Savaitgalį Druskininkų verslas įkvėpė gurkšnį gryno oro

Beveik pusmetį klientų nematę ir su jais akis į akį nebendravę Druskininkų kavinių ir restoranų darbuotojai praėjusį savaitgalį atidarė lauko terasas ir sulaukė gausybės svečių, atvykusių į kurortą pasigrožėti stebuklinga narcizų pieva. Nors savaitgalio oras buvo atšiaurus, lijo, snigo ir siautėjo vėjas, tačiau kurorto lankytojai nepraleidos progos po ilgos pertraukos terasose papietauti su savo šeimos nariais, pasimėgauti virtuvės profesionalų pagamintais patiekalais. Žinoma, labiau sekėsi tiems restoranams, kurie turėjo uždaras terasas, ten žmonės užsuko ne tik papietauti, bet ir sušilti. Nors žmonių nebuvo tiek, kaip ne karantino laikotarpiu, tačiau verslininkai nusiteikę optimistiškai ir pripažįsta, jog pradžia buvo nebloga.

Beveik pusmetį klientų nematę ir su jais akis į akį nebendravę Druskininkų kavinių ir restoranų darbuotojai praėjusį savaitgalį atidarė lauko terasas ir sulaukė gausybės svečių, atvykusių į kurortą pasigrožėti stebuklinga narcizų pieva/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Lauks svečių iš užsienio

Bendrovės „Dzūkijos Arnika“ vadovas, restorano „Etno dvaras“ savininkas Albertas Katilovskis teigė, jog savaitgalį restoranas sulaukė daug lankytojų: „Kadangi mes esame šalia narcizų pievos, tai daugelis žmonių užsuko pas mus papietauti.“

Jis pripažino, jog šis savaitgalis suteikė vilties, jog verslas atsigaus, kad visi – ir lankytojai, ir verslininkai – sugrįš prie įprasto gyvenimo ritmo. Verslininkas pripažino, jog labai laukia, kada restoranams bus leista aptarnauti lankytojus ir patalpų viduje.

„Žinoma, jei išliks reikalavimai tarp lankytojų išlaikyti dviejų metrų atstumą ir restoranų viduje, tai padaryti bus sudėtinga. Ir dabar mums kyla nemažai problemų, kai norime sąžiningai laikytis karantino taisyklių. Kai prie vieno stalo sėdi keletas žmonių, kaip mums žinoti, ar tai vienos šeimos, ar dviejų namų ūkio atstovai? Sunku tai patikrinti, nenorime būti policininkais“, – sakė A. Katilovskis.

Jis sakė, kad nuo šiol restoranas lauko terasoje lankytojus aptarnaus kasdien. Verslininko teigimu, dabar tikėtis didelio pelno neverta, tačiau jis nori į darbą sugrąžinti restorano personalą, kuris jau daug mėnesių buvo be darbo ir sėdėjo namuose, tai, jo nuomone, daugeliui sukėlė diskomfortą.

Paprašytas prognozuoti Druskininkų verslo perspektyvas, A. Katilovskis pastebėjo, jog verslas greičiau atsigaus tuose kurortuose, kuriuose lankosi daugiau Lietuvos poilsiautojai.

„Manau, jog pirmiausia geriau seksis Palangos, Nidos verslui, nes čia sulaukiama daugiausia Lietuvos lankytojų. Kadangi Druskininkuose daugiausia svečių iš užsienio, tai, kol bus uždarytos Europos Sąjungos vidinės sienos, tol nesulauksime normalaus svečių srauto“, – sakė A.Katilovskis.

Jis pripažino, jog jam kelia nerimą kai kurie užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pareiškiamai, neva, į Lietuvą gali būti neįleidžiami tie asmenys, kurie bus paskiepyti rusiška „Sputnik“ vakcina nuo COVID-19.

„Tai visiškas absurdas, kai politizuojamas vakcinavimo klausimas. Jei ši nesąmonė būtų įtvirtinta, tai mes nesulauktume svečių nei iš Rusijos, nei iš Baltarusijos, nei iš kitų šalių“, – piktinosi verslininkas.

Veikia ir terasa, ir sporto klubas

Sveikatinimo ir poilsio centro AQUA Klientų aptarnavimo vadovė Inga Salickienė pasakojo, kad restorano AQUA terasoje klientai buvo aptarnaujami visą savaitgalį.

„Klientų buvo tikrai daug, juk žmonės yra pasiilgę sėdėjimo kavinėje ir kitokio, ne namuose ruošto maisto. Mes pasiūlėme paragauti picų ir patiekalų iš mažojo meniu. Apyvarta buvo tikrai nebloga, nuteikė optimistiškai. O jei būtų buvęs geresnis oras, tai svečių būtų buvę dvigubai daugiau. Pastebėjome, kad tarp lankytojų buvo daugiausia kurorto svečių, bet užsuko ir vietiniai gyventojai“, – pasakojo pašnekovė.

Ji pastebėjo, kad verslas dirbo nevienodomis sąlygomis: „Kai kurie restoranai svečius kvietė į uždaras terasas, kurios niekuo nesiskiria nuo sėdėjimo pastato viduje, tačiau niekas to nekontroliavo“.

Restorano AQUA terasa planuoja dirbti kiekvieną penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį.

„Manau, jog pirmasis blynas nuo pandemijos pradžios buvo visai pavykęs. Labai laukiame tos dienos, kai bus galima svečius priimti restorano viduje. Džiugu, kad jau pradėjo veikti mūsų sporto klubas, norinčiųjų sportuoti yra labai daug. Žmonės pavargo nuo karantino ir labai nori sugrįžti į įprastą gyvenimą“, – mintimis dalijosi I. Salickienė.

Ieško naujų darbuotojų

Restoranas-picerija „Sicilia“ dirba nuo penktadienio popietės. Jo savininkas Rimvydas Žilinskas džiaugėsi sulaukęs nemažai lankytojų, ypač – šeštadienį.

„Nors oras buvo labai nepalankus, tačiau šeštadienį pas mus buvo nemažai žmonių. Lankytojais galėjo pasidžiaugti ir „Elingas“, į dengtą terasą rinkosi daug žmonių, net buvo susidariusi eilė. Jei kasdien taip būtų, kaip šį savaitgalį, tai būtų visai neblogai. Prasidėjo nauja savaitė, tai lankytojų beveik neliko. Bus nelengva. Jei bus šiltesni orai, terasose susirinks žmonių, bet jei vėsu, tai visi norės sėdėti patalpoje. Labai laukiame to momento, kai leis dirbti ir restoranų viduje“, – sakė R. Žilinskas, pridurdamas, kad jau šį savaitgalį ketinama atidaryti mažosios „Sicilia“ terasą.

Verslininkas sakė, jog pusmetis be darbo buvo rimtas iššūkis restorano personalui, darbuotojai atpratę nuo intensyvaus darbo, savaitgalį nuvargino kojas: „Kankina nežinia, kaip toliau leis dirbti. Sunku planuoti, kiek darbuotojų reikės ateityje.

Paskelbėme darbuotojų atranką, tačiau tiksliai nežinome, kiek jų reiks priimti.“

Savaitgalį Druskininkuose dirbo beveik visos viešojo maitinimo įstaigos, turinčios lauko terasas. Lankytojų sulaukė restoranai ir kavinės „ The House“, „Velvetti“, „Pušynas“, „Mosso“ ir kiti. Ypač populiarus produktas – kava išsinešti.

Parengė Laimutis Genys