Filmas apie Tėvynę pasiekė žiūrovų širdis

Ramunė Žilienė

 

Per dokumentinės apybraižos „Tėvynė – tai ta vieta žemėje, už kurią esi atsakingas“ pristatymą režisierė Rimutė Viniarskaitė susirinkusiems žiūrovams prisipažino, kad, kurdama filmą, ji buvo užvaldyta stiprių emocijų. Jos ir diktavo norą kuo daugiau papasakoti juostoje. „Bet, siekdama tam tikros tvarkos filme, tą savo norą vis tramdžiau“, – sakė R. Viniarskaitė.

Tačiau galbūt kaip tik dėl režisierės jautrumo, nuoširdaus susidomėjimo tema ir gilinimosi į ją, santūriai pateikti lakoniški septynių Dainavos apygardos partizanų portretai, rodės, smigte įsmigo tiesiai į daugelio žiūrėjusiųjų filmą širdis.

rimutes-filmas

Įsiminė istoriniai faktai, pasakotojų prisiminimai ir įžvalgos. O filmo kulminacijoje – dzūkiška motinos rauda, primenanti, kokia kaina šiandien turime laisvę ir Tėvynę.

Praėjusio penktadienio vakarą Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA konferencijų salėje gausiai susirinkusi bendruomenė po filmo peržiūros neskubėjo skirstytis, dėkojo režisierei už filmą.

„Šiandien dažnai tenka girdėti, kai žmonės kalba, esą ne už tokią Lietuvą kovojome, arba – esą Lietuvai mūsų nereikia… Aš nežinau, ar manęs reikia Lietuvai. Bet tvirtai žinau, kad Lietuvos reikia man“, – pristatydama filmą, kalbėjo R. Viniarskaitė.

Prieš filmo peržiūrą R. Viniarskaitė trumpai papasakojo jo kūrimo istoriją, padėkojo pagalbininkams: istorikei, paveldosaugininkei Aistei Petrauskienei, Lietuvos šaulių sąjungos Alytaus apskrities karininko A. Juozapavičiaus šaulių 1-osios rinktinės Druskininkų kuopos vadui Ramūnui Šerpatauskui, Kultūros centro kolegoms, druskininkiečiams Mikui Suraučiui, Juozui Kavaliauskui, Dainavos apygardos 1-osios rinktinės 109 kuopos kariams savanoriams serž. Vitui Žiogeliui ir eil. Tomui Vailioniui, vadui kpt. Kęstučiui Valentai ir intendantui serž. Valentinui Juoniui, kitiems.

Dokumentinė apybraiža „Tėvynė – tai ta vieta žemėje, už kurią esi atsakingas“, skirta Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos I rinktinės atkūrimo 25-ečiui, pasakoja apie rezistencinio laikotarpio metu apygardai vadovavusius partizanų vadus, jų biografijas, prisiminimus, liudijimus. Apybraiža sukurta įgyvendinant Druskininkų kultūros centro projektą „Dainava mena. O mes?“. Projektą finansavo Druskininkų kultūros centras ir Lietuvos kultūros taryba.

Artimiausiu metu kompaktiniai filmo diskai bus padovanoti Alytaus apskrities gimnazijoms ir visoms Druskininkų mokykloms. Viliamasi, kad mokyklose tikrai atsiras laiko pažiūrėti šį 77 minučių filmą – skirti bent valandą Tėvynei…