Druskininkiečių sėkmės Folkloro kolektyvų apžiūroje

Sekmadienio rytą, kai visa šalis minėjo švento Kazimiero dieną, Druskininkų „Atgimimo“ mokyklon skubėjo būrys žmonių, nešinų tautiniais rūbais. Tądien surengta Lietuvos šimtmečio dainų šventės „Vardan tos“ Folkloro dienos „Didžių žmonių žemė“ Druskininkų savivaldybės kolektyvų apžiūra. Kolektyvus vertino itin garbi komisija: Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Vida Šatkauskienė ir vyriausioji specialistė, LRT televizijos laidos „Gero ūpo!“ vedėja Loreta Sungailienė. Kolektyvų gausa Druskininkai neišsiskyrė, bet buvo originalūs, nes, anot Loretos Sungailienės, labai pasistengė ir puikiai pasirodė.

O darbo, ruošdamiesi ypatingai Dainų šventei, kolektyvai įdėjo tikrai daug! Pirmasis pasirodė Druskininkų kultūros centro folkloro ansamblis „Stadalėlė“, parengęs programą „Kų girdėj Čiurlionis“. Smagu buvo matyti moteris, besidalinančias prisiminimais apie ypatingą dzūkų dainų grožį, kuriuo žavėjosi jaunas Kastukas (taip meiliai vadintas būsimasis mūsų genijus). Viečiūnų laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Žemynėlė“ papasakojo ir apdainavo Vieciūnų marčias ir jų nelengvą dalią, bet moterų gyvybingumas, nepaisant garbaus amžiaus, žiūrovams suteikė daug malonių emocijų. Abiems minėtiems kolektyvams vadovauja Lina Balčiūnienė. Armonikininkai Romas Dudzinskas ir Kazimieras Žilionis, pagroję polkas ir valsus, įrodė, kad gali groti dar daugiau ir linksminti žiūrovus, kurie klausydami nenustygo savo vietose ir smagiai sukosi, šokdami. Gausiausias kolektyvas – Leipalingio laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Serbenta“, vadovaujamas Aleksandros Petravičienės, – parengė programą „Ką mena jotvingių žemė“. Apžiūrą užbaigė Druskininkų „Ryto“ gimnazijos folkloro ansamblis „Racilukai“, vadovaujamas Linos Dudulienės. Jų programa skirta ypatingam žmogui – dainininkei Agotei Žuraulienei, 54 metus gyvenusiai Druskininkuose. Prisimindami šią šviesią asmenybę, iš kurios daug dainų užrašę, „Racilukai“ savo programą pavadino šviesios atminties Agotės žodžiais „Man daina – tai džiaugsmas“.

Vertinimo komisija negailėjo pagyrų kolektyvams. Ir Vida Šatkauskienė, ir Loreta Sungailienė buvo sujaudintos iki ašarų. Ne veltui kovo 4 diena yra Lietuvos globėjo šv. Kazimiero: visi 4 pasirodę kolektyvai pajautė jo globą – liepos 3 dieną važiuos į Vilnių, nes įrodė, kad Druskininkai tikrai yra „Didžių žmonių žemė“.

Visi 4 Lietuvos šimtmečio dainų šventės „Vardan tos“ Folkloro dienos „Didžių žmonių žemė“ Druskininkų savivaldybės kolektyvų apžiūroje dalyvavę kolektyvai liepos 3 dieną važiuos į Vilnių, nes įrodė, kad Druskininkai tikrai yra „Didžių žmonių žemė“/Druskininkų kultūros centro archyvo nuotrauka

Živilė Malaškevičiūtė,
„Ryto“ gimnazijos 3b klasės mokinė