įvairių Druskininkų įstaigų atstovai, Meno mokyklos bendruomenė, druskininkiečiai, besidomintys vitražo menu/Roberto

„Mano Druskininkai“ informacija