Stiprinami reikalavimai visavertei vaikų mitybai ir jos patikrai

Praėjusią savaitę sušauktas pasitarimas dėl vaikų maitinimo organizavimo Druskininkų savivaldybės švietimo įstaigose. Siekiant gerinti vaikų mitybą bei užtikrinti jos visavertiškumą, jau daug metų Savivaldybėje vykdoma vaikų, lankančių švietimo įstaigas, maitinimo kontrolės programa, kurios tikslas yra įvertinti maitinimo kokybę, ir subalansuotumą, nustatant tikrąjį ir faktinį patiekalų kaloringumą. Tikrasis kaloringumas nustatomas, laboratorijoje apskaičiuojant baltymų, riebalų, angliavandenių kiekius bei faktinį kaloringumą. Skirtumas tarp faktinio ir teorinio kaloringumo parodo, kiek trūksta kalorijų davinyje ar maisto patiekale.

„Tai vienintelė priemonė, kuria galime kontroliuoti, kad mūsų vaikai gautų visavertį, subalansuotą maitinimą, o maisto gamintojai ir tiekėjai laikytųsi teisės aktų reikalavimų. Šiais metais bus vykdoma jau patobulinta programa, kuri leis dar griežčiau kontroliuoti“, – pabrėžė Druskininkų savivaldybės asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vedėja-savivaldybės gydytoja Evelina Raulušaitienė.

Susitikime dalyvavo Druskininkų savivaldybės administracijos vadovai, švietimo įstaigų vadovai, Druskininkų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovai.

„Labai svarbu kontroliuoti, kokį maistą gauna vaikai priešmokyklinio ugdymo ir švietimo įstaigose. Vaikams maistas turėtų būtų tiekiamas visavertis ir sveikas. Apie tai būtina kalbėti ir bendrauti tarpusavyje, dalintis gerąja patirtimi. Džiugu, kad savo gerąja patirtimi sutiko pasidalinti kolegos iš kaimyninio rajono“, – po pasitarimo kalbėjo Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojas Linas Urmanavičius.

Pasitarimo metu Druskininkų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Inga Žilevičienė pristatė ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir bendrojo ugdymo mokyklų maisto ruošimo skyriaus 2017 m. kontrolės rezultatus, naujų teisės aktų reikalavimų įgyvendinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir bendrojo ugdymo mokyklų maisto ruošimo skyriuose. Vykdant programą „Vaikų, lankančių švietimo įstaigas, maitinimo kontrolės programa Druskininkų savivaldybėje 2017 metais“ buvo atrinkti 24 pietų davinio antrų patiekalų mėginiai energetinės vertės nustatymui ir 10 mėginių druskos nustatymui iš Druskininkų savivaldybės teritorijoje esančių ikimokyklinių įstaigų ir mokyklų maisto ruošimo skyrių. Pietų davinio patiekalų pavyzdžiai buvo imami netikėtai, maisto dalinimo metu. Tyrimui mėginiai buvo vežami į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą. Tyrimo metu buvo atliekamas pietų davinio tikrojo (faktinio) kaloringumo nustatymas ir pietų davinio druskos kiekio nustatymas. Teorinis patiekalo kaloringumas gamintojų nurodytas patiekalo technologijos kortelėje. Skirtumas tarp teorinio ir tikrojo kaloringumo parodo, kiek trūksta kalorijų patiekale.

Savo patirtį maitinimo organizavime pristatė ir Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro mitybos specialistė Danuta Leščiukaitienė.  Specialistės teigimu, derindami vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščius stengiamės, kad vaikai gautų kuo palankesnį sveikatai maistą. Gera maisto kokybė ir jo įvairovė, maitinimo režimas – pagrindiniai reikalavimai vaikų maitinimui. Šiuos reikalavimus visai nesunku įvykdyti pasitelkus ne tik mokyklos bendruomenę, bet ir tėvus. 

 

Parengta pagal Druskininkų savivaldybės informaciją