Druskininkai atsisveikino su vasara – šėlo koncertuose, pramogavo ir kepė grikines babkas

Nors Druskininkai yra visais metų laikais veikiantis kurortas, tačiau vasarą čia ypač daug renginių ir pramogų. Praėjusį savaitgalį Druskininkuose surengta tradicinė atsisveikinimo su vasara šventė „Vasaros aidai“, kurioje druskininkiečiai ir kurorto svečiai turėjo puikią galimybę dar kartą pasidžiaugti vasaros teikiamais malonumais. Per tris šventės dienas įvairiose kurorto erdvėse organizuota gausybė koncertų, atrakcijų, kūrybinių dirbtuvių, konkursų, festivalių, sukvietusių minias žmonių iš visos Lietuvos.

Varžėsi dešimt kepėjų

Šeštadienį Druskininkų pramogų aikštė ir Vilniaus alėja pakvipo šviežiais kepiniais – jau trečią kartą čia surengtos vienintelės Lietuvoje tokio formato dzūkiškų grikinių babkų, paprasčiau tariant – pyragų iš grikių, kepimo varžytuvės – kulinarinis festivalis „Grikio kelias: vakar ir šiandien“.

Dzūkai didžiuojasi šiuo nepaprastu krašto kulinariniu paveldu, saugo jo paslaptis ir receptus, o gamybos subtilybes perduoda iš lūpų į lūpas šeimos nariams. Grikines babkas pagal autentiškus, iš mamų ir močiučių perimtus receptus kepė dešimt kepėjų iš įvairių Dzūkijos krašto vietovių – Druskininkų, Leipalingio, Kibyšių, Marcinkonių ir kitur.

Kepėjai varžėsi dviejose kategorijose – saldžios grikinės babkos ir grikinės babkos su lašinukais. Iš anksto namuose iškeptas tradicines grikines babkas komisijai vertinti pateikė druskininkietė Lina Balčiūnienė, tautodailininkė, meno kūrėja iš Druskininkų Diana Lukošiūnaitė, praėjusiais metais laimėjusi slauniausios kepėjos vardą saldžios babkos kepimo kategorijoje, Kibyšių kultūros centro vadovas Tautvydas Prieskienis, Janina Prieskienienė iš Kibyšių, druskininkietė, folkloro ansamblio „Stadałėłė“ narė Marija Liaukevičienė, pernai laimėjusi slauniausios kepėjos vardą babkos su spirgučiais kepimo kategorijoje, Laima Ražienė iš Viečiūnų, folkloro ansamblio „Serbenta“ narė iš Leipalingio Lionė Žilionienė bei iš Marcinkonių atvykusios Jurgita Liuolienė, Rūta Cerebiejienė ir Lina Černiauskienė.

Atsisveikinimo su vasara šventėje „Vasaros aidai“ druskininkiečiai ir kurorto svečiai turėjo puikią galimybę dar kartą pasidžiaugti vasaros teikiamais malonumais, dalyvavo kulinariniame festivalyje „Grikio kelias: vakar ir šiandien“, koncertuose / Roberto Kisieliaus nuotraukos

Vertino autoritetinga komisija

Komisija, vertinusi kepinius, šįmet ypač buvo autoritetinga ir išmananti skonį: Stasė Kvaraciejienė, babkas ragaujanti jau per 70 metų ir menanti senąjį, tikrąjį mamos keptos babkos skonį, restorano „Velvetti“ šefė ir savininkė Snieguolė Žižienė ir kulinarinių potyrių entuziastė, išskirtinių kelionių organizatorė Lilijana Steponovienė, 30 metų dirbanti svetingumo versle ir penkerius metus priklausanti Lietuvos gurmanų gildijai. Visos babkos buvo numeruotos – niekas nežinojo, kuri yra kurio kepėjo, tad objektyvumas buvo garantuotas. Komisija vertino recepto autentiškumą, ruošimo būdą ir skonį.

Visą valandą kepėjai, žiūrovams stebint, mušė ir plakė kiaušinius, čirškino spirgus, pjaustė ir kepino svogūnus, maišė grietinę, sijojo miltus – vienas viso grūdo grikinius iš parduotuvės, kitas – paties maltus, su daugiau grikinių lukštų, kad tamsesnė būtų. Renginį vedusi Marcinkonių kultūros centro direktorė, Margionių klojimo teatro vadovė Rimutė Avižinienė surengė parodomąjį babkos maišymą, tad žiūrovai iš arti turėjo progą stebėti visą ruošimo procesą – nuo pradžios iki pabaigos. Kepėjai buvo smagiai nusiteikę, su žiūrovais dalijosi savo receptais, laidė sąmojus, dzūkiškai šmaikštavo, net ir dainą užtraukė. Juk gera nuotaika, lyg kokie užkalbėjimai, tiesiog būtini, kad tešla būtų puri ir babka gerai iškiltų.

Ragavo garuojančias babkas

Sumaišytas babkas kepėjai pašovė į unikalią restorano „Velvetti“ malkomis kūrenamą lauko krosnį. Iškeptas, dar šiltutėles, garuojančias ir tiesiog tirpstančias burnoje skanavo žiūrovai, negailėję liaupsių ir pagyrų kepėjams.

Skaniausią saldžią babką, kuri anksčiau dažniausiai būdavo kepama tik šventiniam stalui, vienbalsiu komisijos nutarimu iškepė J. Liuolienė iš Marcinkonių. Miltus pyragui ji sakė sijojanti net du kartus, o kai nori iškepti tamsesnę, deda daugiau grikinių lukštų. Be to, anot jos, tik tikroje, malkomis kūrenamoje molinėje krosnyje kepama babka įgauna išskirtinį ir raiškų aromatą.

Gardžiausia nesaldžia babka komisija pripažino renginio organizatorės L. Balčiūnienės iškeptą babką. Lina sakė, kad kepimo tradicijų neturi, receptą nukopijavo iš jos pačios vadovaujamo folkloro ansamblio „Stadałėłė“ moteriškių, tik savaip patobulino – kartais prideda kanapių, o šįkart vietoj lašinukų paspirgino šoninę. Ir štai – jos babka tapo nugalėtoja!

Abi nugalėtojos buvo apdovanotos specialiai šiam renginiui meno kūrėjo Gintauto Akstino sukurtais medaliais.

Kvietė į gausybę renginių

„Vasaros aidų“ šventės rengėjai pasirūpino, kad čia sau malonų užsiėmimą ar pramogą surastų skirtingų skonių žmonės. Aktyviai gyvenantiems šventės dalyviams buvo pasiūlytos orientacinės kelionės dviračiais, žygiai pėsčiomis į Švendubrę, ekskursijos po Druskininkus.

Šventės programoje buvo gausybė koncertų įvairių žanrų muzikos mėgėjams. Skambėjo festivalio „Muzika be sienų“ koncertas, galima buvo pasiklausyti neįgaliųjų orkestro „Spalvų muzika“, Lietuvoje gyvenančių Ukrainos atlikėjų pasirodymų.

Klasikinės muzikos mėgėjai klausėsi festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ koncerto Druskininkų bažnyčioje, kurį surengė ansamblis iš Berlyno „OrgaVoce“.

Šeštadienio vakarą Pramogų aikštėje tūkstantinė minia šoko ir dainavo kartu su Inga Jankauskaite, Jurijumi Veklenko ir Karolina Rastenyte.

Sekmadienį Vijūnėlės parke organizuotos aitvarų gamybos ir laidymo dirbtuvės, o Nemuno krantinėje – kūrybinių edukacijų užsiėmimai. Vaikams didžiausią įspūdį padarė Didysis putų šou, sutraukęs gausybę jaunųjų pramogautojų.

Vasara eina į pabaigą, tačiau pramogos ir renginiai Druskininkuose tęsis visus metus.

Parengė Laimutis Genys