Projekte „100 tortų Lietuvai“ laukiami druskininkiečiai – tortų mėgėjai ir profesionalai

Gegužės 26 d. Druskininkuose organizuojama gražia tradicija tapusi Kurorto šventė. Šiemet ji bus išskirtinė, nes švenčiama Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais. Be to, gegužės 26-ąją bus lygiai 100 dienų nuo Vasario 16-osios. Ši proga verta net ne vieno, o viso šimto tortų! Juos kepti ir prisistatyti visai Lietuvai šventės metu Druskininkų bei visos šalies saldumynų mylėtojus bei žinovus kviečia projekto „100 tortų Lietuvai“ iniciatorė – iš Druskininkų kilusi maisto tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, Druskininkų savivaldybė ir naujienų portalas „15min.lt“. Daugiau informacijos apie projektą skelbiama „Facebook“ paskyroje „Sezoninė virtuvė“, o dalyviai registruotis kviečiami el. pašto adresu: 100tortuLietuvai@gmail.com

Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA tortas Lietuvos atkūrimo šimtmečiui

Šiandien dalinamės projekte „100 tortų Lietuvai“ jau dalyvaujančio Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA tortu Lietuvos atkūrimo šimtmečiui

Ingredientai 1,7 kg torto biskvitui:

– 6 kiaušinių baltymai (L dydžio kiaušinių);

– 6 kiaušinių tryniai (L dydžio kiaušinių);

– 120 g cukraus;

– 120 g kvietinių miltų;

– 2 g kepimo miltelių.

– Cukraus sirupui:

– 80 g vandens;

– 80 g cukraus.

Ingredientai kremui:

– 700 g natūralios 36 % riebumo grietinėlės;

– 1 indelio (397 g) karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno „Rududu“;

– 15 g želatinos;

– 100 g vandens;

– 110 g smulkintų lazdynų riešutų.

Gaminimas:

Iškepkite biskvitą:

  1. Viename dubenyje šaltus kiaušinių baltymus išplakite su cukrumi iki standžių putų. Kitame dubenyje išplakite trynius iki baltos masės. Išplaktus kiaušinių baltymus ir trynius lengvai maišydami supilkite į vieną masę.
  2. Persijokite miltus, į juos suberkite kepimo miltelius.
  3. Į kiaušinių masę suberkite paruoštus miltus. Labai lengvai permaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.
  4. Masę sudėkite į sviestiniu popieriumi išklotą torto formą (naudokite 28 cm skersmens torto formą).
  5. Kepkite 25 minutes iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje.
  6. Iškeptą ir atvėsusį biskvitą horizontaliai perpjauname į du sluoksnius.

Paruoškite sirupą:

  1. Vandenį ir cukrų virkite 5 minutes ant kaitrios ugnies, kol užvirs. Sirupą nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.

Pagaminkite kremą:

  1. Šaltą grietinėlę išplakite iki standumo.
  2. 100 g šalto vandens 20 minučių brinkinkite želatiną ir maišydami pakaitinkite iki ištirpimo. Paruoštą želatiną supilkite į kambario temperatūros „Rududu“ sutirštintą pieną ir gerai išmaišykite. Pusę gautos masės supilkite ant išplaktos grietinėlės, lengvai permaišykite, supilkite antrą pusę gautos masės ir išmaišykite. Po truputį berkite smulkintus lazdyno riešutus ir dar kartą viską permaišykite.
  3. Į torto formą dėkite pirmą biskvito lakštą. Jį visą teptuku/šaukštu sutepkite sirupu, kad biskvitas sudrėktų. Tuomet supilkite pusę kremo. Kremą tolygiai išlyginkite. Dėkite antrą biskvito sluoksnį ir vėl jį sutepkite sirupu, supilkite likusį kremą, išlyginkite.
  4. Gautą tortą dėkite į šaldytuvą 4–6 valandoms. Išimkite iš formos ir puoškite pagal savo fantaziją. Galima pabarstyti smulkintais riešutais, tarkuotu šokoladu arba pasiruošti šokoladinį glajų. Pakaitinkite 200 g grietinėlės, į ją suberkite 200 g smulkinto šokolado ir 20 g cukraus, viską išmaišykite iki vientisos masės. Gautą masę atvėsiname iki kambario temperatūros ir lengvu sluoksniu užpilkite ant torto.

 

Parengta pagal Druskininkų  savivaldybės informaciją