Kviečia Druskininkų miesto muziejus

Druskininkai niekuomet nebuvo eilinė Lietuvos provincija. Nuo pat penktojo XIX a. dešimtmečio šis miestas kasmet beveik penkis mėnesius virsdavo savotiška vasaros sostine, antruoju Vilniumi, anot gydytojo ir keliautojo Teodoro Triplino, „Lietuvos vasaros centru“, vietove, kurioje vienu metu susirinkdavo beveik visos garbingiausios Lietuvos šeimos. Jis nebuvo toks prabangus ir žinomas kaip Vysbadenas tuometėje Prūsijoje ar Marianbado kurortas tuometėje Austrijos imperijoje, tačiau Druskininkuose jau vyko tai, ką galima įvardinti kurortinės kultūros Lietuvoje pradžia.
Muziejus pristato naują edukacinę programą „Kelionė laiku“, kurioje siūlomos kelios temos. Užsiėmimo „Kelionė į XIX a. pab. – XX a. pr. Druskininkų kurortą“ metu pasakojimo ir žaidimų būdu susipažinsite su XIX a. pabaigos – XX a. pradžios kurorto istorijos tarpsniu, kuris bus lyginamas su kitais tuo pačiu metu gyvavusiais kurortais Vakarų Europoje. Lyginimo metodas padės atskleisti Europos kurortų ir visuomenės vystymosi panašumus ir skirtumus. Pamatysite naujų vaizdų, išgirsite įdomių istorijų ir melodijų, užuosite nuo XIX a. Druskininkuose gamintų gydomųjų kvapų aromatų. Ekskursijos po miestą „Iš Druskininkų miesto muziejaus į kurorto erdves“ metu persikelsite į XVII – XVIII a., kai vietinis žmogus pajuto vandens, trykštančio iš po žemių, gydomąsias galias, „įšoksite“ į XIX a., kai pirmiesiems lankytojams duris atvėrė Pranas Sūrutis, dar žiniuoniu ir gydytoju vadintas.
Į Druskininkus pažvelgsite tarsi pirmieji tyrinėtojai, vėliau – mokslininkai ir kiti žymūs žmonės, kurių akyse augo pirmoji bažnyčia, pirmoji gydykla, pirmieji svečių namai.

Atsidursite ir XX a., kai Druskininkų kurortas kvietė žmones iš įvairiausių žemės kampelių gydytis, ilsėtis, grožėtis nuostabia apylinkių gamta, įkvėpti tyro pušų oro, nepaisant įvairiausių istorijos vingių. Galiausiai sugrįšite į šias dienas, kai miestas, šnabždėdamas apie savo gilią praeitį, ir dabar savo glėbin vilioja kiekvieną, atvykusį pasinerti į laiko tėkmės nepaveiktas miesto auros gelmes ir kartu, pasipuošęs šiuolaikine didybe, kviečia pažinti, pamatyti, pajusti, užuosti ir taip atitrūkti nuo kasdienės veiklos. Šis užsiėmimas bus tarsi kelionė laiku, persikelsite į praeitį, pakeliausite miesto erdvėmis, kaip senovės žmonės, skanaudami mineralinių vandenų. Nusiprausite veidus „Grožio šaltinio“ vandeniu, kuris prailgins jaunystę ir suteiks naujų jėgų.
Edukacinėje programoje „Stebuklinga druskos galia“ bus galimybė pasigaminti magiškų druskos maišelių. Senolių išmintis sako: nepažinsi žmogaus, kol pūdo druskos kartu su juo nesuvalgysi. Kada žmogus pažino druską? Kaip? Kas pasikeitė, druskai tapus jo gyvenimo dalimi? Druskos, kaip ir žmonijos, istorijos paslaptis sužinosite edukacijos „Stebuklinga druskos galia“ metu, išgirsite įvairių įdomybių, net stebuklų, pasidarysite gydomųjų galių turinčių maišelių, kurie ne tik pagydys ar apsaugos „nuo blogos akies“ ateityje, bet ir bus puikus prisiminimas apie apsilankymą Druskininkų miesto muziejuje.
Šiemet muziejus pradeda edukacinę programą „Kokius padavimus apie Druskininkus kužda šešėliai?“, skirtą vaikams nuo 3 metų. Judančių šešėlių menas turi labai senas tradicijas bei ypatingą galią veikti žmonių sielas. Labai vaizdingas ir paliekantis gilų įspūdį šešėlių teatras savyje derina galimybę vaidinti balsu, jausti muzikos ritmą, valdyti lėlę ir su ja atskleisti įvairias istorijas. Judančių šešėlių menas, patraukiantis savo paslaptingumu, žadina vaikų vaizduotę, skatina jų kūrybiškumą bei leidžia praverti duris į fantastišką kūrybos pasaulį. Ši edukacija gali būti ne tik puiki pamoka, supažindinanti su Druskininkų istorijos fragmentais, bet ir turiningas, kartu su šeima praleistas laikas bei smagus vaikų gimtadienio akcentas.
Muziejus ir toliau kviečia į svečius pas kurorto vaistininką, išmėginti save vaistininko amplua ir pasigaminti aromaterapinių tablečių, kurorte gamintų jau prieš šimtą metų. Kviečiame savo kūrybiškumą atskleisti, piešiant dar XV a. atsiradusia ebru technika ir į namus parsinešti savo sukurtą meno kūrinėlį.

Druskininkų miesto
muziejaus informacija