Druskininkuose surengtas dailininko Alfonso Šuliausko atminimo vakaras

Kovo 27-ąją, šviesios atminties dailininko Alfonso Šuliausko gimimo dieną, Druskininkų miesto muziejuje surengtas jo atminimo vakaras. Šiemet iškiliam menininkui būtų suėję 80 metų. Amžinojo poilsio Senosiose miesto kapinėse jis atgulė praėjusių metų spalį.

A. Šuliauskas išėjo, palikęs mums savo asmenybės šviesą ne tik kūriniuose – paveiksluose, knygose, bet ir daugelio jį daugiau ar mažiau pažinojusių, su juo draugavusių, dirbusių ar epizodiškai bendravusių druskininkiečių širdyse. Ne vienas druskininkietis, pažinojęs A. Šuliauską, galėtų pasakyti, kaip trūksta šiandien jo įžvalgų, išmintingo žodžio, bičiulystės, žmogiškosios šilumos ar tiesiog paprastų, kasdienių pokalbių, trumpų, bet smagių pasišnekėjimų. Apie tai liudijo ir susirinkusių į atminimo vakarą artimųjų, bičiulių, jo kūrybos mylėtojų išsakyti prisiminimai. Kaip vakaro metu sakė dailininko žmona Vida Šuliauskienė, A. Šuliauskas visą gyvenimą buvo kūrybos procese, o svarbiausi turtai, „svarbiausi trys jo dievai“, jam buvo teptukas, drobė, dažai… Vida ir Alfonsas Šuliauskai užaugino dvi dukras, Jurgą ir Jolitą.

Vakaro metu parodytas Druskininkų regiono televizijos laidos „Gyvenimo vėjai“ kūrėjos Rimutės Viniarskaitės filmuotos medžiagos – pokalbio su A. Šuliausku fragmentas, kuriame dailininkas dalijosi mintimis apie šeimą, menininko pašaukimą, savo gyvenimo nuostatas ir vertybes, priimtus sprendimus, atlaikytus laikmečio jam skirtus iššūkius.

Tad susirinkusieji turėjo galimybę – kad ir tik prisiminimuose – tačiau vėl patirti bendrystę su A. Šuliausku…

Druskininkų miesto muziejaus aplinkoje vakarui jaukumo suteikė ir Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos auklėtinio, mokytojos Eglės Sakavičienės ugdomo smuikininko Fausto Pauliuko (akompaniatorė Aušra Vilčinskienė) muzikavimas. Prisiminimams nuteikė ir Juozo Mikolainio saksofonu atliktos populiarios melodijos, kurias mėgo A. Šuliauskas. Atminimo vakare dalyvavęs Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojas Linas Urmanavičius, dalindamasis prisiminimais, minėjo, kad A. Šuliauskas buvo menininkas, kuris turėjo savo gyvenimo filosofiją ir, ja vadovaudamasis, kūrė. Jis buvo pašnekovas, kuris savo nuomonę gebėjo reikšti ne tik įdomiai, užčiuopdamas ir įvardindamas esminius dalykus, bet ir taktiškai.

Kalbėdama apie A. Šuliauską, Druskininkų kultūros centro direktorė R. Viniarskaitė sakė menanti A. Šuliauską, kaip žmogų, nuolat buvusį ieškojimuose: siekusį išgryninti sau pačiam atsakymus į egzistencijos, žmogiškosios būties keliamus klausimus. Smalsumas ir meilė gyvenimui nulėmė ne tik turtingą A. Šuliausko, kaip menininko, patirtį, bet harmoningai susisiejo ir su jo, kaip meno terapeuto, veikla, dirbant „Draugystės“ sanatorijoje. Daug žmonių jam buvo ir yra dėkingi už perteiktas žinias, padėjusias rasti kelią savęs pažinimo link, susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą, sveikatą.

Dailininko atminimo proga Druskininkų miesto muziejuje surengta ir A. Šuliausko įvairiais laikotarpiais sukurtų tapybos darbų paroda iš muziejuje saugomo rinkinio. Iš viso muziejuje yra apie pusšimtis A. Šuliausko Druskininkams padovanotų tapybos, grafikos, akvarelės darbų, piešinių. Pastarosiomis dienomis A. Šuliausko atminimui buvo surengtos jo tapybos darbų parodos ir Vilniuje, S. Vainiūno namuose, taip pat Veisiejų regioninio parko direkcijoje bei miniatiūrų paroda „Draugystės“ sanatorijoje.

A. Šuliausko tapybos darbų paroda surengta ir Kraštotyros muziejuje Alytuje.

Vakaro metu parodytame, 2011-aisiais parengtame vaizdo įraše, A. Šuliauskas dalijosi mintimis apie menininko pašaukimą, vertybes, laikmečio jam skirtus iššūkius/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

Į dailininko A. Šuliausko atminimo vakarą susirinko daug menininką pažinojusių, jo kūrybą pamėgusių druskininkiečių/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

 

A. Šuliauskienė šiltai pasitiko visus, atėjusius į atminimo vakarą; jos nuotaiką skaidrino R. Viniarskaitės, kitų druskininkiečių prisiminimai apie A. Šuliauską/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

A. Šuliauskienė nuoširdžiai priėmė mero pavaduotojo L. Urmanavičiaus puokštę, skirtą jos vyro, dailininko A. Šuliausko atminimui/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

Parengė Ramunė Žilienė