Druskininkų švietimo centre – įspūdinga karpinių paroda

Nuo balandžio 5 d. iki gegužės 13 d. Druskininkų švietimo centre eksponuojama Dianos Lukošiūnaitės ir Linos Kabelkaitės karpinių paroda. Lietuvoje karpiniai atsirado XVI a. ir buvo namų interjero puošmena – užuolaidėlės, lentynos, paveikslų rėmai… Juose vyravo augalų ir gyvūnų motyvai. Šiuolaikiniame karpinių mene labiau pradėta orientuotis į vaizduojamojo meno karpinius – tai dažnai pastebima ir abiejų parodos autorių darbuose.

Diana ir Lina dar vaikystėje pasižymėjo talentu piešti, kurti, lipdyti, siuvinėti… „Nuo mažens esu žingeidi. Pamačiusi naują techniką, stengdavausi jos išmokti ar bent išbandyti. Taip ieškojimų keliu ėjau ne vienerius metus, kol nepabandžiau karpinių. Ir nuo 1998 metų iš rankų nepaleidžiu žirklučių“, – pasakojo Diana, kurios vaikystė ir jaunystė prabėgo nuostabiame Druskininkų kurorte, kuriame baigė tuometę Dailės mokyklą. Vėliau ji studijavo Kaune, tuomečiame Stepo Žuko taikomosios dailės technikume. Jį baigusi, tęsė studijas Vytauto Didžiojo Universitete.

D. Lukošiūnaitė – nepaprastai energingas, kūrybingas ir veiklus žmogus. Kūrybiniai užsiėmimai, metodinių priemonių kūrimas vaikams, lankstinukų leidimas, parodų organizavimas – tai menininkės kasdienybė.

Diana dalyvavo daugiau nei 100-e parodų ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Vokietijoje, Rusijoje, surengė 12 autorinių parodų. D. Lukošiūnaitės karpinių galima rasti almanache „Lietuvos ir pasaulio karpinių menas“ (2009), ji kūrė iliustracijas Alvyros Grėbliūnienės knygelei „Akių ramybės ežere“ (2010), Onos Alesiūtės-Bleizgienės poezijos knygai „Saulėlydis“ (2015). Menininkės darbų yra įsigiję keletas muziejų, taip pat privatūs asmenys. Nemažai darbų iškeliavo į Norvegiją, Angliją, Vokietiją, Rusiją, Ameriką. 2012 metais D. Lukošiūnaitei suteiktas Meno kūrėjo statusas, 2013 m. ji apdovanota „Brandumos garbė“ ženklu, 2014 m. pripažinta geriausia metų liaudies meistre, 2015 m. ji tapo tarptautinės Velykinės parodos-konkurso Punske (Lenkija) laureate karpinių kategorijoje…

Dar galėtume vardinti daugybę menininkės nuopelnų, bet vienas iš didžiausių – savų žinių, patirties perteikimas, pasekėjų ugdymas.

Viena iš Dianos mokinių – Lina Kabelkaitė, kuri yra labai kūrybinga asmenybė.

L. Kabelkaitė mokėsi Druskininkų savivaldybės Leipalingio vidurinėje mokykloje, vėliau tęsė mokslus Vilniaus M. K. Čiurlionio meno mokykloje. „Mano gyvenimas, darbai ir pomėgiai susiję su keturiomis kūrybos kryptimis: muzika, fotografija, siuvinėjimų ir karpiniais. Dar būdama šešerių, pradėjau megzti, nerti vąšeliu.

Būdavo, vaikystėje, kai kiti vaikai žaidžia kieme, aš mieliau siuvinėju. Pirmoji mano mokytoja buvo mama Aldona Kabelkienė.

Siuvinėju savo fotografuotas nuotraukas, niekada nedarau schemų, nes pranyksta spalvos. Todėl darbai yra vienetiniai. Turiu išsiuvinėjusi 20 įvairaus formato paveikslų.

Be siuvinėjimo turiu dar vieną mėgstamą užsiėmimą – vargonavimą bažnyčioje, juostų audimą“, – nuoširdžiai pasakojo Lina.

Ji juostų audimo amatą demonstravo įvairiose šventėse, renginiuose. 2005 m. žurnalas „Rankdarbiai plius visažinis“ ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija ji apdovanota diplomu ir pinigine premija, kaip konkurso „Siuvinėjimo stebuklai“ laureatė. 2012 m. LR Kultūros ministro įsakymu L. Kabelkaitei buvo suteiktas Meno kūrėjos statusas.

Tais pačiais metais ji atrado ir dar vieną pomėgį – karpymą: „Paskatinta D. Lukošiūnaitės, karpymui pradėjau skirti daugiau laiko. Iš pradžių buvo atvirukai, vėliau karpiniai didėjo, jų daugėjo. Prasidėjo parodos Rokiškio krašto muziejuje, Punske, Vilniuje, LR Seime, Sankt Peterburge, Vokietijoje“. Galime pasidžiaugti, kad L. Kabelkaitės karpinių darbai eksponuojami ne viename Lietuvos muziejuje.

Druskininkiečius ir kurorto svečius kviečiame aplankyti Švietimo centre eksponuojamą Dianos ir Linos karpinių darbų parodą. Tai – turtingas vidinių pojūčių pasaulis, gražių Lietuvos meno tradicijų tąsa.

Druskininkiečiai ir kurorto svečiai kviečiami aplankyti Druskininkų švietimo centre eksponuojamą D. Lukošiūnaitės ir L. Kabelkaitės karpinių parodą/Snieguolės Stravinskienės nuotraukos

Snieguolė Stravinskienė,
Druskininkų švietimo centro padalinio, susijusio su mokymu, vedėja