Grybų šventėje – rekordinis skaičius grybų, dzūkiškų gėrybių, linksmybių ir svečių!

Puoselėdami gražią tradiciją, varėniškiai vėl sukvietė į Grybų šventę, kuri šiemet skambėjo gražiu dzūkišku pavadinimu „Oi, ant kalno, ant aukštojo“, buvo skirta Piliakalnių bei Tautinio kostiumo metams, ir sulaukė rekordinio skaičiaus svečių iš visų Lietuvos kampelių ir užsienio! Šventė dalyvius neabejotinai pasitiko puikiu rudenišku oru ir gera nuotaika, o gausybe grybų, dzūkiškų gėrybių ir linksmybių apsilankiusieji šventėje buvo tiesiog sužavėti!

Penkioliktasis grybavimo čempionatas – itin gausus grybais ir kaip visada nuotaikingas

Įžanginė Grybų šventės dalis – Lietuvos grybavimo čempionatas – jau turi tradicijas. Šiemet jis devintą kartą vyko grybinguose Marcinkonių kaimo miškuose prie Kastinio ežero ir, kaip ir kasmet, suviliojo daug grybautojų bei šiaip smalsuolių. Dėl Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos įsteigtos taurės varžėsi dvidešimt viena komanda ir du pavieniai dalyviai iš įvairių Lietuvos regionų. Tik prieš startą dalyviai sužinojo, jog rinkti bus galima tik baravykus, raudonikius, voveraites, žaliuokes ir rudmėses.

Į pušynėlius įsisiautę Marcinkonys dar skendėjo ryto miglose, kai mero pavaduotojui Giedriui Samulevičiui septintą valandą pasveikinus visus dalyvius, paaiškinus taisykles, azartiškiausius grybautojus, pavaišintus skania grybiene, į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir šaunieji Marcinkonių bei Senosios Varėnos dainininkai bei Margionių muzikantai.

Trijų valandų grybavimo rezultatas tiesiog vertė aiktelėti – surinkti 245 kilogramai grybų, iš jų 1270 baravyk7. Daugiausia grybų – 58,53 kilogramus, iš jų 177 baravykus – rado „Grybų siaubų“ komanda iš Varėnos. Antrąją vietą laimėjo „Bobausių“ komanda iš Suvalkijos, pririnkusi 42,864 kg grybų ir radusi 276 baravykus. Trečią vietą užėmė „Ligryda“ iš Paluknio. Ši komanda rado ir didžiausią 621 gramo baravyką. Iš viso čempionato dalyviai jų surinko 1270.

Nugalėtojams, pagaliau varėniškiams, šventės metu buvo įteikta mero Algio Kašėtos įsteigta įspūdinga juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurta taurė! Mažesnės šio meistro sukurtos taurės buvo skirtos prizininkams. Prizai įteikti jauniausiam ir vyriausiam čempionato dalyviui.

Iš miško grįžusius grybautojus bei čempionato svečius vaišingai pasitiko grybavimo čempionato organizatoriai ir dainininkai. Su liaudiškomis dainomis ir palaikymo komandų šūksniais sutikti grybautojai vaišinosi Marcinkonių kaimo moterų gamintais dzūkiškais skanėstais bei virta grybiene.

 

Šventėje – kultūros ir kulinarinio paveldo, grybų, linksmybių ir svečių gausa

Vilniečiams, kurie norėjo apsilankyti Grybų šventėje, o automobilius palikti namie, labai pasisekė, jie galėjo vykti šventiniu Grybų traukiniu. Iš sostinės į Varėną pajudėjusiame Grybų traukinyje, kaip ir kitų tą dieną vykusių iš Vilniaus į Varėną ir atgal, bilietas kainavo perpus pigiau. Na, o šventės šeimininkai pasirūpino, kad kelionė traukiniu neprailgtų. Keleivių traukinyje laukė nuotaikinga muzika ir dzūkiškos vaišės. Atvykusius traukiniu į Grybų šventę pasitiko smagūs muzikantai.

Gražus šventės akcentas – teatralizuota šventinė eisena, kurioje nuo Varėnos geležinkelio stoties per visą miestą iki šventės vietos legendų parke nuotaikingai ir spalvingai šurmuliavo rajono meno kolektyvai, mokiniai ir mokytojai, įmonių, įstaigų ir organizacijų darbuotojai bei visi norintys varėniškiai ir svečiai.

Šventę legendų parke skambiomis dzūkiškomis dainomis ir nuotaikingais šokiais pradėjo jaunieji Varėnos talentai bei etnografiniai rajono kolektyvai, pademonstravę tautinį dzūkų kostiumą.

Gausius šventės svečius ir varėniškius dzūkiškai, perfrazuodamas kraštietį klasiką Vincą Krėvę, pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta. „Daug Lietuvoje yra gražių švenčių, bet pati gražiausia ir linksmiausia yra Grybų šventė! Svecių gausa ir nuotaika liudija, kad tep ir yra. Mūs krašti nėr nei dvarų, nei dzidelių ūkių, turim kuklius kaimelius. Bet cie kaimeliai tep išgražyci! Todėl, kad mūs žmonės labai darbštūs, kiekvienais metais jei ne uogas, tai grybus rinko ir visadu svecius turėjo kuoj pavaišyc. Todėl mūs šventė – dūšios, svetingumo, gerumo, senų tradicijų, širdzies atvėrimo šventė. Linkiu, kad išragautumėt skanumynus, pasdziaugtumėt gražiu dzūkišku paveldu, amatais, paklausytumėt gražių folkloro kolektyvų. Pasdalykit šypsenom, gražiu žodziu ir geru nuotaiku. Dzievulis jau mum gerų orų dovanojo, linkiu visiem gražios šventės“, – linkėjo rajono vadovas.

Šventėje dalyvavo daugybė garbių svečių – Seimo nariai, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai ir ambasadų darbuotojai, svečiai iš užsienio šalių ir iš kitų respublikos savivaldybių, kuriuos su varėniškiais sieja ne vienerių metų draugystė. Jie džiaugsmingai sveikino savivaldybės vadovus ir varėniškius su tradicine švente.

Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė, sveikindama su švente, juokavo, kad Lietuvoje „antra religija“ – krepšinis, o Dzūkijoje – grybavimas. „Kas bendro sieja krepšinį su grybavimu? Ir ten, ir ten reikia daug treniruotis, ir krepšiniui, ir grybavimui reikalingas krepšys ir didelis azartas. Kviečiu visus pasidžiaugti gražiu oru, žmonėmis. Pajuskite, kokie geri dzūkai, o ypatingai – varėniškiai!“. Su švente pasveikino, puikios nuotaikos linkėjo varėniškis Seimo narys Juozas Baublys.

Malonu buvo girdėti sveikinimus mūsų gimtąja kalba iš Lietuvoje reziduojančių kitų šalių ambasadų atstovų lūpų. JAV ambasadorės pavaduotojas Hovard Todd Solomon, kuris šventėje dalyvauja bene dešimtą kartą ir visada atvažiuoja Grybų traukiniu, sakė, kad į Grybų šventę važiuoja visada su dideliu malonumu ir kad Grybų šventė – vienas gražiausių renginių Lietuvoje. „Man labai malonu patirti, kad Varėnos rajonas garsus ne tik grybais, bet ir šokiais ir dainomis“. Lietuviškai su švente sveikino J.E. Japonijos ambasadoriaus Toyei Shigeeda, Armėnijos Respublikos ambasadorius Tigran MKRTCHYAN. Gražių šokių varėniškių svetingumui ir nuoširdumui negailėjo ir kiti sveikintojai.

Vėliau visi pabiro po legendų parką, kur išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną koncertavo saviveiklininkai, buvo demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai: drožiama iš medžio, verpiama, audžiama, liejamos žvakės, kalama geležis, pinami šiaudiniai dirbiniai, krepšiai iš balanų ir šaknų… Šių čia pat vietoje sumeistrautų gaminių bus galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti. Visa šventė kvepėjo dzūkiškais valgiais – kas norėjo, jų galėjo vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms. Šventėje be abejonės buvo galima nusipirkti šviežių, sūdytų, džiovintų ar konservuotų grybų, įvairiausių gaminių iš miško uogų bei kitų dzūkiško paveldo skanėstų.

Tądien čia koncertavo kolektyvai iš visų Lietuvos regionų. Tačiau dzūkų tarmė joje, be abejonės, skambėjo dažniausiai. Vyko tautodailininkų ir amatininkų darbų ir prekybos mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugino įvairiausios pramogos kiemelyje ,,Meistrų miestas“, įvairios sportinės varžybos, automobilių paroda, koncertavo rajono vaikų, jaunimo ir pagyvenusių žmonių bei aplinkinių rajonų meno kolektyvai.

Didžiojoje legendų parko scenoje Merkinės jaunimo etnokultūros klubas „Kukumbalis“ parodė nuotaikingą programą „Oi, kalne, kalne“. Varėnos rajono meno kolektyvai ne tik koncertavo, bet ir demonstravo tautinį kostiumą. Pasirodė Varėnos miesto vaikų meno kolektyvai: Moksleivių kūrybos centro šokių studija „Mikitukas“ ir vokalinė grupė, šokių studija „Dosado“, Varėnos kultūros centro jaunimo grupė „Grūda“ ir popchoras „Bruknelė“.

Gražiomis programomis žiūrovus linksmino Lietuvos folkloro kolektyvai: Biržų kultūros centro folkloro ansamblis „Siaudela“, Kalvarijos savivaldybės kultūros centro instrumentinė folkloro grupė „Diemedis“, Širvintų kultūros centro Gelvonų filialo folkloro ansamblis „Savingė“. Koncertavo Miežiškių kultūros centro populiariosios muzikos grupė „Pilnatis“. Scenoje nuotaikingai grojo Lietuvos kapelos: Žiežmarių kultūros centro vyrų vokalinis ansamblis, kaimiškos muzikos kapela „Žiežmara“, Utenos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Skylėta kepurė“, Panevėžio rajono Paįstrio kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Gegužinė“, Alytaus rajono Kumečių kaimo bendruomenės liaudiškos muzikos kapela „Kaimynai“.

Vakarop didžiojoje scenoje koncertavo ansamblis „Jonis“, Varėnos miesto ir svečių jaunimo atlikėjai. Koncertavo grupė „Patruliai“, legendinė grupė „Vaizbūnai“, Domas Česnulevičius ir gyvo garso grupė.

Varėnos miesto padangę sudrebino ir vaiskiausiomis spalvomis nušvietė įspūdingi fejerverkai. Na, o šventę vainikavo įspūdingas grupės „G&G Sindikatas“ koncertas.

Ir šiųmetė Grybų šventė dar kartą paliudijo, kad Varėnos kraštas unikalus išsaugotomis etnokultūros tradicijomis bei darbščiai ir svetingais žmonėmis.

 

Rūta Averkienė