Konkurse-festivalyje „Muzika be sienų“ – ir Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio atgarsiai

Rugpjūčio 14-23 dienomis druskininkiečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę mėgautis tarptautinio konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ renginiais. Konkurse-festivalyje „Muzika be sienų“ unikalu tai, kad jame varžosi įvairaus amžiaus atlikėjai. Šiųmečiame festivalyje jauniausiam dalyviui buvo šešeri, vyriausiam – daugiau kaip 60. Ankstesniuose konkursuose-festivaliuose yra dalyvavę ir atlikėjai, vyresni nei 80-ies. Tad muzikai ir muzikavimui iš tiesų nėra jokių, net  ir amžiaus ribų – „sienų“.

XVIII-ojo konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ atlikėjus vertinę žiuri nariai M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje surengė ir jų pačių atliekamų kūrinių koncertą/„Muzika be sienų“ archyvo nuotrauka

„Muzikoje be sienų“ klausytojus pradžiugino apie 100 įvairiais instrumentais grojančių, dainuojančių dalyvių, jų pedagogų, šeimos narių iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Skandinavijos, Kazachstano, Azerbaidžano, Gruzijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Portugalijos, Lenkijos, Ispanijos. Nors šiųmečio, XVIII-ojo konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ renginius dėl remonto darbų M. K. Čiurlionio meno mokykloje teko organizuoti trijose vietose, renginiai praėjo sklandžiai ir dalyviams paliko pačius maloniausius įspūdžius.

Festivalio sumanytoja, organizacinio komiteto pirmininkė, meno vadovė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Veronika Vitaitė dėkinga, kad Druskininkai svetingi ir atviri šiai muzikos šventei: „Dėkoju Druskininkų savivaldybei, vadovams, mero pavaduotojui Linui Urmanavičiui už pagalbą, sprendžiant iškilusius organizacinius rūpesčius, bendrovei „Druskininkų vandenys“ už paramą ir pagalbą, kurios prireikė, pervežant fortepijoną. Nuoširdžiausi padėkos žodžiai – sanatorijos „Draugystė“ vadovei Violetai Kaubrienei, „Atgimimo“ mokyklos direktorei Danutei Časienei, M. K. Čiurlionio meno mokyklos direktorei Onai Olšauskienei už šių įstaigų patalpose sudarytas galimybes ir sąlygas jauniesiems atlikėjams dalintis savo talentu, o pedagogams – skleisti savo žinias ir patirtį. Tikiu, kad ir šiemet festivalio dalyvių ir svečių sukaupti įspūdžiai garsins plačioje tarptautinėje bendruomenėje ir Druskininkų, ir Lietuvos, – mūsų valstybės, kurios atkūrimo 100-metį šiemet minime, vardą.“

Įvardindama gražiausius, druskininkietiškus festivalio akcentus, prof. V. Vitaitė pasidžiaugė choru „Druskininkai“, vadovaujamu Ingos Vagnoriūtės: „Kai choristai į „Draugystės“ Raudonąją salę, pilną klausytojų, įėjo, dainuodami Vaclovo Augustino „Anoj pusėj Dunojėlio“ – buvo taip nuostabu! Šiemet konkurse-festivalyje „Muzika be sienų“ buvo paskelbtas ir dar vienas – geriausio lietuvių kompozitoriaus kūrinio atlikimo konkursas, tad „Muzika be sienų“ prisidėjo ir prie Lietuvos bei lietuvių kompozitorių kūrybos populiarinimo. Konkurso-festivalio dalyviams ir svečiams didelį įspūdį paliko gidų grupės „Artelė“, vadovaujamos Tatjanos Zielinski, teatralizuota ekskursija. Pasakojimai apie M. K. Čiurlionį buvo įspūdingi, palietė kiekvieno klausytojo širdį.“

Nuo praėjusių metų konkurse dalyvauti gali ne tik profesionalai: konkursas-festivalis „Muzika be sienų“ tapo atviras ir muzikos mėgėjams. Šiemet pirmą kartą Druskininkuose muzikos mylėtojai išgirdo Vilniaus muzikos mėgėjų orkestrą, vadovaujamą Tado Šileikos. Publika buvo sužavėta ir pirmą kartą Druskininkuose parodytu projektu „Kosminis Čiurlionis“ su Kornelijaus Jaroševičiaus vaizdo projekcijomis: skambėjo saksofonininko Petro Vyšniausko bei pianistės Aleksandros Žvirblytės improvizacijos pagal M. K. Čiurlionio kūrinius. Kaip teigė V. Vitaitė, koncerte viešėjusio M. K. Čiurlionio kūrybos tyrinėtojo prof. Vytauto Landsbergio žodžiais, šis projektas galėtų būti rodomas atgimstančiuose Lietuvos dvaruose.

Druskininkiečio dailininko Alfonso Šuliausko atminimui skirtame koncerte atlikėjai savo muzikavimą dedikavo dailininkui, kuris buvo festivalio Garbės narys, džiugino festivalio dalyvius savo kūryba. Buvo tradicija, kad dailininkas nupiešdavo festivalio žiuri narių, dalyvių portretus. Šią tradiciją šiųmečiame festivalyje pratęsė druskininkietis menininkas Saulius Rudzikas.

„Muzika be sienų“ dalyviams įsiminė vakaras, skirtas kazachų muzikai: koncerte skambėjo šalies kompozitorių kūriniai fortepijonui bei vokalui. Kaip ir kasmet, konkurso-festivalio dalyviai drauge su neįgaliais atlikėjais surengė koncertą Pramogų aikštėje. Be to, Druskininkų socialinių paslaugų centre surengta Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ tapymo ant šilko akcija „100 žolynų Lietuvai“.

„Muzika be sienų“ – ne tik konkursas, tai tarsi vasaros muzikos akademija, kurioje rengiamos mokslinės-metodinės konferencijos, seminarai. Žymiausi profesoriai iš Lietuvos ir užsienio šalių jaunuosius talentus moko meistriškumo, pamokas veda aukščiausios klasės profesionalai. O festivalio pabaigoje surengiamas ir pačių žiuri narių koncertas – šiemet jis organizuotas M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje.

Kaskart per konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ uždarymo koncertą, tradiciškai rengiamą „Draugystės“ Raudonojoje salėje, aidi skambūs žiūrovų aplodismentai, ovacijos ir šūksniai „Bravo!“, skirti atlikėjams.

Šiemet ypatingą klausytojų susižavėjimą pelnė dešimtmetis atlikėjas iš Maskvos, violončelininkas Tichon Evlanov. Žiuri nariai buvo vieningi: vaikas – genialus muzikantas. Iš daugybės talentingų jaunųjų atlikėjų, konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ vertintojams nebuvo lengva atrinkti Grand Prix ir kitus specialiuosius prizų vertus muzikantus. „Muzika be sienų“ organizatoriai Grand Prix laimėtojams teikia ir piniginius prizus ir už tai yra dėkingi kultūros mecenatui Gediminui Kuprevičiui.

Šiemet 10 talentingų atlikėjų tapo XVIII-ojo tarptautinio konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ Grand Prix laimėtojais: Miron Lajming (Lenkija, fortepijonas, Vladimir Ivanov (Rusija, fortepijonas), Anastasija Šumskaitė (Lietuva, fortepijonas), Iana Dmitrovskaya (Rusija, fortepijonas), Olga Chelova (Vokietija, fortepijonas), Kirill Prokolov (Rusija, klavesinas), Iana Petrushenko (Rusija, kategorija „Koncertai fortepijonui su kameriniu orkestru“), Vilija Kuprevičienė (Lietuva, vokalas).

 

Parengė Ramunė Žilienė